Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2012

Σε ύφεση θα βρίσκεται η χώρα έως τα μέσα του 2012 εντείνοντας την εικόνα διάλυσης και την αυθαιρεσία που ήδη επικρατεί στην αγορά εργασίας .

Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία , που παρουσιάζεται σήμερα, μετά από 3 χρόνια , στα μέσα του 2012, το ΑΕΠ θα εμφανίσει οριακή αύξηση της τάξης του 0,4%-0,5%, η οποία δεν είναι ικανή να "απορροφήσει" το ελάχιστο ποσοστό ανεργίας ούτε να επιφέρει σημαντική ανάκαμψη στην παραγωγική δραστηριότητα...

Η ύφεση καλλιεργεί κλίμα προβληματισμού και ως προς τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για τις αυξήσεις στους μισθούς το 2010.

Το ποσοστό ασφαλείας που ετοιμάζονται να ζητήσουν δεν θα ξεπεράσει το 3% (1,5% πληθωρισμός και 1,5% παραγωγικότητα) θεωρώντας ως δεδομένη την αντίδραση των εργοδοτών οι οποίοι ήδη έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να δώσουν εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις.

Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν ούτε την αύξηση του 5,5% που είχαν συμφωνήσει η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ να δοθεί από το Μάιο, με αποτέλεσμα πολλοί κλάδοι εργαζομένων να προσφύγουν στη διαιτησία ( ΟΜΕΔ)

Ομως ακόμα και να δοθούν οι αυξήσεις, οι εργοδότες θα βρουν τρόπους να περικόψουν τις αμοιβές, εφαρμόζοντας τετραήμερα, εκ περιτροπής εργασία , διαθεσιμότητες και αναγκαστικές άδειες.

Στην έκθεση για την ελληνική οικονομία το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ , αφιερώνει ένα κεφάλαιο στις απώλειες του εισοδήματος που απορρέουν από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που πήραν φέτος μορφή χιονοστιβάδας.

Από τη μία πλευρά, η Ολλανδία ( η πρώτη χώρα που εισήγαγε το θεσμό της μερικής απασχόλησης), η Γαλλία, η Δανία και η Σουηδία, καλύπτουν τις απώλειες των εργαζομένων μέσω των κοινωνικών φορέων τύπου ΟΑΕΔ , ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν προβλέπουν καμία κάλυψη οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

H ΓΣΕΕ θα ζητήσει να μπει φρένο στην αυθαιρεσία, προτείνοντας νομοθετική παρέμβαση αλλά και αύξηση της αμοιβής για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Θα υποστηρίξει, δε, ότι το τετράωρο απαιτεί εντατικότερους ρυθμούς εργασίας από το πλήρες ωράριο, ελπίζοντας ότι η επιβάρυνση θα αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν μερικώς απασχολούμενους.

Στην έκθεσή της η ΓΣΕΕ εκφράζει την ανησυχία της και για το ασφαλιστικό σύστημα που βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας των υπέρογκων ελλειμμάτων που έχουν συσσωρευτεί αλλά και της αδυναμίας του δημοσίου να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την ώρα που το έλλειμμα του προϋπολογισμού πλησιάζει τα 17,5 δισ. ευρώ, τα 5 μεγαλύτερα ταμεία δηλ, ΙΚΑ, ΟΓΑ,ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΝΑΤ έχουν ανάγκη από 4,7 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ετσι , η προηγούμενη πρόβλεψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα αντέχει έως το 2017 έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και όπως εκτιμούν οι ερευνητές του ΙΝΕ, τα πρώτα σοβαρά προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2013.

Προλογίζοντας την έκθεση , ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος θα τονίσει ότι “τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, οφείλονται αποκλειστικά στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία θεοποιεί τις αγορές και τα τραπεζικά κέρδη τα οποία όμως διευρύνουν τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ύφεση και την χρηματοοικονομική κρίση.”

Την αξιοπιστία της ετήσιας έκθεσης αμφισβητεί η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία στην ανακοίνωσή της τονίζει “ Για μια ακόμη φορά η συγκεκριμένη Έκθεση παρουσιάζεται χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, χωρίς να είναι γνωστή η σύνθεση της ομάδας εργασίας, που τη συνέταξε καθώς και τα ιδεολογικοπολιτικά της χαρακτηριστικά, γεγονός που μας αναγκάζει να καταγγείλουμε τον αυθαίρετο και μονοπαραταξιακό τρόπο που επέλεξαν κάποιοι στη λειτουργία της ΓΣΕΕ. Σε καμία περίπτωση δε θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τη συνδικαλιστική νομιμοποίηση της Έκθεσης του ΙΝ.Ε./ΓΣΕΕ, όταν επιχειρείται από κάποιους αυτή να χρησιμοποιηθεί σε «πολιτικά ύποπτο» χρόνο ως εργαλείο και ως μια άτυπη δεξαμενή ενσωμάτωσης επιχειρημάτων σε έναν ευτελή, ανεύθυνο και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο.” Πηγή: http://www.protothema.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com