Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ...ΝΑΝΟΦΑΡΜΑΚΑ

Νανοφάρμακα κατά καρκίνου, Αλτσχάιμερ και καρδιακών νοσημάτων. «Τα επιτεύγματα της νανοιατρικής θα φέρουν επανάσταση στο τομέα της υγείας τα επόμενα 10-20 χρόνια», υποστηρίζουν επιστήμονες που συμμετέχουν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη...

Οι εφαρμογές της νανοιατρικής στοχεύουν κυρίως στη δημιουργία συστημάτων διάγνωσης σε πρώιμη φάση νοσημάτων, όπως ο καρκίνος και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, αλλά και στη δημιουργία νέων στοχευμένων φαρμάκων με λιγότερες παρενέργειες.

Ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην υγεία και στην ποιότητας ζωής του ανθρώπου είναι η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην αναγεννητική ιατρική, με την κατασκευή και χρήση μηχανικών ικριωμάτων ιστού ή βιουλικών. Θα τοποθετούνται στον ανθρώπινο οργανισμό για να αντικαταστήσουν ή να βοηθήσουν ζωντανά συστήματα να λειτουργήσουν πιο αρμονικά, όπως τα στέντς και γενικά καρδιοαγγειακά εμφυτεύματα.

Ο πρόεδρος του τμήματος φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Στέργιος Λογοθετίδης ανέφερε ότι "η δημιουργία φαρμάκων με χρήση νανοτεχνολογίας βρίσκεται προς το παρόν σε πειραματικό στάδιο", αλλά όπως εξήγησε "θα μπορούν να έχουν εφαρμογές στη δημιουργία στοχευμένων φαρμάκων, ιδίως για τον καρκίνο, όπου θα στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή".

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η έρευνα στην Ελλάδα ακολουθεί τις έρευνες που γίνονται σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο και σταδιακά οι Έλληνες επιστήμονες αρχίζουν να στρέφονται στους τομείς της νανοτεχνολογίας και της νανοιατρικής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται σήμερα στρογγυλό τραπέζι, όπου οι επιστήμονες θα συζητήσουν πώς η νανοτεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε άλυτα προβλήματα της ιατρικής. Πηγή: http://www.enet.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com