Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΡΗΤΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ

Ρήτρα καυσίμου από του χρόνου και αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια χαμηλών καταναλώσεων από το 2011 περιλαμβάνει το πακέτο που επεξεργάζεται την περίοδο αυτή η ηγεσία της ΔΕΗ σχετικά με την αναδιάρθρωση της εμπορικής πολιτικής της.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι κατηγορίες των τιμολογίων της επιχείρησης θα περιοριστούν σε 12, από 37 σήμερα, και το κοινωνικό τιμολόγιο που θα προβλέπει καθιέρωση μηδενικών αυξήσεων για όσους έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση και διαμένουν σε σπίτι με κύρια χρήση κατοικίας θα εφαρμοστεί με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα εξαιρεί τα εξοχικά και γενικά τη δεύτερη κατοικία. Αυτό σημαίνει αυξήσεις τιμολογίων για όσους έχουν εξοχικά, που θα επιβληθούν παράλληλα με τις αυξήσεις στη μεγάλη δεξαμενή των καταναλωτών χαμηλών καταναλώσεων...

Ταυτόχρονα, για να συγκρατήσει τους «καλούς» πελάτες στο χαρτοφυλάκιό της και να κλείσει τον δρόμο στους ιδιώτες-ανταγωνιστές της, προτείνεται μείωση των τιμολογίων για τις εμπορικές επιχειρήσεις-υπηρεσίες και για τις υψηλές οικιακές καταναλώσεις, άνω των 3.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Εκτιμάται ότι η γενικευμένη είσοδος ιδιωτών-ανταγωνιστών σε αυτές τις δύο επικερδείς κατηγορίες μπορεί να σημάνει για την επιχείρηση απώλεια εσόδων 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα παραπάνω προβλέπει η πρόταση που καταρτίζει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την εταιρεία Κantor και αφορά τα νέα ρυθμιζόμενα τιμολόγιά της που θα αρχίσουν να ισχύουν σταδιακά από το 2011 με στόχο να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από το 2013. Η λογική του σχεδίου, για το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εν συνεχεία να το εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση αύξησης των ετήσιων εσόδων της επιχείρησης, μετακυλίοντας στο εξής το κόστος παραγωγής ρεύματος σε κάθε σχεδόν κατηγορία τιμολογίου της (π.χ. σε όλα τα οικιακά της χαμηλής τάσης), πολλά από τα οποία σήμερα είναι ζημιογόνα, λόγω των υποχρεώσεων που επιβάλλει η ασκούμενη κοινωνική πολιτική.

Νέο κόλπο με τη ρήτρα καυσίμων

Εκτός από αυξομειώσεις, η μελέτη προβλέπει από του χρόνου την ενεργοποίηση της αναβληθείσας για φέτος ρήτρας καυσίμων, για την οποία η ΔΕΗ φέρεται να προτείνει τον υπολογισμό της με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου (65 δολ./βαρέλι την περασμένη Τετάρτη) και όχι τις αρχικές τιμές του Νοεμβρίου 2007 (περίπου 78 δολ./βαρέλι). Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιχείρηση θα έπρεπε να μειώσει από του χρόνου τα τιμολόγιά της σχεδόν κατά 6%7%. Αντίθετα, αν ως βάση σύγκρισης ληφθούν οι φετινές τιμές (αν, δηλαδή, το πετρέλαιο παραμείνει στα 65 δολάρια ώς το τέλος του χρόνου), το πιθανότερο είναι ότι οι αυξήσεις που θα επιβληθούν λόγω ρήτρας από το 2010 θα είναι πολύ χαμηλές.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη της οικονομίας και η κατανάλωση για καύσιμα αρχίσει να αυξάνεται, δεν αποκλείεται στη διάρκεια του 2020 η ρήτρα να επιφέρει αυξήσεις στα τιμολόγια. Αν και η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι δεν αποδέχεται τον θεσμό της ρήτρας καυσίμων μόνο όταν διαβλέπει αύξηση των εσόδων της, η αναστολή της εφαρμογής της για έναν χρόνο την «έσωσε» από σημαντικές απώλειες εσόδων. Αν είχε αρχίσει να ισχύει η ρήτρα όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί από τις αρχές του 2009, την αύξηση στον λογαριασμό του πρώτου τριμήνου θα ακολουθούσαν συνεχείς μειώσεις (εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης που σημείωσαν λόγω της κρίσης οι τιμές στα καύσιμα). Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 2009 αντί για έσοδα η ΔΕΗ θα σημείωνε απώλειες.

Τα σχέδια για το αγροτικό τιμολόγιο

Αναφορικά με το αγροτικό τιμολόγιο, από τα πιο χαμηλά και πιο ζημιογόνα της ΔΕΗ σήμερα, επειδή τυχόν μετακύλιση του κόστους παραγωγής του ρεύματος θα το εκτίνασσε στα ύψη, εξετάζεται να αντικατασταθεί από ένα διακοπτόμενο τιμολόγιο. Συγκεκριμένα συζητείται ότι αν ο αγρότης δεν κάνει χρήση στις ώρες αιχμής αλλά, για παράδειγμα, επιλέγει να αρδεύσει το χωράφι του τις νυχτερινές ώρες, θα έχει έκπτωση. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή επιλέγει τις μεσημεριανές, για παράδειγμα, ώρες, θα επιβαρύνεται με υψηλότερη τής σημερινής τιμή.

Πρόκειται, δηλαδή, για τη λογική του τιμολογίου των «πολλαπλών ταχυτήτων» με ξεχωριστές κατηγορίες χρεώσεων, ανάλογα με τη ζήτηση. Ένα μοντέλο, ωστόσο, που, όπως λένε οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, δεν θα γενικευθεί για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων της επιχείρησης, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να έχει τοποθετηθεί σε όλους τους καταναλωτές πανελλαδικά ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης (ορίζοντας 7ετίας για ένα συνολικό σύστημα τηλεμέτρησης).

Επιπλέον, από τη συγχώνευση και ομαδοποίηση των σημερινών τιμολογίων θα προκύψουν μία μόνο κατηγορία στην Υψηλή Τάση (ΥΤ), μία στη Μέση Τάση (ΜΤ) και μία στη Χαμηλή Τάση (ΧΤ). Εκτός από το βιομηχανικό τιμολόγιο ΥΤ που απελευθερώνεται, οι υπόλοιπες κατηγορίες βιομηχανικού και εμπορικού συγχωνεύονται σε μία, που θα ονομάζεται επαγγελματικό. Είναι πιθανό και εδώ η χρέωση να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ώρες που κάνει χρήση ο καταναλωτής.

Θα επιβαρυνθούν εξοχικά- δεύτερη κατοικία

Στο κοινωνικό τιμολόγιο, που όπως είπαμε θα αποτελεί στο εξής μια νέα κατηγορία η οποία θα εξαιρείται των όποιων αυξήσεων επιβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ, θα ενταχθούν όσοι έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση το τετράμηνο και διαμένουν σε σπίτι με χρήση κύριας κατοικίας. Η αρχική πρόταση της ΡΑΕ, που αποτελεί και θέση της ΔΕΗ, είναι να εξαιρεθούν από αυτή την ευνοϊκή αντιμετώπιση οι έχοντες μεν χαμηλή κατανάλωση, η οποία όμως αφορά εξοχικά και σπίτια δεύτερης κατοικίας που χρησιμοποιούνται μόνο για μερικούς μήνες τον χρόνο. Οι καταναλωτές αυτοί θα «μεταταγούν» από αυτή την κατηγορία σε άλλη, στην οποία και θα επιβαρύνονται με αυξήσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com