Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΕΛΕΞΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΣΕ ΣΧΟΛΗ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ

«Στο αμφιθέατρο της σχολής ήταν πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο να παρακολουθούμε τη διάλεξη φοιτητές μετρημένοι στα δάχτυλα. Σε άλλα τμήματα πάλι, ο καθηγητής περίμενε μάταια να εμφανιστούν φοιτητές»: αυτή την εικόνα δίνουν αρκετοί σπουδαστές που έχουν επιλέξει να φοιτήσουν σε σχολές- φαντάσματα.

Σε αρκετά από τα τμήματα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της περιφέρειας, η αναλογία μιλά από μόνη της: ένας καθηγητής για σχεδόν δύο σπουδαστές σε κάθε εξάμηνο. Μάλιστα ο αριθμός των... προβληματικών τμημάτων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 40, σχολές δηλαδή που δεν συμπληρώνουν τις θέσεις εισακτέων και απειλούνται βάσει του νέου νόμου με οριστικό λουκέτο εάν για μία πενταετία δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το 10% του αριθμού εισακτέων...

Το ΤΕΙ Ηπείρου, Μεσολογγίου αλλά και τμήματα στα ΤΕΙ Λάρισας, Καρδίτσας, Ηρακλείου και Φλώρινας κάθε χρόνο υποδέχονται όλο και λιγότερους φοιτητές. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 65.000 θέσεις εισακτέων παρέμειναν κενές.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Βαγγέλης Πολίτης, τρία από τα οκτώ τμήματα του Ιδρύματος μένουν τα τελευταία χρόνια με άδεια αμφιθέατρα. «Και μιλάμε για τις γεωπονικές σχολές. Η φθίνουσα πορεία τους άρχισε περίπου δύο χρόνια πριν εφαρμοστεί η βάση του 10. Υπήρχε πτωτική τάση και μειωμένο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να έχουμε και μείωση στον αριθμό των σπουδαστών» τονίζει. Η βάση του 10, σύμφωνα με τον ίδιο, έφερε στην επιφάνεια ένα υπαρκτό πρόβλημα σε πολλά τμήματα των ΤΕΙ της χώρας, παράλληλα όμως επιταχύνει την αρνητική εξέλιξή του.

«Τα “προβληματικά” τμήματα είναι κυρίως αυτά που αφορούν τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα. Στο δικό μας Ίδρυμα οι γεωπονικές σχολές έχουν πρόβλημα, καθώς ο αγροτικός και γεωργικός τομέας στη χώρα μας δεν έχει πια τη ζήτηση που είχε. Ταυτόχρονα αναδείχθηκαν άλλοι τομείς που προσείλκυσαν τα παιδιά». Το αποτέλεσμα είναι σε αυτά τα τμήματα να μπαίνουν σε κάθε εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση ένας, δύο ή τρεις νέοι φοιτητές».

Ανταγωνισμός
Παράλληλα υπάρχουν τμήματα, όπως και στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, που έχουν εμφανίσει, ιδίως φέτος, μείωση στον αριθμό εισακτέων, καθώς έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχα τμήματα σε περιοχές κοντά σε μεγαλουπόλεις, τα οποία προτιμώνται. «Η υπάρχουσα κατάσταση με τα τρία συγκεκριμένα τμήματα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου δυσφημεί και όλο το Ίδρυμα, παρ΄ όλο που έχουμε σχολές που πηγαίνουν αρκετά καλά. Αυτό που θα πρέπει να γίνει με τα τμήματαφαντάσματα σε όλη τη χώρα είναι να μετεξελιχθούν και να λάβουν ενδεχομένως άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να προσελκύσουν τους νέους και να τους δώσουμε ενδιαφέρον αντικείμενο σπουδών», καταλήγει ο κ. Πολίτης.

«ΤΑ ΝΕΑ» μίλησαν με φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν σε τμήματα που σήμερα θεωρούνται «προβληματικά» ή που εμφανίζουν πτώση στον αριθμό των εισακτέων, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος. Όπως λένε οι ίδιοι, δεν μετανιώνουν για την επιλογή σπουδών που έκαναν, ωστόσο εκφράζουν τον φόβο τους για το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά η σχολή τους.

«Σαν να κάνουμε ιδιαίτερο»

Ο Τουρισμός ήταν το πεδίο με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί και επαγγελματικά, γι΄ αυτό ήταν από τις πρώτες επιλογές στις σπουδές της. Η Λία Τσαούλα είναι φοιτήτρια στο τρίτο έτος του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηρακλείου, ενός από αυτά που χαρακτηρίζονται ως φαντάσματα.

«Στη δική μου τη φουρνιά μπήκαμε περίπου 15 νέοι φοιτητές και σήμερα κανένας. Κάνουμε μαθήματα και ποτέ δεν μπορούμε να γεμίσουμε ένα αμφιθέατρο, αφού οι 7- 8 κάθε εξαμήνου πολλές φορές δεν εμφανίζονται ούτε αυτοί. Από τη μια, βέβαια, το να γίνεται μάθημα ιδιαίτερο είναι καλό, αφού ο καθηγητής έχει να ασχοληθεί με πολύ λίγα παιδιά κι όχι με δεκάδες. Από την άλλη, κανείς μας δε θέλει να κλείσει το τμήμα».

Πιστεύει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που το τμήμα δεν πηγαίνει καλά, παρά το καλό πρόγραμμα σπουδών και το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι πως υπάρχουν παρεμφερή τμήματα σε όλη την Ελλάδα, «κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάνε οι φοιτητές σε πολλά τμήματα». Όσο για τη φοιτητική ζωή στο Ηράκλειο, «είναι ιδανική για έναν σπουδαστή, αφού οι αποστάσεις σε αντίθεση με την Αθήνα εδώ εκμηδενίζονται και μπορείς να βρίσκεσαι σε χρόνο μηδέν με τους φίλους σου».

«Πολλές επαγγελματικές επιλογές»

«Ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω. Η γεωπονική άλλωστε ήταν στα ενδιαφέροντά μου» λέει η Δήμητρα Αχλαδιώτη από τον Βόλο, φοιτήτρια στο 4ο έτος στο Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στο Μεσολόγγι. Όπως δηλώνει, αν και το πρώτο εξάμηνο δεν ήταν αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον, όσο τα μαθήματα προχωρούσαν και γίνονταν πιο πρακτικά, τόσο καταλάβαινε ότι η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τομέα ήταν αυτό που της ταίριαζε.

Περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα βρισκόταν στον χώρο της σχολής για να παρακολουθήσει τα μαθήματα: εξειδικευμένες καλλιέργειες, υδροπονία, παραγωγή υβριδίων, κηποτεχνία. Όσο για τον εξοπλισμό που διαθέτει το ΤΕΙ στα εργαστήρια, είναι- όπως λέει η νεαρή- πολύ καλός. «Με το που θα τελειώσω τη σχολή, βγαίνω τεχνολόγος γεωπόνος και έχω μία αρκετά ευρεία γκάμα επαγγελματικών επιλογών: από θερμοκήπια μέχρι και δικαίωμα να ανοίξω το δικό μου κατάστημα πώλησης φυτοφαρμάκων», λέει και υποστηρίζει ότι όλοι οι φοιτητές φοβούνται ότι εάν το τμήμα κλείσει θα έχουν πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η φοιτητική ζωή στο Μεσολόγγι είναι- όπως προσθέτει- καλή, «τόσο από πλευράς μικρών αποστάσεων, όσο κυρίως από οικονομικής απόψεως. Στο τριάρι όπου μένω, για παράδειγμα, δίνω 350 ευρώ, ενώ ξοδεύω τον μήνα άλλα 400 ευρώ».

«Αμφιθέατρα με δύο και τρεις φοιτητές»

Πήρε το πτυχίο της πριν από μερικούς μήνες. Η Βανέσσα Πανταζή ήταν από τους αποφοίτους Λυκείου που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασαν το 2003 στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην Άρτα. «Και μάλιστα είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις. Από το 2006 και μετά, ο αριθμός των νέων φοιτητών άρχισε να μειώνεται, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, που στο τμήμα μου δεν μπήκε κανένας, ενώ στο Τμήμα της Ζωικής Παραγωγής μόλις ένας. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, περνούσες από αμφιθέατρα που υπήρχαν ένας, δύο και τρεις φοιτητές», λέει.

Το αντικείμενο σπουδών ήταν αυτό που πραγματικά της κέντρισε το ενδιαφέρον. Μαθήματα λαχανοκομίας, φυτοπροστασίας, μελέτες για τα λιπάσματα, αλλά και συμμετοχή σε εργαστήρια αρδεύσεων είναι μερικές από τις δραστηριότητες της Βανέσσας κατά τη φοιτητική της ζωή. «Πλέον με το πτυχίο στο χέρι ψάχνω να βρω μια δουλειά σχετική με αυτό που σπούδασα, είτε σε ένωση γεωργικών συνεταιρισμών είτε σε ιδιώτες». Στο ενδεχόμενο να κλείσει το τμήμα στο οποίο σπούδασε, η ίδια λέει «όπως όλα τα παιδιά που θα βγουν από το τμήμα, φοβάμαι ότι θα έχω ένα πτυχίο από μια σχολή που δεν θα υπάρχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να βρούμε εύκολα δουλειά».

«Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι δικηγόροι»

Στο αμφιθέατρο του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης στο ΤΕΙ Μεσολογγίου θα καθήσει το πρώτο εξάμηνο της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς μόλις ένα πρωτάκι. Έξι χρόνια νωρίτερα ωστόσο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική: περίπου 270 νέοι φοιτητές έμπαιναν στις αίθουσες του τμήματος. Μία εξ αυτών και η Γεωργία Μανιά.

«Υπήρχαν άνθρωποι που όταν έμαθαν ότι πέρασα στο συγκεκριμένο τμήμα με ρωτούσαν: “Τι θα γίνεις, ψαράς με δίπλωμα;”. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το αντικείμενο και τις επαγγελματικές προοπτικές. Κι εγώ στην αρχή ήρθα χωρίς να ξέρω ποια μαθήματα γίνονται ή τι εξετάζουμε στα εργαστήρια και δεν μετανιώνω για την επιλογή μου», λέει η 24χρονη. Όπως δηλώνει, εκτός από τη βάση του 10, η νοοτροπία και η απαξίωση για το τμήμα είναι ένας από τους λόγους που σήμερα κινδυνεύει να κλείσει. «Κι όμως πρόκειται για μια σχολή με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και αξιόλογους καθηγητές. Μπαίνουμε στα εργαστήρια κι εξετάζουμε έναν άλλο κόσμο, τον υδάτινο. Κάνουμε μελέτες και έρευνες στο εργαστήριο σχετικά με το πλαγκτόν, τα ψάρια».

Προσθέτει ότι μόλις πάρει το πτυχίο της, σκέφτεται να κάνει μεταπτυχιακό κι αργότερα να εργαστεί ως τεχνολόγος τροφίμων. «Είναι κρίμα να υποτιμάμε ένα τμήμα τόσο διαφορετικό και με τόσες διεξόδους. Δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι δικηγόροι και προγραμματιστές υπολογιστών».

«Κάρτες σίτισης για όλους»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ σχολή σπουδάζει και ο Μαργαρίτης Βαμβακίδης από την Κατερίνη, φοιτητής στο έβδομο εξάμηνο. «Τα χρόνια πριν από τη μετονομασία του τμήματος, πράγματι ο αριθμός των σπουδαστών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Αυτό άλλαξε όμως το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008». Όσο για το κόστος σπουδών στο Μεσολόγγι, ο ίδιος λέει ότι «δεν είναι αρκετά υψηλό, καθώς πέρα από το γεγονός ότι είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, το Ίδρυμα έχει φροντίσει να υπάρχουν κάρτες σίτισης για όλους τους σπουδαστές ανεξαρτήτως εισοδήματος».

«Δικαιώθηκα για την επιλογή μου»

Όταν η Αργυρώ Παπατόλια από τη Δράμα πληροφορήθηκε την εισαγωγή της πριν από περίπου τρία χρόνια, πρώτο της μέλημα ήταν να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα και γενικότερα για την πόλη όπου θα φοιτούσε. «Ύστερα από μικρή έρευνα, πήρα την απόφαση να φοιτήσω στο Μεσολόγγι. Όσο περνάει ο καιρός δικαιώνεται η επιλογή μου». Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν τα προηγούμενα χρόνια ένα από τα τμήματα φαντάσματα, αφού ο αριθμός των εισακτέων συνεχώς μειωνόταν- κάτι που μετά τη μετονομασία και τη διεύρυνση του αντικειμένου έχει αλλάξει. Φέτος, είναι το μοναδικό τμήμα στο ΤΕΙ που έχει καλύψει τις θέσεις του. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com