ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟ
Ηταν η 25η Μαρτίου του 1926 όταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας και των Βαλκανίων εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη, από έναν πομπό ισχύος 400W, μέσα από τον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης.
Το κόστος για την αγορά ραδιοφώνου ήταν ιδιαίτερα υψηλό για την εποχή. Ετσι, την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στη χώρα την άκουσαν μόλις δύο ακροατές. Ο ένας βρισκόταν στην περιοχή της πλατείας Ιπποδρομίου και ο δεύτερος σε ένα αγγλικό καράβι, στο λιμάνι της πόλης. Η αρχή όμως είχε γίνει. Το όραμα του πρωτοπόρου ηλεκτρολόγου-μηχανικού Χρήστου Τσιγγιρίδη γινόταν πραγματικότητα. Εκτοτε, ο σταθμός εξελίχθηκε, γιγαντώθηκε, μεγάλωσε σε εγκαταστάσεις και προσωπικό, αναπτύχθηκε τεχνολογικά σ' αυτό που σήμερα είναι η ΕΡΤ3...
Στο διάστημα αυτό συγκεντρώθηκε ένα τεράστιο υλικό, που τον Δεκέμβριο του 2000 αποτέλεσε την προίκα της Μακεδονικής Φωνοθήκης-Φωνομουσείου, που μέχρι σήμερα λειτουργεί σε ένα λυόμενο, μέσα στη ΔΕΘ. Τώρα, όμως, όλο αυτό το υλικό θα βρει στέγη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Με τον τρόπο αυτό το τρίτο κρατικό κανάλι συμβάλλει στη διάσωση ανεκτίμητων κειμηλίων που τεκμηριώνουν τη διαδρομή του ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη, τη χώρα και τα Βαλκάνια, επισημαίνει η γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, Θάλεια Ιωαννίδου.
Πρόκειται για ένα υλικό που αριθμεί: 9.000 μαγνητοταινίες με ηχογραφήσεις παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, θεατρικής μουσικής, κλασικής μουσικής, σπάνιο ηχητικό υλικό λαογραφικού περιεχομένου, εκατοντάδες δίσκους βινυλίου 33 και 45 στροφών, αρχείο φωνών παλαιών και σύγχρονων Ελλήνων πολιτικών και δημιουργών τέχνης, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές ιστορικής αξίας και προγράμματα του σταθμού «Φωνή της Αμερικής».
Επίσης, μηχανήματα, κονσόλες, μικρόφωνα, ενισχυτές, πικάπ, μαγνητόφωνα, κασετόφωνα, έντυπα, φωτογραφίες, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από το 1947. Περιλαμβάνει ακόμη μηχανήματα του Χρήστου Τσιγγιρίδη, του θρυλικού ερασιτεχνικού σταθμού «Ράδιο Νέστωρ», της «Φωνής της Αμερικής», του Στρατιωτικού Ράδιο και της Βουλής των Ελλήνων, πολλά από τα οποία ανήκουν στη συλλογή του σκηνοθέτη Παναγιώτη Κίσκιλα, πρωτεργάτη, ιδρυτή και προέδρου επί χρόνια της Φωνοθήκης. Ένα μεγάλο μέρος του υλικού συγκεντρώθηκε και συντηρήθηκε χάρη στο μεράκι κάποιων ανθρώπων και εργαζομένων της ΕΡΤ3.
Τα ιστορικά αυτά κειμήλια ασφυκτιούσαν μέχρι σήμερα στον περιορισμένο χώρο του λυόμενου της ΔΕΘ, με έλλειψη κλιματισμού, προθηκών και κατάλληλης συντήρησης. Πολλές από τις ελλείψεις αντισταθμίζονταν με το μεράκι των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΕΡΤ3, που συγκέντρωσαν και διέσωσαν το υλικό: Μαρία Παπαγαβριήλ, Στέλιος Χατζηγιαννάκης, Γιώργος Καλιεντζίδης και πολλοί άλλοι.
Οι αρχικές συζητήσεις για τη στέγαση αυτής της τεράστιας συλλογής στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και τη δημιουργία του Μουσείου Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 έγιναν τον Νοέμβριο του 2006. Η συμφωνία σφραγίστηκε τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της διοίκησης της ΕΡΤ3 και του προέδρου του «ΝΟΗΣΙΣ», ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Γιάννη Αντωνόπουλου.
Το Μουσείο Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 -το πρώτο στην Ελλάδα- αναμένεται να παρουσιάσει πληρέστερα το υπάρχον υλικό, να αναδείξει τη συμβολή των δραστηριοτήτων και των προσώπων στη διαδρομή του ραδιοφώνου, από εκείνη την πρώτη εκπομπή του Χρήστου Τσιγγιρίδη μέχρι σήμερα, και να καταστήσει όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, κοινωνούς αυτής της κληρονομιάς, να γίνει μια πραγματική κιβωτός της ιστορίας του ραδιοφώνου.
Ολο το υλικό εξετάζει αυτή την περίοδο ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ώστε να αποφασιστεί ο αριθμός των αντικειμένων που θα εκτεθούν, αλλά και ο καλύτερος τρόπος παρουσίασής τους, ώστε να γίνεται αντιληπτή στον επισκέπτη του μουσείου η πορεία της λειτουργίας του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από το 1926 μέχρι σήμερα.
Το μουσείο θα εξασφαλίσει την έκθεση του ιστορικού υλικού με βάση ειδική μουσειολογική μελέτη ενώ θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την συντήρησή του. Η χρηματοδότηση της μουσειολογικής μελέτης θα γίνει από το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας «ΟΠΑΠ Α.Ε.». Σύμφωνα με τον Γ. Αντωνόπουλο, αναμένεται η ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του νέου μουσείου. Εκτιμάται ότι η μεταφορά των εκθεμάτων θα αρχίσει από τον Οκτώβριο.
Και κάτι ακόμα. Το Μουσείο Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 φιλοδοξεί επίσης να είναι η συνεισφορά του τρίτου κρατικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη, που συμπληρώνει 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Φιλοδοξεί ακόμα να γίνει η δύναμη της ανθρώπινης μνήμης σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς - μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εκπομπή. Πηγή: http://www.enet.gr