Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤ... ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ενα τεράστιο βήμα μπροστά κάνει η επιστήμη με την κατασκευή από μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ενός ρομπότ, το οποίο μπορεί να προβλέπει τις προθέσεις και τις δράσεις των ανθρώπων!
Το εν λόγω εκπληκτικό ρομπότ είναι αποτέλεσμα του συνδυαστικού προγράμματος ερευνών στη ρομποτική, στην ψυχολογία και στις επιστήμες του εγκεφάλου, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, που φέρει την ονομασία JAST (Joint Action Science & Technology) και αποτελεί το πρώτο άλμα για πιο εξελιγμένες μορφές ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να μαθαίνουν και να αλληλεπιδρούν με πιο «ανθρώπινο» τρόπο...

Αν και ακόμα μακριά από τον στόχο της επιστημονικής φαντασίας για επικοινωνία ρομπότ - ανθρώπων σε ίσο επίπεδο, το ρομπότ του JAST έχει τρία εξαιρετικά χαρακτηριστικά: μπορεί να παρατηρεί, να καταγράφει και να μιμείται!

Οι λειτουργίες αυτές είναι, σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες, τρεις από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και αποτελούν τα θεμέλια για τη γνώση, τη μάθηση και την κοινωνική ζωή. Η διαφορά ανάμεσα στο ρομπότ του JAST και στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που εκτελούνται αυτές οι λειτουργίες.

Στον εγκέφαλο το νευρωνικό δίκτυο είναι αυτό που παίζει τον κύριο ρόλο στη διαδικασία της παρατήρησης - καταγραφής - μάθησης, ενώ στο ρομπότ του προγράμματος τη θέση των νευρώνων έχουν πολύπλοκα τεχνητά κομμάτια.

Καινοτομία
Στην ουσία το ρομπότ του ευρωπαϊκού προγράμματος αντιγράφει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και έμπρακτα, αφού έχει την ικανότητα να παρατηρεί οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, να την «κωδικοποιεί» και εν τέλει να μπορεί να την προβλέψει.

Η καινοτομία εδώ έγκειται στο γεγονός ότι αυτό το ρομπότ δεν προβλέπει μόνο μηχανικές κινήσεις, αλλά «αντιλαμβάνεται» πότε υπάρχει η πρόθεση να γίνει μια συγκεκριμένη πράξη. Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει πότε μια συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα γίνεται σωστά (όπως δηλαδή την έχει καταγράψει) και πότε λάθος. Εάν αυτή η ικανότητα εξελιχθεί και άλλο, τότε το ρομπότ θα μπορεί να αναλαμβάνει να «διδάξει» συγκεκριμένες δραστηριότητες, αλλά και να παίρνει πρωτοβουλίες και να δρα ισάξια με έναν άνθρωπο.

Οπως εξηγεί ο Βόλφραμ Ερλχάγκεν του Πανεπιστημίου του Μίνιο, «τα ρομπότ μας δεν μαθαίνουν καινούργιες δραστηριότητες, τις ξέρουν ήδη. Η διαφορά είναι ότι παρατηρούν τη συμπεριφορά του ανθρώπου που εκτελεί τη δραστηριότητα, τη συγκρίνουν με αυτήν που ξέρουν και γρήγορα προβαίνουν στις βοηθητικές κινήσεις που χρειάζονται ή παρατηρούν τα λάθη στη διαδικασία». Πηγή: http://www.ethnos.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com