ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ» ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΗΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Την εξυπηρέτηση της Siemens Γερμανίας και των αναγκών της, τις οποίες προσδιόρισε ως «αφανείς σκοπούς και αφανείς υπηρεσίες σε σχέση πάντοτε με μεγάλα και πολύπλοκα έργα» επικαλέστηκε απολογούμενος ο πρώην γενικός διευθυντής της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού Ηλ. Γεωργίου για να αιτιολογήσει το άνοιγμα δύο λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού στους οποίους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διοχετεύθηκαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία»...
Ο Ηλ. Γεωργίου, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού και κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέος, είχε δύο κρίσιμους για τις δικαστικές Αρχές τραπεζικούς λογαριασμούς. Ηταν δικαιούχος στον έναν που τηρούνταν σε τράπεζα της Αυστρίας και διαχειριστής στον δεύτερο που είχε ανοιχτεί σε τράπεζα της Ελβετίας από την κυρία Αντωνία Μάρκου, υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών και επί δέκα χρόνια στενή φίλη του εξέχοντος στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αντιπροέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ΑΕ κ. Δημ. Νέγρη. Από την απολογία τού Ηλ. Γεωργίου προκύπτει ότι ο κ. Ζαγοριανός δεν υποβάλλει ούτε μία ερώτηση αναφορικά με τον κ. Νέγρη στον κατηγορούμενο, που αναφέρεται μόνος του στον φίλο και συμπέθερό του (τα παιδιά τους έχουν παντρευτεί). Αντίθετα, ο ανακριτής θεωρεί ότι είναι περισσότερο ενδιαφέρον να ρωτήσει τον κατηγορούμενο για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Πέτρο Λάμπρου και για τις σχέσεις του Ηλ. Γεωργίου με τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη.
Ειδικότερα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas, εμμένοντας στη θέση του ότι έως την αποχώρησή του από την εταιρεία το 1998 δεν υπήρχαν «μαύρα ταμεία» στη Siemens Γερμανίας, ρίχνει όλες τις ευθύνες στους Γερμανούς. Χαρακτηριστική είναι η απάντησή του όταν ο ανακριτής τον ρωτάει: «Τι εννοείτε με τον όρο “αφανείς σκοποί και αφανείς υπηρεσίες” και αν μπορείτε να μας τους προσδιορίσετε». Ηλ. Γεωργίου: «Παραδείγματος χάριν, υπήρχαν κάποιες εξυπηρετήσεις που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί, όπως να πληρώσουν το ξενοδοχείο ενός πελάτη, γεγονός που δεν ήθελαν να γίνει γνωστό προς τα έξω για δικούς τους λόγους. Μετά υπήρχαν και κάποια τιμολόγια που για λόγους που γνώριζαν εκείνοι δεν έπρεπε να πληρωθούν από τα επίσημα ταμεία της Siemens...».
Στη συνέχεια ο ανακριτής ρωτάει τον Ηλ. Γεωργίου με ποιον τρόπο ανοίχτηκε ο λογαριασμός της κυρίας Μάρκου. Τότε ο κατηγορούμενος του μίλησε για την πολύχρονη σχέση του με τον κ. Νέγρη και στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Ζυρίχη την επίμαχη περίοδο. Είπε ότι ο κ. Νέγρης βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του και την κυρία Νέγρη και πρόσθεσε: «Παρουσία και της συζύγου του και της κυρίας Μάρκου του είπα ότι εκείνη την περίοδο με απασχολούσε το άνοιγμα ενός λογαριασμού στην Ελβετία που να μην είναι στο δικό μου όνομα,όπως μου είχαν ζητήσει οι Γερμανοί της γερμανικής Siemens για φορολογικούς λόγους. Αμέσως μου πρότεινε να ανοίξει έναν λογαριασμό στο όνομά του,επειδή εκείνος ήταν αναμεμειγμένος με την πολιτική και ήμασταν και φίλοι. Δεν ήθελα να ανοίξει εκείνος και προσφέρθηκε να ανοίξει η γυναίκα του. Ο Νέγρης τότε μου είπε ότι θα άνοιγε και εκείνος λογαριασμό στο όνομά του, γιατί του άρεσε η ιδέα και εκείνη τη στιγμή και η κυρία Μάρκου είπε ότι ήθελε και η ίδια να ανοίξει λογαριασμό στο όνομά της στην Ελβετία...».
Π αρά την αναφορά του ονόματος του κ. Νέγρη, ο κ. Ζαγοριανός επιμένει να ρωτάει για την κυρία Μάρκου και πώς μια εντελώς άγνωστή του δέχθηκε να ανοίξει λογαριασμό και να εξουσιοδοτήσει για την κίνησή του τον κ. Γεωργίου, για να λάβει την πρόδηλη απάντηση από τον κατηγορούμενο: «Προφανώς η κυρία Μάρκου είχε εμπιστοσύνη στον κ. Νέγρη».
Στη σχετική με τον κ. Κόκκαλη και τις σχέσεις των εταιρειών Ιntracom - Siemens ερώτηση του ανακριτή ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι αρχικά οι σχέσεις ήταν από ανταγωνιστικές έως εχθρικές και ότι εξομαλύνθηκαν την περίοδο 1991-93, όταν η Ιntracom αποφάσισε να συνεργαστεί με την Εricsson και μπήκε στην αγορά για την ψηφιακή τεχνολογία. Τέλος, για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Λάμπρου ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν αναβλητικός ως προς τις προγραμματικές συμφωνίες και ο ίδιος είχε κάνει διαβήματα για την αναβλητική στάση του, εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε να κλείσει το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη. Πηγή: http://www.tovima.gr