OΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τις θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη στην Αττική παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη.
Στο επίκεντρο της ομιλίας της κ. Παπαρήγα βρέθηκε αποκλειστικά η πρόσφατη πυρκαγιά και οι επιπτώσεις της, ενώ επιτέθηκε κατά των πολιτικών που έχουν ασκήσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...
Όσον αφορά στις ευθύνες για τις καταστροφές από την πυρκαγιά, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες σε δημάρχους και νομάρχες, τόνισε ότι επιχειρείται αλλαγή της χρήσης γης και υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν με πολιτικά μέσα».
Ειδικότερα, η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «βάση για την οργάνωση και την διεκδίκηση, για την λαϊκή επαγρύπνηση, για την προστασία μας από κάθε μορφής κερδοσκοπίας, αυθαιρεσίας που μας αφήνει εκτεθειμένους στα φυσικά φαινόμενα, αλλά και μπροστά σε οργανωμένα σχέδια, είναι η συνειδητοποίηση ότι η γη πρέπει να μετατραπεί σε λαϊκή περιουσία, δίχως αγοραπωλησίες και με κατοχύρωση του δικαιώματος για στέγη, πρώτη και δεύτερη για όλους».
«Πολιτική εκμετάλλευση κάνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ο ένας βλέπει την καμπούρα του άλλου, όταν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Δεν το κάνουν μόνο για λόγους ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στον εμπρησμό, στην αλλαγή χρήσης γης, στην περιβαλλοντική καταστροφή» είπε η κ. Παπαρήγα και επισήμανε ότι ο λαός σε αυτήν την αντιπαράθεση δεν πρέπει να μπει ανάμεσά τους, αλλά εναντίον τους.
Η κ. Παπαρήγα άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και για τις πυρκαγιές του 2007 και την κάλεσε να απολογηθεί για την έλλειψη ελέγχου και στον εφοδιασμό με σύγχρονα μέσα, ώστε να υλοποιείται ο σχεδιασμός που έχει στα χαρτιά ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού. Ακόμη, σημείωσε ότι βαρύνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των νομαρχών, των οργάνων αυτών γενικά που φωνάζουν εκ των υστέρων για να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες.
Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι οι καταστρεπτικές πυρκαγιές στη βορειοανατολική και δυτική Αττική είναι αποτέλεσμα οργανωμένων εμπρησμών με στόχο να επιβληθεί εκ των πραγμάτων η αλλαγή χρήσης γης, η συγκέντρωση της γης, η κερδοσκοπία, το εμπόριο της γης. Οι καμένες περιοχές, πρόσθεσε, οικοπεδοποιούνται, αξιοποιούνται για αλλαγή χρήσης, πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί για να ακριβύνουν στην πορεία ή να δώσουν κέρδος στους αγοραστές που κατέβαλλαν υποτιμημένο τίμημα.
Αίσθηση προκάλεσε η θέση της κ. Παπαρήγα για γνωστές οικολογικές οργανώσεις. Το να δηλώνεις οικολόγος και οπαδός της προστασίας του περιβάλλοντος σήμερα δεν φθάνει, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα όμως εμφανίζονται ξαφνικά και διάφορες οικολογικές οργανώσεις που αποκαλούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ενδιαφέρονται για ένα και μόνο ζήτημα να υποκαταστήσουν την λαϊκή οργάνωση και επαγρύπνηση, να παρεμποδίσουν ένα κίνημα ριζοσπαστικό που θα βάζει το νυστέρι στο κόκαλο.
»Τέτοιες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από κρατικά ταμεία και από πολυεθνικές εταιρίες, που στα όργανά τους πρωτοστατούν στελέχη πολυεθνικών και τραπεζών όχι μόνο δεν παρέχουν εγγυήσεις προστασίας και πρόληψης, αλλά συνιστούν άμεσο κίνδυνο».
Οι προτάσεις του ΚΚΕ
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές η κ. Παπαρήγα πρότεινε:
- Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
- Άμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
- Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
- Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
- Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.
- Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
- Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο τομέα της υγείας, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
Επίσης, η κ. Παπαρήγα πρότεινε:
- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Να συμπεριληφθούν ακτές, γενικότερα παραλίες, ελεύθεροι χώροι.
- Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη. Όπως είπε: Από το Σέσι ως την Νέα Μάκρη υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αλλαγής χρήσης η αλλοίωσης της χρήσης των ακτών. Πρόκειται για παραλίες που ακόμα έχουν μείνει ελεύθερες για τα λαϊκά στρώματα.
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.
- Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
- Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητες τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την ενίσχυση της υποδομής πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυροσβεστών.
- Να αντιμετωπισθούν ζητήματα λαϊκής κατοικίας, αποχέτευσης, ύδρευσης, αντιμετώπισης του μολυσμένου νερού που κυρίως οφείλεται στις βιομηχανίες και τα λήμματα τους. Με δημόσιες επενδύσεις και φορείς κατασκευής, σε αντίθεση με την πολιτική των ΣΔΙΤ. Πηγή: http://www.tanea.gr