ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΤΩΝ... 37 ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ
Ακόμη και συνταξιούχους... 37 ετών δημιουργεί το κύμα εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και βάζει φραγμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Τα κάθε μορφής προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί, εκτιμάται ότι επιβαρύνουν πλέον σε ετήσια βάση το ασφαλιστικό σύστημα- και ιδιαίτερα το ΙΚΑ- με ένα ποσό περίπου 900 εκατ. ευρώ, παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Γ. Κουτρουμάνης. Τα ασφαλιστικά ταμεία όχι μόνο χάνουν εισφορές, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν πρόωρα συντάξεις, ακόμη και σε άτομα κάτω των 50 ετών...
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες έλαβαν μπόνους για να συνταξιοδοτηθούν, όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αναγκάζονται να παραμένουν στην εργασία όλο και περισσότερα χρόνια. Μάλιστα υπολογίζεται ότι τους επόμενους μήνες περίπου 10.000 άτομα θα ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα που θα «τρέξουν», μεταξύ των άλλων, στον ΟΣΕ, την Ολυμπιακή και τις τράπεζες. Η συνολική επιβάρυνση του συστήματος για κάθε 10.000 άτομα που αποχωρούν πρόωρα υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Εμπορική, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, σημειώνει ότι με την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε νέα εθελούσια έξοδο (1.500 εργαζόμενοι), στρέφει τον κόσμο προς τη συνταξιοδότηση επιβαρύνοντας τα ήδη λαβωμένα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που διενήργησε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η εταιρεία Ρrudential ΕΠΕ, στην τελευταία εθελούσια αποχώρηση του προσωπικού του ΟΤΕ συμμετείχαν 224 εργαζόμενοι (εκ των οποίων μόλις 5 γυναίκες) κάτω των 50 ετών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με το οποίο βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και 37 χρονών.
«Αιμορραγούν» τα Ταμεία
Η οικονομική «αιμορραγία» των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνεται και από άλλες δυο αιτίες:
● Την αύξηση των απολύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για 100.000 νέους ανέργους έως το τέλος του έτους, οι απώλειες των Ταμείων θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ.
● Την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αυτό οδηγεί σε μικρότερους μισθούς και, κατ΄ επέκταση, σε χαμηλότερες εισφορές, με τη μείωση να φτάνει κατά μέσον όρο το 30%.
Λόγω της οικονομικής κρίσης εκτιμάται πως 150.000 άτομα θα αναγκαστούν να «ξεχάσουν» την πλήρη απασχόληση και να συναινέσουν στη μερική, τις διαθεσιμότητες και την εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μόνο το 72,3% των νέων συμβάσεων αφορά πλήρη απασχόληση. Πηγή: http://www.tanea.gr