ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ;
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι οι φοιτητές που έπιναν από πολυκαρβονικά μπουκάλια παρουσίαζαν αύξηση έως και 2/3 της περιεκτικότητας στα ούρα της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (BPA). Πρόκειται για επικίνδυνη ουσία, η οποία έχει ήδη απαγορευθεί στον Καναδά.
Από τη μία, τα πράγματα δεν είναι τόσο τρομαχτικά όσο ακούγονται. Η κατά 2/3 αύξηση σημαίνει ότι τα επίπεδα της BPA στα ούρα αυξήθηκαν από αμελητέα σε κάτι λιγότερο από αμελητέα, επίπεδο το οποίο παραμένει κατά χιλιάδες φορές μικρότερο από τις λεγόμενες χαμηλές δόσεις που προέκυψαν από δοκιμές σε ποντικούς. Καμία μελέτη μέχρι τώρα δεν έχει επαρκώς αποδείξει δυσμενείς από την BPA επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό...
Από την άλλη, η BPA βρίσκεται παντού -στα CDs, και στις κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, καθώς και σε πολλά πλαστικά. Η πανταχού παρουσία της ενδεχομένως να ξεπεράσει την αμφιλογία για την οποία διακρίνεται.
Χαρτί ή πλαστικό ή… ;
Φυσικά και δεν χρειαζόμαστε τη BPA στη διατροφή μας. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι μηδενική. Ωστόσο, είναι δύσκολο να την αποφύγουμε, εκτός και αν επανέλθουμε σε μια εποχή όπου τα δοχεία κινδυνεύουν να σπάσουν και είναι και βαρύτερα.
Η BPA είναι ουσία που αποδιοργανώνει τους ενδοκρινικούς αδένες και μπορεί πρώιμα να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία της σεξουαλικής ωρίμανσης. Ενδεχομένως να σχετίζεται με καρδιοπάθειες και διαβήτη. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ κατηγοριοποιεί το χημικό αυτό ότι θέτει «κάποια ανησυχία» για δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων, των νεογνών και των παιδιών, «ελάχιστη ανησυχία» για πρώιμη εφηβεία, και «αμελητέα ανησυχία» για την αναπαραγωγική υγεία των ενηλίκων.
Η έρευνα του Χάρβαρντ ήταν σύντομη, και δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives. Οι ερευνητές ζήτησαν από 77 συμμετέχοντες να πίνουν κρύα ποτά για μια εβδομάδα από ανοξείδωτα δοχεία και στη συνέχεια για μία εβδομάδα από πολυκαρβονικά μπουκάλια, τα κοινά, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια από σκληρό πλαστικό. Τα ίχνη της BPA στα ούρα τους αυξήθηκαν από 1,2 μέρη ανά δισεκατομμύριο (parts per billion) σε 2 ppb.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που καταδεικνύει ότι η κατανάλωση υγρών από πλαστικά μπουκάλια αυξάνει τα επίπεδα της BPA στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και δεν είναι εξακριβωμένο το τι σημαίνουν όλα αυτά. Το γεγονός όμως ότι η BPA αποβλήθηκε μέσω των ούρων είναι θετικό. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν την ποσότητα της BPA που καταναλώθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι ήταν λιγότερη από την ημερήσια δόση που θεωρείται ασφαλής, 50ppb, και χαμηλότερη από τα 5 ppb που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες “χαμηλών δόσεων” σε ζώα.
Περισσότερες πληροφορίες περί του πλαστικού
Τον περασμένο μήνα, άλλη μία έρευνα του Πανεπιστήμιου του Rochester δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, η οποία αποκάλυψε ότι η BPA παραμένει στον οργανισμό περισσότερο από τον χρόνο που πιστεύαμε μέχρι τώρα. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι η BPA εγκαθίσταται στο λίπος.
Πρόκειται για ανησυχητικό γεγονός καθώς οι Αμερικάνοι διαθέτουν πολύ λίπος. Επιπλέον, ενδεχομένως να αποδειχθεί και η σύνδεση της BPA με τις καρδιοπάθειες και το διαβήτη, που έχει αναφερθεί σε προγενέστερες έρευνες.
Εναλλακτικές της Δισφαινόλης Α;
Συνήθως, τέτοιου είδους υπαινικτικές αλλά μη αποδεδειγμένες μελέτες ελάχιστα συνοδεύονται από θεσμικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, ευτυχώς υπάρχουν προϊόντα που δεν περιέχουν BPA εάν θέλετε εσείς να την αποφύγετε. Ουσιαστικά, οποιoδήποτε πλαστικό μπουκάλι με την ένδειξη «ανακυκλώσιμο» και τον κωδικό 1,2,4,5, ή 6 δεν περιέχει BPA. Τα πλαστικά με τον αριθμό 3 ενδεχομένως να την περιέχουν.
Τα πλαστικά του αριθμού 7, μια σειρά από νέα πλαστικά προϊόντα, συνήθως περιέχουν BPA. Άλλα πάλι, νέα πλαστικά που υποτίθεται ότι δεν την περιέχουν, ίσως να ανήκουν στην κατηγορία του αριθμού 7. Και κάποια άλλα πλαστικά ίσως να είναι πολύ σκληρά για να ανακυκλωθούν (αρ. 4 και 5) ή αρκετά πορώδη ώστε να περιθάλπουν βακτηρίδια (αρ. 1).
Η αποφυγή κονσερβοποιημένων τροφών είναι αρκετά πιο δύσκολη περίπτωση. Πάρα πολλά υγιεινά φαγητά, όπως οι ντομάτες και τα φασόλια, συσκευάζονται σε κονσέρβες, και κάποιες από αυτές ίσως περιέχουν μία εποξική επίστρωση στο εσωτερικό με BPA. Δεν υπάρχουν αριθμητικές κατηγορίες εδώ για να βρείτε άκρη. Αγοράζοντας τροφές σε γυάλινες συσκευασίες, θα μειώσετε τη λήψη BPA. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι κατασκευαστές που δεν περιέχουν BPA στις συσκευασίες τους.
Όσο για αλατισμένες σούπες σε κονσέρβα, έτοιμες σάλτσες και ζαχαρώδη αναψυκτικά σε κουτάκια, καλά θα κάνετε να τα αποφεύγετε εντελώς, όχι τόσο λόγω της περιεκτικότητας τους σε BPA όσο για την απουσία θρεπτικών ουσιών που διαθέτουν. Πηγή: http://www.otherside.gr