ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2008
Το δημοσιονομικό «Βατερλό» με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αποκαλύπτεται τώρα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία:
Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού μεγαλώνει επικίνδυνα από μήνα σε μήνα, με συνέπεια το ταμειακό έλλειμμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να φτάσει τα 17,9 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 7,2% του ΑΕΠ από 8,03 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο...
Οπως αποκαλύπτεται με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας (Ιούνιος - Ιούλιος) της ΤτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, χαρακτηριστικό του δημοσιονομικού εκτροχιασμού παρά τα αλλεπάλληλα εισπρακτικά πακέτα είναι το γεγονός ότι το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο είναι μεγαλύτερο κατά 800 εκατ. ευρώ από το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του 2008.
Ο διπλασιασμός του ταμειακού ελλείμματος σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρωτοφανή υστέρηση των εσόδων και στη σημαντική υπέρβαση των δαπανών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, τα έσοδα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο είναι μειωμένα κατά περίπου 1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,2%, με συνέπεια η μαύρη τρύπα των εσόδων να εκτιναχτεί στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες τρέχουν στο εξάμηνο με ρυθμό άνω του 20% έναντι ετήσιου στόχου 9,1%.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κακή πορεία των εσόδων οφείλεται στην καθίζηση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που οφείλεται στην κακή εικόνα της αγοράς και την κάθετη πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το προηγούμενο έτος που επηρέασε αρνητικά και τις εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίες κινούνται σε οριακό έδαφος λόγω και της έξαρσης της φοροδιαφυγής που κατά τεκμήριο γιγαντώνεται σε περιόδους κρίσης.
Με την υστέρηση των 3,5 δισ. ευρώ, στα έσοδα εξανεμίστηκαν κυριολεκτικά τα επιπλέον έσοδα που προέβλεπε η κυβέρνηση με το πρώτο πακέτο έκτακτων μέτρων που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των επόμενων μηνών θα χρειαστεί ένα καινούργιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων.
Κατάρρευση
Η εικόνα κατάρρευσης της οικονομίας, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο την ταχεία έξοδο από την κρίση αλλά και τη μείωση του ελλείμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση βασικών υποχρεώσεων του κράτους, όπως είναι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, αποτυπώνεται με τις αρνητικές εξελίξεις στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας.
Οι εισαγωγές αγαθών είναι μειωμένες κατά περίπου 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και επηρεάζουν αρνητικά και τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΦΠΑ, η παραγωγή στη μεταποίηση είναι μικρότερη κατά 11,5%, οι τουριστικές αφίξεις είναι περίπου 10% λιγότερες και οι εισπράξεις μειωμένες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ στο 5μηνο, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 14,5%, ενώ πάνω από 24% είναι η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.
Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα και από το μέτωπο της ανεργίας, καθώς τον Ιούνιο οι απολύσεις έφτασαν τα 83.596 άτομα, που είναι αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος.
Επίσης, καταγράφηκαν 31.885 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Οι προσλήψεις έφτασαν τα 113.571 άτομα, σημειώνοντας πτώση κατά 10,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ως εκ τούτου, η καθαρή διαφορά, σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας, ήταν αρνητική (-1.910 άτομα).
Ηδη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων που θα ενσωματωθεί στον νέο προϋπολογισμό, το οποίο και με τις ευλογίες της Κομισιόν, της Τράπεζας της Ελλάδος και των διεθνών οργανισμών θα είναι ακόμα πιο επώδυνο.
Ετσι σχεδιάζεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που θα πλήξει μισθολογικά χιλιάδες μισθωτούς, το ψαλίδισμα πολλών από τις περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές, το ουσιαστικό πάγωμα -για δεύτερη χρονιά- μισθών και συντάξεων, ενώ στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας υπάρχουν εισηγήσεις και για νέες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καύσιμα, έτσι ώστε να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πηγή: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ, http://www.ethnos.gr