ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Με 50 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπέρ, έναντι 49 ψήφων της Αντιπολίτευσης κατά, ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Την ανάγκη για την ανάδειξη το ταχύτερο, μιας νέας κυβέρνησης, μπροστά στην «παταγώδη αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας» και τις εκδηλώσεις «αντισυνταγματικότητάς» της τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου,σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής...
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «πρόχειρη και απαράδεκτη» την τροπολογία για αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ενέταξε και την ρύθμιση για την υποβοήθηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από ιδιώτες δικηγόρους, στις υπόλοιπες ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει αμφισβήτηση από θεσμικής απόψεως:
«Η κυβέρνηση αποχωρεί από τη Βουλή όταν φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει υπουργούς, την κλείνει ενόψει αποκαλύψεων, νοθεύει και τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Προχωρά και σε νομοθεσία που κρίνεται και ως αντισυνταγματική, για την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση από τις κάμερες. Χθες δέχθηκε και νέο ράπισμα αντισυνταγματικότητας από την Ολομέλεια του ΝΣΚ», επεσήμανε ο κος Παπανδρέου, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε ευθεία επίθεση εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στην Οικονομία:
«Το έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, βαίνει διπλάσιο σχεδόν από το περσινό φθάνοντας τα 18 δισ. ευρώ. Δανειστήκατε το 2009, ποσά που φθάνουν το 20% του ΑΕΠ, καλύπτοντας ήδη το 136% του ετήσιου προβλεπόμενου δανεισμού. Ζητάτε να πληρώσει η ελληνική οικογένεια, τα 28 δισ. που δίνετε στις τράπεζες, που δεν τα βλέπει η ελληνική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά. Ζητάτε να τα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος, αλλά δεν έχετε το πολιτικό θάρρος, να παρουσιάσετε το πού διοχετεύθηκαν τα 28 δισ.», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποσύνδεσε τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, όχι γιατί δεν είναι υγιείς, αλλά γιατί συσσωρεύονται οι ακάλυπτες επιταγές που έχουν φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ. Η ΝΔ ζητά να πληρώσουν οι πολίτες τις χαριστικές της πράξεις κατάργησης του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της μείωσης της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη, την εισφοροδιαφυγή που έχει ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ, την φοροδιαφυγή μέσω των παράκτιων εταιρειών. Ζητά να πληρώσουν το Βατοπέδι, τα ασφαλιστικά ταμεία που επένδυσαν σε ομόλογα, τις υπερβολικές τιμές απ' τις προμήθειες της Ζήμενς, τα δωράκια κάτω απ' το τραπέζι για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Να πληρώσει την τεράστια σπατάλη της πελατειακής της πολιτικής - δεν έφθαναν οι χιλιάδες προσλήψεις stage για να εκμαυλίζετε με χρήματα τους νέους ανθρώπους, αλλά έχετε προσθέσει 60.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για να εξαγοράσετε την ψήφο τους. Προσλαμβάνετε παντού, χωρίς κριτήρια, αξιοκρατία, προϋποθέσεις, κάνοντας συναλλαγή την εξαγορά συνειδήσεων καθημερινή πολιτική πρακτική», συμπλήρωσε ο κος Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ασχολήθηκαν με τη νέα γρίπη κατόπιν των πρωτοβουλιών του ιδίου και υπενθύμισε πως ήδη από πέρσι, είχε θέσει θέμα μονάδων εντατικής θεραπείας που έμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
«150 κλίνες μένουν κλειστές, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός -είναι πέντε χρόνια, πάνε για έξι χρόνια, κανείς γιατρός γι' αυτές τις μονάδες εντατικής θεραπείας.Πού είναι η πολιτική σας;», αναρωτήθηκε.
Δεσμευόμενος δε για μια διαφορετικού τύπου διακυβέρνηση, ο κος Παπανδρέου επισκόπησε τους πέντε άξονές της:
- Σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά,
- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, προγράμματα κατάρτιση «που προετοιμάζουν τον άνεργο και όχι αυτά τα άθλια stage»,
- Δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος με αλλαγή φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις. Καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, φορολόγηση των συναλλαγών με τις υπεράκτιες εταιρείες,
-Προστασία του δημοσίου πλούτου με διαφάνεια, λογοδοσία, σχεδιασμό, διαβούλευση. Αυστηρό έλεγχο δαπανών, σύγχρονο ελεγκτικό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης. «Να αισθάνεται ο έλληνας πολίτης, ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο»,
- Λειτουργία της αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη, ώστε «να σπάσουν τα καρτέλ και να μπει τέλος στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών».
Πετραλιά: «Δεν σέβεστε τους θεσμούς»
«Όποιος παρακολούθησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ένα πράγμα κατάλαβε: Ούτε αυτόν, ούτε εσάς, ενδιαφέρουν οι πολίτες και ο τόπος. Δίψα για την εξουσία και μόνον», σχολίασε απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, η παριστάμενη υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
«Ο κ. Παπανδρέου μας κατηγόρησε για λαϊκίστικη πολιτική στις προσπάθειες που κάνουμε για την στήριξη της εργασίας. Λαϊκίστικη πολιτική ασκείτε εσείς, όταν δεν σέβεστε θεσμούς, ξεκινώντας από τον ύψιστο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγοντας στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας. Μιλάτε για κομματικές προσλήψεις και για «άθλια stage», λέτε και δεν ξέρετε ότι τα stage ξεκίνησαν επί των ημερών σας, ενώ σήμερα εμείς προσδοκούμε να βρεθεί ο τρόπος να στηρίξουμε τις ασφαλιστικές τους εισφορές», τόνισε.
Αντίστοιχα κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος διέκρινε «ιδέες και απόψεις ατάκτως ερριμένες» στο λόγο του Γ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας παράλληλα και το «ράπισμα» που δέχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από συνταγματολόγους προσκείμενους στο κόμμα του, για τους χειρισμούς του στο θέμα της προεδρικής εκλογής.
Ο κ.Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό,για το θέμα της νέας γρίπης, «απαράδεκτη και σε ύφος και σε περιεχόμενο» και επεσήμανε πως «ο λαός, απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, απαιτεί απ' την αξιωματική αντιπολίτευση, ωριμότητα, νηφαλιότητα, σύμπραξη με την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Αντ' αυτού δυστυχώς, διαπιστώνει ανωριμότητα, σύγχυση και αμετροέπεια».
Αντίδραση ΓΣΕΕ
«Συνεχίζεται η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος με την ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ, ενώ καθημερινά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βουλιάζει στην χρεοκοπία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει «το καταστροφικό έργο της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» και να στρέψει το βάρος της πολιτικής της στην εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή και τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, «που αποτελεί την κύρια αιτία κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Πηγή: http://www.kathimerini.gr