ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ... ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν αυτή τη φορά στα Σκόπια ο Μ. Νίμιτς και απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» ή «μακεδονικός» ή να κατονομάσει τους γείτονές μας ως «Μακεδόνες». Το γεγονός αυτό επισήμαναν ως αρνητική εξέλιξη όλα σχεδόν τα ΜΜΕ των Σκοπίων και κάποια μάλιστα έσπευσαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι αποτελούν πρόβλημα και οι προσδιορισμοί για τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα...
Είναι γεγονός ότι αυτή τη φορά στα Σκόπια κράτησαν χαμηλούς τόνους μετά την επίσκεψη του Μ. Νίμιτς και δεν έσπευσαν να κάνουν τις γνωστές δηλώσεις αδιαλλαξίας. Για χτες φέρονταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αν. Μιλοσόσκι και το «δεξί χέρι» του Ν. Γκρούεφσκι, ο Μ. Πρότουγκερ, θα ενημέρωναν τους δημοσιογράφους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά. Αλλωστε, χτες είχαν πολλές φουρτούνες στα Σκόπια. Υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Γκρούεφσκι προχωρά σε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και τους επόμενους τέσσερις μήνες θα στοχεύσει αποκλειστικά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, αφήνοντας για αργότερα τα προβλήματα της ταυτότητας και της γλώσσας των Σκοπίων, που θεωρεί πιο δύσκολα.
Ο μεσολαβητής παρουσίασε χθες και στην ελληνική πλευρά τις μικρές τροποποιήσεις στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ μετέφερε στην Αθήνα τις θέσεις των Σκοπίων σε όλα τα θέματα που άπτονται των εισηγήσεών του.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι αλλαγές αφορούν τις προτάσεις για την ονομασία. Ο ίδιος πρoσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μελετήσει το νέο κείμενο και να αποστείλει γραπτώς στον μεσολαβητή τις παρατηρήσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιο δίκαιη διευθέτηση είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», η οποία δεν θα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Η διευθέτηση αυτή χαρακτηρίζεται αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.
Ο μεσολαβητής διευκρίνισε -επειδή προκάλεσαν σύγχυση οι δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας των Σκοπίων- ότι «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τα μέρη να επικεντρωθούν στο θέμα της ονομασίας, θέτοντας άτυπο χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις αφορούν τη χρήση, την εφαρμογή και το εύρος της ονομασίας. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως στην τροποποιημένη πρόταση ο μεσολαβητής δεν καλεί τις τρίτες χώρες να υιοθετήσουν την τελική ονομασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νίμιτς επέλεξε -ενημέρωσε ήδη τα μέρη- να εμπλέξει στη διαδικασία χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «που έχουν ενδιαφέρον για το θέμα της ονομασίας» και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θα ακούσει τις σκέψεις τους και θα τους ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Μικρές αλλαγές
Μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο μεσολαβητής δήλωσε ότι προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν μικρές αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου. Η πρόταση εκείνη περιελάμβανε και το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο δεν απορρίπτει η Ελλάδα.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Ειχα μια εξαιρετική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών, της μετέφερα τις συζητήσεις που είχα στα Σκόπια, την ενημέρωσα και εγώ. Ενημερώθηκα για τις απόψεις και των δύο πλευρών. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι θα συνεχίσω την εργασία μου ακόμη καλύτερα».
Ο κ. Νίμιτς έδειξε μία αισιοδοξία και, απαντώντας σε ερώτημα αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, είπε: «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες. Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».
Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες του και ο ίδιος θα είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές. «Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων», κατέληξε ο μεσολαβητής.
Συνάντηση με τον κ. Νίμιτς είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες είχαν «μια καλή συζήτηση», δήλωσε ο μεσολαβητής, ο οποίος αρνήθηκε ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Νίμιτς δεν παρέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τις τροποποιημένες προτάσεις, ούτε τις ανέφερε προφορικά. Την ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου ανέλαβε να κάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με την Ιπποκράτους δεν το έπραξε, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των επιτελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγή: http://www.ethnos.gr