Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ

Τέσσερα τουρκικά F-4 Φάντομ, που πέταξαν χαμηλά στα 1.000 πόδια (330 μέτρα) πάνω από το Φαρμακονήσι χθες το απόγευμα, ενώ τα ισάριθμα F-16 που τα συνόδευαν αναχαιτίζονταν από ελληνικά μαχητικά, ήταν χαιρετισμοί και συγχαρίκια από τους στρατηγούς της γείτονος στον προαγόμενο σε πτέραρχο και νεοτοποθετηθέντα αρχηγό ΓΕΕΘΑ από το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, μέχρι χθες αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο.

Την ίδια στιγμή, μέσα απ' όσα διοχετεύουν στα ΜΜΕ άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχειρεί να διαψεύσει κάθε δημοσιοποιούμενη εκδοχή, που θέλει τον απερχόμενο (και από εδώ και πέρα επίτιμο) αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα να τελεί υπό κυβερνητική δυσμένεια...

Κομάντος και θητεία

Με ποια αιτία; Είτε, λέει, «πληροφορίες» για τοποθέτηση ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου ως μέρος επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της υπό διαμόρφωση κατάστασης έντασης με την Τουρκία. Είτε διαφωνίες που εξέφρασε ο στρατηγός Γράψας προς τον υπουργό, ως προς την πολιτική επιλογή της μείωσης της στρατιωτικής θητείας -κάτι που θα δυσκολέψει επιπλέον την επάνδρωση των μονάδων, με τη συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού των εφέδρων, χωρίς τον αντίστοιχο περιορισμό του αριθμού των άχρηστων στρατοπέδων ανά την επικράτεια.

Μάλιστα, ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ φέρεται να έχει υποβάλει εγγράφως την παραίτησή του προς τον υπουργό προ ημερών. «Τέτοια επιστολή παραίτησης ο Γράψας ουδέποτε έγραψε», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά πηγές του ΓΕΕΘΑ, διαψεύδοντάς το κατηγορηματικά.

«Ατυπος σύμβουλος»

Από το περιβάλλον Μεϊμαράκη, πάλι, επέμεναν να μας λένε ότι «ο στρατηγός Γράψας απολαμβάνει της εκτίμησης του υπουργού και θα γίνει άτυπος σύμβουλός του. Οτι επρόκειτο να αποστρατευτεί το γνώριζε εδώ και πάνω από μήνα και το είχε δεχτεί». Μας προέβαλαν δε τον ισχυρισμό ότι οι κρίσεις των αρχηγών έγιναν Αύγουστο, για να συμπέσουν με αντίστοιχες άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ -και της Τουρκίας. Μας ανακοίνωσαν την επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στην Αθήνα στις 26 του μηνός, οπότε «καλύτερα οι συζητήσεις μαζί του να μη γινόντουσαν με τους απερχόμενους, αλλά με τους νέους αρχηγούς». Σύμφωνα με αυτή τη λογική, προκύπτουν τα εξής (αναπάντητα ωστόσο χθες) ερωτήματα: Για να υποδεχτούμε τον επικεφαλής της Συμμαχίας πρέπει να αλλάξουμε σχεδόν στο σύνολό της τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Και ποια άραγε θα είναι τα θέματα που θα κληθούν να συζητήσουν μαζί του τα συγκεκριμένα πρόσωπα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας;

Οι νέοι αρχηγοί

Στη χθεσινή συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ, όπως αναμενόταν, έκανε επίτιμο αποστρατεύοντάς τον και τον αρχηγό ΓΕΣ Δημήτρη Βούλγαρη. Και ανέθεσε καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΣ στον μέχρι σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη και του αρχηγού ΓΕΑ στον μέχρι σήμερα αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα. Νέος ΑΤΑ γίνεται ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας, μέχρι σήμερα διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης.

Επακόλουθες και μίνι έκτακτες κρίσεις από το ΚΥΣΕΑ στην ανώτατη ιεραρχία Στρατού και Αεροπορίας: Ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος πάει στη θέση του Β' υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφανίδης αναλαμβάνει διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού. Καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Στρατού θα ασκεί ο διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, μη απαλλασσόμενος των λοιπών καθηκόντων του. Επιπλέον, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση τού μέχρι σήμερα Β' υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιπτέραχου Κωνσταντίνου Καλαμάτα στη θέση του διοικητή της Σχολής Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) και την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα υποδιοικητή της ΣΕΘΑ υποπτέραρχου Κωνσταντίνου Ιατρίδη στη θέση του διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Σε έντονο τόνο ήταν η χθεσινή αντίδραση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ. Η εκπρόσωπος για θέματα άμυνας Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες: «Η αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων στο Αιγαίο απαιτεί συγκροτημένη, συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας και όχι κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας. Οι έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις, του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν από τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστη κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ

«Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμήσει ο ελληνικός λαός είναι η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και η πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ «αυτός ο ρόλος και η αποστολή, που προωθούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, του στρατού δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα».

* Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ χαρακτηρίζει ανούσια τη διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, οι Ενοπλες Δυνάμεις «πρέπει να είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην άμυνα της χώρας και όχι στις αμερικανονατοϊκές προτεραιότητες». Επίσης, «πρέπει να καταργηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δεν σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας».

* «Η Τουρκία ..."πραγματοποίησε" τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και μάλιστα για τους ίδιους λόγους που είχε απομακρυνθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοραντής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κώστας Αϊβαλιώτης, με αφορμή τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. «Το σύνδρομο των πολιτικών απέναντι στον ναύαρχο Λυμπέρη κατά την κρίση των Ιμίων συνεχίζεται 13 χρόνια μετά», πρόσθεσε. Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com