ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τη κατασκευή ενός δάσους αποτελούμενου από 100 χιλιάδες τεχνητά δέντρα που θα κατασκευαστούν μέσα σε 10 έως 20 χρόνια, ώστε να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να αντιστρέψει την περιβαλλοντική μόλυνση, η οποία έχει προκύψει από τις εκπομπές καυσαερίων...
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Βρετανίας, η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται ως η πλέον εφικτή μεταξύ τριών άλλων γεωμηχανικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τιμ Φόξ, επικεφαλής της έρευνας,δήλωσε ότι η γεωμηχανική δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.
Επίσης σύμφωνα με τον Τιμ Φόξ,τα τεχνητά δέντρα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής και ο σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρώτο στάδιο της κατασκευής είναι υψηλής τεχνολογίας.
"Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα δέντρα αυτά θα μπορούν να βγουν στην μαζική παραγωγή" δήλωσε ο Φοξ και διευκρίνισε ότι ο τρόπος που αυτά θα λειτουργούν θα είναι σαν ένα φίλτρο που θα συγκεντρώνει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και η ανάλογη τεχνολογία αποθήκευσης του συγκεντρωμένου από τα τεχνητά δέντρα, διοξειδίου του άνθρακα.
Το πειραματικό μοντέλο έχει το μέγεθος ενός κοντέινερ και μπορεί να απορροφήσει από την ατμόσφαιρα χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι ένα κανονικό δέντρο, του ίδιου μεγέθους με το τεχνητό.
Οι άλλες προτεινόμενες μέθοδοι για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα που θεωρούνται εφικτές από τους βρετανούς επιστήμονες, είναι η τοποθέτηση φωτοβιοαντιδραστήρων σε κτίρια, οι οποίοι θα περιέχουν άλγη που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω φωτοσύνθεσης.
Η τρίτη επιλογή είναι ο περιορισμός της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω της κατασκευής ειδικών καθρεπτών που θα τοποθετηθούν στις ταράτσες των κτιρίων και θα αντανακλούν το ηλιακό φως πίσω στο διάστημα.
Η ερευνητική ομάδα επισήμανε ωστόσο ότι όλες αυτές οι επιλογές απαιτούν περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα ενδεχόμενα ρίσκα, αλλά και το κόστος εφαρμογής τους και κάλεσαν τη Βρετανική κυβέρνηση να επενδύσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών, για το σκοπό αυτό. Πηγή: http://www.enet.gr