ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ E-MAILS
Το σκηνικό της απειλής έχει ξεδιπλωθεί πλήρως. Οι συνήγοροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου ποντάρουν τα ρέστα τους στον ισχυρισμό ότι η ζωή του πελάτη τους κινδυνεύει εάν αυτός εκδοθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να λογοδοτήσει στη Ελληνική δικαιοσύνη...
Μιλώντας στην «Suddeutsche Ζeitung» του Μονάχου, οι Ντάνιελ Πέτερ και Στέφαν Κουρζάβε υποστηρίζουν ότι δέχονται απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα που αφορούν την τύχη του πελάτη τους.
«Εάν επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν θα προλάβει να γεράσει», γράφει ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα.
Σε ένα άλλο μήνυμα ο αποστολέας, που υπογράφει ως Λούσιους Μαλφόι -ένας από τους κακούς στον Χάρι Πότερ- επισημαίνει ότι ο κ. Χριστοφοράκος «θα πληρώσει για ό,τι έχει κάνει. Οποιος νομίζει ότι ο Ελληνογερμανός θα ζήσει, πλανάται», αναφέρεται στο σχετικό e-mail.
Οι ηλεκτρονικές απειλές, που είναι φυσικά ανώνυμες, έρχονται να ενισχύσουν τις προσπάθειες των δύο δικηγόρων να αποτρέψουν την παράδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas στις ελληνικές Αρχές.
Αλλωστε το οπλοστάσιο των νομικών επιχειρημάτων έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, εκτιμούν στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας που παρακολουθούν την υπόθεση.
Τα εντάλματα
Μολονότι έχουν προκύψει κάποιες ασάφειες που αφορούν την παραγραφή των αδικημάτων που περιέχονται στο πρώτο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, η αρμόδια για την έκδοση Γενική Εισαγγελία εκτιμά ότι η εισήγησή της προς το Εφετείο του Μονάχου «είναι από κάθε άποψη θωρακισμένη».
Αλλωστε υπάρχει και η ασφαλιστική δικλίδα του δεύτερου εντάλματος, το οποίο αφορά το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, το περίφημο C4I. Ενα ένταλμα που, ενώ νομικά ενισχύει την επιχειρηματολογία της έκδοσης, προκαλεί πλείστα άλλα ερωτήματα.
Ο δημοσιογράφος της «Suddeutsche Ζeitung», Κλάους Οτ, που συνέβαλε στην αποκάλυψη των «μαύρων ταμείων» της Siemens, διερωτάται σε χθεσινό του δημοσίευμα γιατί η ελληνική Εισαγγελία άφησε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κυρίως γιατί παραλείπονται ορισμένα σημαντικά στοιχεία στα εντάλματα και κάποια άλλα παρουσιάζονται με εσφαλμένο τρόπο.
«Ξαφνικά η Εισαγγελία της Αθήνας υποστηρίζει ότι η Siemens δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ότι αυτό το ήξερε ο κ. Χριστοφοράκος.
Παρ' όλα αυτά ο τότε επικεφαλής της Siemens Hellas έπεισε μαζί με άλλους την ελληνική Πολιτεία να αναθέσει το σύστημα C4I στο κονσόρτσιουμ SAIC, του οποίου υπεργολάβος ήταν η Siemens», επισημαίνεται στο άρθρο.
Την ίδια ώρα, σιγήν ιχθύος τηρεί η Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία ανακρίνει ως ύποπτο τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Οι συνήγοροι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πειστεί η αρμόδια εισαγγελέας, Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ, να απαγγείλει κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους, προκειμένου αυτός να καταδικαστεί σε μια ελαφριά ποινή στη Γερμανία για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα. Ετσι θα ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την έκδοσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοφοράκος έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένες «πληρωμές» προς τα κόμματα. Εχει επίσης αναφερθεί σε διεκπεραιωτές, εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων, κάτι που δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κ. Μπόιμλερ-Χεσλ, η οποία δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένη από τη συγκομιδή.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της ανάκρισης-κατάθεσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου μπαίνει στην τελική ευθεία. Σε μερικές ημέρες θα γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα του παζαριού.
Σε περίπου 15 ημέρες από σήμερα θα ανακοινώσει και το Εφετείο του Μονάχου την απόφασή του εάν θα εγκρίνει την έκδοση του απρόσκλητου επισκέπτη στην Ελλάδα.
Η Γενική Εισαγγελία αναμένει από την Αθήνα συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία θα επιβεβαιώνουν, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση καταδίκης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θα του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία, όπως ορίζεται στο Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και στη σχετική Πράσινη Βίβλο.
Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι οι Στέφαν Κουρζάβε και Ντάνιελ Πέτερ θα εφεσιβάλουν μια ενδεχομένως αρνητική για τον πελάτη τους απόφαση. Ο αγώνας δρόμου συνηγόρων και Γενικής Εισαγγελίας μπαίνει στην τελική του ευθεία. (Σταμάτης Ασημένιος, Πηγή: http://www.ethnos.gr)