Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΤΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ...ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ

Αλλεπάλληλα είναι τα ιατρικά σφάλματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας τους και οδηγούν εύλογα στην επιδίκαση αποζημιώσεων όπως προκύπτει από σωρεία δικαστικών αποφάσεων.
Η δικαιοσύνη δέχεται ότι ο ιατρός ευθύνεται σε αποζημίωση για κάθε βλάβη που υπέστη ο ασθενής πελάτης του από κάθε μορφής αμέλειά του, ακόμα και εάν πρόκειται για ελαφρά αμέλεια, εφόσον στη διάρκεια της εκτέλεσης των ιατρικών του καθηκόντων παρέβη την υποχρέωση επιμέλειας ώστε να ενεργήσει σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης...

Ετσι αρκεί να βεβαιώνεται ότι ο ιατρός δεν εκπλήρωσε το καθήκον ιατρικής μέριμνας και επιμέλειας, έστω και από ελαφρά αμέλεια, για να ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση που δεν περιλαμβάνει μόνο τις δαπάνες νοσηλείας ή την απώλεια εισοδήματος, αλλά και την ηθική βλάβη του ασθενούς, λόγω της ψυχικής του δοκιμασίας, της στενοχώριας ή της ταλαιπωρίας στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Αρειος Πάγος, επιβεβαιώνοντας τη σχετική νομολογία, επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία οδοντίατρος υποχρεώθηκε να αποζημιώσει ασθενή του πέρα από την υλική ζημία με χρηματική ικανοποίηση 6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω πόνων και ταλαιπωρίας από εσφαλμένες οδοντιατρικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, ο οδοντίατρος διέγνωσε εντονότατη φλεγμονή γύρω από έναν κυνόδοντα και παρόλο που χρειάστηκε να βγάλει δύο δόντια του ασθενούς, επιδεικνύοντας αμελή συμπεριφορά, δεν του χορήγησε αντιβίωση με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φλεγμονή.

Κατά την εξαγωγή των δοντιών δεν αφαίρεσε εκείνη τη στιγμή τις οστικές ακίδες, με συνέπεια να υποστεί ο ασθενής πόνους και ταλαιπωρία, να χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση, παρουσιάζοντας μεγάλη δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία λήψης στερεάς τροφής.

Τέλος, ενώ είχε μόνο δύο δόντια στη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια μασέλα, στήριξε σε αυτά πλημμελώς με άγκιστρο την υφιστάμενη γέφυρα, με συνακόλουθο τους πόνους και την εξαγωγή και των γερών δοντιών...

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, εφετεία της περιφέρειας επιδίκασαν αποζημιώσεις για βελόνα που ξεχάστηκε σε ασθενή και για λάθη που έγιναν στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, με συνέπεια να αλλοιωθεί μόνιμα η φωνή ασθενούς και να προκληθούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Στη μία περίπτωση είχε γίνει χειρουργική επέμβαση σε ασθενή αλλά στη διάρκεια της συρραφής της τομής και των τραυμάτων, έσπασε ένα κομμάτι της βελόνας παραμένοντας στο σώμα του ασθενούς, γεγονός που προκάλεσε αφόρητους πόνους.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, ο ιατρός καθησύχαζε ότι πρόκειται για φυσιολογικούς μετεγχειρητικούς πόνους. Λίγο αργότερα χρειάστηκε βέβαια δεύτερη επέμβαση, ο ασθενής γλίτωσε από σοβαρότατους κινδύνους και επιπλοκές και ο ιατρός υποχρεώθηκε δικαστικά να καταβάλει αποζημίωση περίπου 60.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

Σε άλλη περίπτωση σε χειρουργική επέμβαση που έγινε λόγω προβλημάτων σε θυρεοειδή, ο ασθενής υπέστη μόνιμη βλάβη στις φωνητικές χορδές, εμφανίζοντας αρχικά αφωνία.

Στην πορεία ύστερα από αλλεπάλληλες θεραπευτικές προσπάθειες, η φωνή επανήλθε, όμως εντελώς αλλοιωμένη, πολύ πιο βαριά και τραχιά, με εισπνευστικό συριγμό που οφειλόταν στη βλάβη των λαρυγγικών νεύρων που είχαν ως συνέπεια αναπνευστικά προβλήματα που γίνονταν πολύ έντονα σε κάθε προσπάθεια ή κόπωση που επιταχύνει την αναπνοή. Το δικαστήριο επιδίκασε 100.000 ευρώ αποζημίωση. Πηγή: http://www.ethnos.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com