Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Σ.ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Τη λήψη ειδικών μέτρων στήριξης για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης. Ωστόσο, κτηνοτρόφοι από ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν τα Τέμπη, διεκδικώντας ρυθμίσεις χρεών και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και διέκοψαν την κυκλοφορία. Όπως έχουν προαναγγείλει, σκοπεύουν να αποκλείσουν τα Τέμπη μέχρι το βράδυ, οπότε και θα αποφασίσουν εκ νέου τη στάση τους...

«Είναι προειδοποιητική η κινητοποίηση μας και δεν είναι ο στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, αλλά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Κατά διαστήματα θα επιτρέπουμε την διέλευση των αυτοκινήτων, ενώ θα επιτρέπουμε από την βοηθητική λωρίδα την κίνηση εκτάκτων περιστατικών» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Οι κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- διεκδικούν οικονομική ενίσχυση ύψους 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα «σε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ για την περσινή ξηρασία, διασφάλιση τιμών για το γάλα (στο 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό), διασφάλιση της τιμής του κρέατος (στα 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερείφια), ρύθμισεις χρεών, αύξηση της επιστροφής φόρου καυσίμων, επιστροφή ΦΠΑ στο 15%, έλεγχο της αγοράς, κ.α.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης έχουν ως εξής:

1. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του «Ελέγχου Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), διπλασιασμός, από το 2010, της ενίσχυσης των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας ως αντιστάθμισμα των ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν τους κτηνοτρόφους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στους τομείς του βόειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 13,6 εκατ. ευρώ, του αιγοπρόβειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά του αγελαδινού γάλακτος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ.

2. Επιδότηση του ασφάλιστρου για την ασφάλιση ζημιών, σε καλλιέργειες φυτών και σε ζώα, από νέους κινδύνους, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 152,4 εκατ. ευρώ.

3. Μετατόπιση του χρονικού ορίου πληρωμής των οφειλόμενων χρεολυτικών δόσεων των ετών 2008 και 2009, από τους κτηνοτρόφους, για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι την 31-12-2010 και μέχρι την 31-12-2011, αντίστοιχα.

4. Αναστολή καταβολής δόσεων, μέχρι και δύο έτη, από μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ, με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους έως και 5 έτη, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων.

5. Ανανέωση από την ΑΤΕ των πιστοδοτικών ορίων των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, για δύο έτη με την υποχρέωση καταβολής μόνο τόκων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η λήψη των μέτρων στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, στην είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και τελικά στη διασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Πηγή: http://www.tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com