Η ΙΝΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ!
Ισως είναι το μεγαλύτερο σχέδιο «Μεγάλου Αδελφού» που έχει συλληφθεί ποτέ. Η Ινδία πρόκειται να εκδώσει σε καθέναν από τα 1,2 δισ. πολίτες της- εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν σε απομακρυσμένα χωριά και δεν διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξή τους- ηλεκτρονικές βιομετρικές ταυτότητες. Το Δελχί προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία μιας νέας Αρχής επιφορτισμένης να εκδώσει σε κάθε Ινδό έναν αποκλειστικό αριθμό. Επίσης θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή και την ηλεκτρονική αποθήκευση των προσωπικών τους δεδομένων, κάτι που πρόκειται να κοστίσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ...
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο επιχειρηματίας Ναντάν Νιλεκάνι, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «ο κόσμος είναι επίπεδος» και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης. «Είναι μια τεράστια, πολύπλοκη πρόκληση» δήλωσε στους «Τimes» του Λονδίνου, προσθέτοντας: «Εχουμε όμως τη δυνατότητα να δώσουμε σε κάθε ινδό πολίτηγια πρώτη φοράμια μοναδική ταυτότητα. Μπορούμε έτσι να μεταμορφώσουμε αυτή τη χώρα».
Οι τοπικές αρχές της Ινδίας εκδίδουν τουλάχιστον 20 έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα κάθε πολίτη, όπως πιστοποιητικά γέννησης και άδειες οδήγησης. Κανένα από αυτά όμως δεν ισχύει παγκοσμίως, ενώ η μετακίνηση από τη μια επαρχία στην άλλη μπορεί εύκολα να καταστήσει έναν πολίτη επισήμως «αόρατο»- καταστροφικό για τα εκατομμύρια των φτωχών πολιτών που εξαρτώνται από τις παροχές του κράτους για να επιβιώσουν. Η ινδική κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νέο σύστημα θα κλείσουν αυτές οι γραφειοκρατικές τρύπες και θα καταπολεμηθεί η διαφθορά. Κάθε κάρτα θα διαθέτει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, το οποίο θα περιέχει προσωπικά δεδομένα και στοιχεία για την πιστοποίηση της ταυτότητας, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή σάρωση της ίριδας. Σε αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν οι ποινικοί φάκελοι των πολιτών, αλλά και το πιστωτικό τους ιστορικό.
Ο κ. Νιλεκάνι αποχώρησε από την Ιnfosys, εταιρεία στην οποία είναι συνιδρυτής, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Θέλει οι ταυτότητες να συνδέονται με μια μόνιμη βάση δεδομένων η οποία θα είναι πλήρως προσβάσιμη. Υπάρχει ο κίνδυνος, φυσικά, αυτή η τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, να γίνει στόχος των κλεφτών ταυτοτήτων, γι΄ αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «θα πρέπει να είναι απόρθητη».
Ο κ. Νιλεκάνι καλείται τώρα να σκεφθεί έναν τρόπο για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων. Μόλις 75 εκατ. άνθρωποι- λιγότερο από το 7% του πληθυσμού- είναι καταχωρισμένοι στους πίνακες της εφορίας και πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Οι εκλογικές λίστες θεωρούνται ανακριβείς, επειδή «μαγειρεύονται» από διεφθαρμένους πολιτικούς. Ο κ. Νιλεκάνι θα πρέπει επίσης να πείσει τις 60 κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεργαστούν. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ταυτότητες θα εκδοθούν σε διάστημα 18 μηνών και οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι για την περάτωση του σχεδίου θα χρειαστούν περίπουτέσσερα χρόνια. Πηγή: http://www.tovima.gr