Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΈΡΧΕΤΑΙ «ΚΥΜΑ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Τη συνταγματικότητα της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομίας, που προβλέπει την καταβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, αμφισβητούν ευθέως μέχρι στιγμής περί τους 300 φορολογούμενους, με προσφυγές που έχουν καταθέσει.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες, οπόταν και θα ξεκινήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό αρκετοί υπόχρεοι να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα και να μην πληρώσουν το σχετικό φόρο, αναμένοντας την απόφαση των δικαστηρίων που θα κρίνει εάν πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο...

Το άλλο σενάριο είναι αρκετοί φορολογούμενοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση προσφεύγοντας ταυτόχρονα στις αρμόδιες αρχές, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης.

Η δικαστική εμπλοκή δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα του σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, που υπολογίζει έσοδα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση το υπουργείο θα ζητήσει ανάκληση της διαταγής του Πρωτοδικείου Πειραιά. Την ίδια ώρα, άλλη προσφυγή που κατατέθηκε από υπόχρεο στο δικαστικό τμήμα μεγάλης εφορίας τονίζει ότι παραβιάζεται το ατομικό δικαίωμα στην ισότητα, στα δημόσια βάρη και ιδιαίτερα η συνταγματική επιταγή του άρθρου 4 σύμφωνα με την οποία «Οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Ο προσφεύγων κάνει λόγο για διάκριση σε βάρος των φυσικών προσώπων με την εξαίρεση των νομικών προσώπων από την εισφορά. Επίσης αναφέρει ότι «αποτέλεσμα της εξαίρεσης των νομικών προσώπων λόγω της ανεπίτρεπτης διάκρισης, όπως είναι φυσικό, είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των φυσικών προσώπων με την επιβληθείσα έκτακτη εισφορά». Τονίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για την εξαίρεση των νομικών προσώπων καθότι τα νομικά πρόσωπα δεν τελούν υπό διάφορες και δη δυσμενέστερες συνθήκες εκείνων των φυσικών προσώπων.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φοβούμενοι ότι θα υπάρξει κύμα προσφυγών ενημέρωσε, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τους φορολογούμενους ότι σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες, ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% - και μέχρι ποσοστού 200% - της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Πηγή: http://www.skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com