Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΚΙΟΝΑ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Τρεις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται εκτός Ελλάδος αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον: ένα ναυάγιο με έναν κίονα από τον ναό του Απόλλωνα στις μικρασιατικές ακτές κοντά στην αρχαία Κλάρο, ένα κορινθιακό ναυάγιο στις ακτές της Αλβανίας, το αρχαίο λιμάνι των Κλαζομενών στη Μικρά Ασία...

Στην Κλάρο

Το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε μεγάλο τμήμα μαρμάρινου κίονα για την κατασκευή του ναού του Απόλλωνα στην Κλάρο της Μικράς Ασίας ανακάλυψε ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, που με επικεφαλής την Ντέμπορα Κάρλσον σκάβει εδώ και τέσσερα χρόνια στη θαλάσσια περιοχή του Κιζίλμπουρουν, στη σημερινή νότια Τουρκία.

Το ναυάγιο χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ.

«Μετέφερε οκτώ γιγαντιαίους μαρμάρινους σπονδύλους και ένα κιονόκρανο δωρικού ρυθμού», εξηγεί η Κάρλσον.

Το συνολικό τους βάρος ήταν 50 τόνοι. Το πλοίο ναυάγησε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Ιερό του Απόλλωνα στην Κλάρο, ένα φημισμένο μαντείο και θρησκευτικό κέντρο σαν αυτό των Δελφών. Η Κάρλσον είναι βέβαιη ότι ο κίονας προοριζόταν γι αυτό το ιερό. Και κάνοντας τους υπολογισμούς της υποστηρίζει ότι χρειαζόταν περί τα 20 θαλασσινά ταξίδια μεταξύ του Μαρμαρά, απ όπου προέρχεται το μάρμαρο, στη σημερινή βόρεια Τουρκία, και της Κλάρου για τους 14 κίονες του ναού.
Οι σπόνδυλοι ανελκύθηκαν με υποβρύχια αερόστατα.

Στην Αλβανία

Η ακτογραμμή της Αλβανίας είναι το λιγότερο ερευνημένο τμήμα της Μεσογείου και ο παράδεισος του αρχαιολόγου. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έσπευσαν να καλύψουν το κενό. Σε συνεργασία με τον Αδριανό Αναστάσι του Αλβανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας κάνουν επιφανειακή έρευνα κατά μήκος της ακτογραμμής με πολλά και εντυπωσιακά ευρήματα: από αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ναυάγια μέχρι και σύγχρονα πλοία που έχουν βυθιστεί.

Πιο σημαντικό απ όλα θεωρείται το ναυάγιο ενός αρχαίου κορινθιακού πλοίου που μετέφερε τα πλούσια αγαθά της μητρόπολης στις αποικίες της Κορίνθου στην Αδριατική.

Ανάμεσα στα αγαθά εντυπωσιακό είναι το φορτίο κεραμιδιών για τις οροφές των σπιτιών.

Πάντως, η έρευνα όλων αυτών των ναυαγίων, που αναμένεται να διαρκέσει καμία δεκαετία, θα φωτίσει το εμπόριο ανάμεσα στην Κόρινθο και στις αποικίες της από τον 6ο μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.

Στον κόλπο της Σμύρνης
Το Λιμάνι Τεπέ, στον κόλπο της Σμύρνης, είναι ένας σπουδαίος οικισμός με συνεχή κατοίκηση από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι τα κλασικά χρόνια, οπότε καταλαμβάνεται από την αρχαία ελληνική πόλη Κλαζομενές.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας Χαγιάτ Ερκανάλ σε συνεργασία με τον Ισραηλινό Μάικλ Αρτσι του Πανεπιστημίου της Χάιφα, επικεφαλής πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας, ερεύνησαν ένα λίθινο κυματοθραύστη που ανήκε σε ένα από τα πιο αρχαία τεχνητά λιμάνια.

Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν εντόπισαν την αρχαιότερη ξύλινη άγκυρα που έχει βρεθεί ποτέ.

Ωστόσο, γνωρίζουν ότι η επιβράβευσή τους είναι μέσα στη θάλασσα σε ακόμη βαθύτερα στρώματα και αναφέρονται σε ένα λιμάνι της 3ης χιλιετίας π.Χ. Παρόμοιό του δεν έχει ανασκαφεί ακόμη πουθενά αλλού και η έρευνά του θα έριχνε άπλετο φως σε ακόμη μία άγνωστη αλλά πολύ λαμπρή εποχή του Αιγαίου. Πηγή: http://www.ethnos.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com