ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ
Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, χθες μετά το ερώτημα που απηύθυνε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με την αναγκαιότητα «έγκυρης γνωμοδότησης» για τη μεταβίβαση των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων (δηλ. τους ανοιχτούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους κτιρίων, κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι γι αυτό το θέμα είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από επιστημονικούς φορείς, ανάμεσά τους και οι συμβολαιογράφοι - μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά περί «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων.
Οπως επισημαίνεται στο ερώτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν "νομιμοποιεί" τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές και αλλαγές χρήσεως των κτιρίων και συνεπώς καθιστά αδύνατη και μη νόμιμη την εν γένει μεταβίβασή τους, διότι αυτό ρητώς απαγορεύεται από τις κείμενες διατάξεις»...
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Γ. Ρούσκα, η μεταβίβαση των ημιυπαίθριων χώρων με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς δεν είναι εφικτή και υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης.
Μετά το ερώτημα των συμβολαιογράφων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ν. Μαύρος ανέλαβε να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση και να απαντήσει στο ερώτημά τους εάν σύμφωνα με τον νέο νόμο (Ν.3775/2009 που τροποποίησε τον Ν. 1577/1985), «επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων που άλλαξαν τη χρήση των χώρων τους και διατηρούν τη νέα χρήση των χώρων αυτών και κατά τη μεταβίβασή τους».
Οι συμβολαιογράφοι ειδικότερα επικαλούνται διάφορες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες:
* Με το μέτρο της «τακτοποίησης» οι ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι (υπόγεια, πιλοτές κ.ά.) δεν νομιμοποιούνται ούτε εξαιρούνται της κατεδάφισης, αφού ουσιαστικά δεν επέρχεται καμία μεταβολή στην κείμενη νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων.
* Η μεταβολή της χρήσης κτιρίων ή μέρους αυτού καθιστά το ακίνητο αυθαίρετο και συνεπάγεται την εφαρμογή των διατάξεων για τις αυθαίρετες κατασκευές.
Επίσης προσθέτουν ότι με το προτεινόμενο μέτρο της «τακτοποίησης» απαγορεύεται ρητά η μεταβίβαση των αυθαιρέτων και μάλιστα όσοι μεσολαβούν σε τέτοια συμβόλαια (δικηγόροι, μεσίτες συμβολαιογράφοι) έχουν ποινική ευθύνη.
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος τέλος ζητεί τη σχετική γνωμοδότηση από τον Αρειο Πάγο με το σκεπτικό ότι:
- «Μετά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα μέρος του νομικού κόσμου έχει την άποψη ότι σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, βάσει των οποίων επιτρέπεται η διατήρηση της αλλαγής της χρήσης του "τακτοποιημένου κτίσματος", είναι δυνατή πλέον εμμέσως πλην σαφώς και η "ελεύθερη-νόμιμη" μεταβίβασή του.
Γι αυτό -καταλήγει ο Σύλλογος απευθυνόμενος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου- «το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά ο νέος νόμος, καθιστά αναγκαία μια έγκαιρη και έγκυρη γνωμοδότησή σας». Εξηγούν επίσης ότι προσφεύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή «ο ρόλος του συμβολαιογράφου είναι αυτός της προστασίας και της νομικής ασφάλειας των συναλλαγών», ενώ επιπλέον το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει ο νέος νόμος είναι «γενικότερου ενδιαφέροντος».
Πάντως μέχρι χθες το βράδυ από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση επί του θέματος. Πηγή: http://www.ethnos.gr