ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΥΡΩ
Καμπανάκι για την αύξηση των πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ χτυπά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα ξεπερνώντας τα 400.000 σε διάστημα μόλις έξι μηνών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ αυξήθηκαν κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Συνολικά, στις χώρες της ευρωζώνης. αποσύρθηκαν 413.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ...
Τα πιο «δημοφιλή» για τους παραχαράκτες είναι τα τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, τα οποία παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, καθώς αντιστοιχούν στο ήμισυ σχεδόν του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων που εντοπίστηκαν.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι παραχαράκτες ασχολούνται με τα χαρτονομίσματα των 20, 50 και 100 ευρώ, τα οποία και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από 95% του συνόλου των πλαστών που κατασχέθηκαν.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ το 98% των πλαστών χαρτονομισμάτων εμφανίστηκαν στην ευρωζώνη, μόλις περίπου το 1% εντοπίστηκε σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και κάτω από 0,5% σε άλλα μέρη του κόσμου.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου, καθώς αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν περί τα 12,5 δισ. χαρτονομίσματα.
Τρεις τρόποι να τα διακρίνετε
Σύμφωνα με εδικούς, είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα γνήσια χαρτονομίσματα χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).
Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να εντοπιστούν με μεγάλη ευκολία, στις καθημερινές μας συναλλαγές, με τρεις απλούς τρόπους:
1)Με την αφή: με την αφή ψηλαφίζουμε την ανάγλυφη εκτύπωση στην κεντρική εικόνα, στα γράμματα και στους αριθμούς της πρόσθιας πλευράς, καθώς και την αίσθηση από το ειδικό χαρτί που δεν είναι γυαλιστερό ή κηρώδες.
2)Με το μάτι: με την παρατήρηση στο φως διακρίνουμε το υδατογράφημα- σχέδιο και ονομαστική αξία ορατά και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος- καθώς και την ταινία ασφαλείας.
3)Με εξέταση υπό γωνία: με την εξέταση υπό γωνία παρατηρούμε το ολόγραμμα, διαφορετικό στις μικρές (5, 10, 20 ευρώ) και στις μεγάλες αξίες (50, 100, 200, 500 ευρώ), με την έντονη εναλλαγή εικόνων και χρωμάτων, την ιριδίζουσα λωρίδα με το χρυσαφί της χρώμα στην πίσω πλευρά των μικρών αξιών και τη μελάνη μεταβλητού χρωματισμού στην πίσω πλευρά των μεγάλων αξιών όπου η ονομαστική αξία αλλάζει χρώματα από μοβ σε λαδί μέχρι και καφέ.
Μάλιστα, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, σκόπιμο είναι να ελέγχουμε πάντα περισσότερα από ένα χαρακτηριστικά, ενώ ακόμη και στα χαρτονομίσματα που έχουν φθαρεί από τη χρήση, με ευκολία εντοπίζονται κάποια από τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, ωστόσο, το χαρτονόμισμα για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.
Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό ευρώ, θα πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την Αστυνομία είτε με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πηγή: http://www.tanea.gr