ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ TAMIFLU
Ο Βρετανός επιδημιολόγος, Τ.Τζέφερσον, απασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια στην Cochrane Collaboration (διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όπου συνεργάζονται χιλιάδες εθελοντές επιστήμονες, αξιολογώντας συστηματικά συγκεκριμένες δημοσιοποιημένες ιατρικές πρακτικές και επιδημιολογικές μελέτες) με ειδικότητα τη γρίπη, ενώ διετέλεσε για μία 10ετία γιατρός του βρετανικού στρατού. Στη γερμανική επιθεώρηση, κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για τον πανικό που έχει δημιουργηθεί, την υπερτιμημένη σημασία τόσο του Η1Ν1 όσο και του εμβολιασμού και συστήνει οικονομικότερους και ασφαλέστερους τρόπους αντιμετώπισης...
Κύριε Τζέφερσον, ο κόσμος ζει σε κλίμα φόβου για τη γρίπη των χοίρων. Κατά τους ειδικούς, το ερχόμενο φθινόπωρο πιθανόν να μολυνθεί από το νέο ιό Η1Ν1 ένας στους τρεις από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η συγκεκριμένη γρίπη δεν σας ανησυχεί ιδιαιτέρως;
«Οι ιοί της γρίπης είναι απρόβλεπτοι, γι' αυτό συνιστάται κάποια προσοχή. Παρ' όλα αυτά βρίσκω παρανοϊκές τις καταστροφικές προβλέψεις που έχουν κάνει τόσα χρόνια ειδικοί για τη γρίπη -και καμία δεν έχει επαληθευτεί. Τι συνέβη με τη γρίπη των πτηνών; -τίποτε. Μερικές φορές μού φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν διακαώς την εκδήλωση μιας πανδημίας. Μιλώ τόσο για την ΠΟΥ όπως και για τους ειδικούς στους ιούς και τη βιομηχανία φαρμάκων. Γύρω από την επαπειλούμενη πανδημία γρίπης έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός -με μεγάλα χρηματικά ποσά, άσκηση επιρροής, καριέρες και ολόκληρα ινστιτούτα! Ολα αυτά χρειάζονταν μόνον έναν μικρό μεταλλαγμένο ιό.
Κανείς δεν γνωρίζει, εάν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί ν' ασθενήσει από τη γρίπη των χοίρων. Ομως, ακόμη και αν συμβεί αυτό, δεν βλέπω καμία ουσιαστική διαφορά από ένα κανονικό κύμα γρίπης».
Η ΠΟΥ δεν βιάστηκε να κηρύξει πανδημία;
«Δεν είναι αξιοπερίεργο, πως η ΠΟΥ άλλαξε τον ορισμό -και τα κριτήρια- της πανδημίας; Στα νούμερα των στατιστικών πρέπει να γίνουν διαφοροποιήσεις μεταξύ γνήσιας γρίπης και διαφόρων ιώσεων παραγρίπης. Τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια -ωστόσο στους καταγεγραμμένους ως θανάτους "από γρίπη" περιλαμβάνονται και τα θύματα από άλλους νοσογόνους μικροοργανισμούς. Κατά μέσο όρο, μόνον ένα 7% των κρουσμάτων ιώσεων παραγρίπης οφείλονται σε γνήσιους ιούς γρίπης. Για τους υπόλοιπους 200 άλλους είδους ιούς, οι επιδημιολόγοι δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον.
Με τους ρινοϊούς ή τους ιούς RS δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα, ούτε να οικοδομήσει καριέρα, ενώ για την αντιμετώπιση των ιών γρίπης υπάρχει εμβόλιο και φάρμακα -εκεί επενδύονται τα μεγάλα κεφάλαια της φαρμακοβιομηχανίας! Αυτή φροντίζει οι φιλόδοξες επιστημονικές έρευνες περί γρίπης να δημοσιεύονται σε έγκριτα έντυπα, έτσι ώστε να τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής».
Από επιστημονική άποψη, το αυξημένο ενδιαφέρον για τους ιούς της γρίπης είναι εντελώς αδικαιολόγητο;
«Η ενασχόληση μόνον με τη γρίπη δεν αποτελεί μόνον λάθος, αλλά και κίνδυνο. Θυμόσαστε το SARS (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας); -μία πράγματι επικίνδυνη επιδημία. Ηρθε σαν μετεωρίτης, πολλά άτομα πέθαναν. Από πού προήλθε αυτός ο κορονοϊός και πού εξαφανίστηκε; Δεν ξέρουμε και κάθε χρόνο εμφανίζονται νέοι, παράξενοι μολυσματικοί μικροοργανισμοί. Η πανδημία τού 1918-19 από ιούς γρίπης άφησε πολλές απορίες αναπάντητες. Ασαφές παραμένει, γιατί η θνησιμότητα από γρίπη μειώθηκε δραστικά μετά τον Πόλεμο. Οι μετέπειτα λεγόμενες πανδημίες "ασιατικής γρίπης" (1957) και κυρίως της "γρίπης του Χονγκ Κονγκ" (1968-69) δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις στατιστικές θνησιμότητας».
Εδώ και χρόνια αξιολογείτε συστηματικώς για τον Cochrane Collaboration τις μελέτες για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης. Πόσο προστατεύει στ' αλήθεια;
«Οχι ιδιαίτερα. Ο εμβολιασμός δεν καλύπτει τους πολυάριθμους ιούς παραγρίπης, γι' αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την αυξημένη θνησιμότητα τους χειμερινούς μήνες. Το εμβόλιο προσφέρει μέτρια προστασία ακόμη και από γνήσιους ιούς γρίπης. Πρόκειται για μία από τις αντιφάσεις μεταξύ επιστημονικών δεδομένων και πραγματικότητας -και φυσικά γι' αυτό ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία. Η σημασία της γρίπης έχει υπερτιμηθεί, αφού πρόκειται για θέματα εξουσίας, κονδυλίων για έρευνα και επιστημονικού γοήτρου!
Οσο τα παρασκευάσματα Tamilflu και Relenza επιδρούν -εάν χορηγηθούν εγκαίρως- συντομεύουν τη διάρκεια της γρίπης κατά μία ημέρα και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας. Επιστημονικώς δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα. Και όσον αφορά τις παρενέργειες, το Tamiflu μπορεί να προκαλέσει τάση για έμετο και υπάρχουν και ενδείξεις (Ιαπωνία) για εκδήλωση οξέων συμπτωμάτων ψύχωσης, παρόμοια μ' εκείνα της σχιζοφρένειας, σε νεαρά άτομα.
Προσωπικά πιστεύω, ότι υπάρχουν οικονομικότεροι και ασφαλέστεροι τρόποι αντιμετώπισης απ' ό,τι ο προληπτικός εμβολιασμός -π.χ. το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η μάσκα σε πολυσύχναστα μέρη. Σχεδόν το σύνολο των 200 μολυσματικών μικροοργανισμών παραγρίπης μπορεί ν' αντιμετωπιστεί, έτσι όπως και οι ιώσεις αναπνευστικού και πεπτικού. Μελέτη από το Πακιστάν έδειξε πως το πλύσιμο των χεριών μπορεί να σώσει παιδικές ζωές. Αυτό αξίζει βραβείο Νόμπελ!». Πηγή: http://www.enet.gr