ΣΑΡΚΟΖΙ: Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «Η ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»
Τη θέση του υπουργού Πολιτισμού της γαλλικής κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Φρεντερίκ Μιτεράν, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί, τον τρίτο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων...
Ο ανηψιός του πρώην σοσιαλιστή ηγέτη της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν ήταν επικεφαλής της πολιτιστικής ακαδημίας Villa Medicis στη Ρώμη και μέχρι τώρα, πραγματοποίησε σταδιοδρομία ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου από το Μέγαρο των Ηλυσίων Κλοντ Ζουέντ, η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιότ Μαρί αναβαθμίστηκε σε υπουργό προεδρίας και αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας την Ρασιντά Ντατί, η οποία θεωρείτο σύμβολο του κοινωνικού ανοίγματος του Σαρκοζί προς τις γυναίκες και τις μειονότητες, λόγω της μαροκινής καταγωγής της.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Σαρκοζί Μπρις Ορτεφό μετά από σύντομη απογοητευτική θητεία στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο πλέον προΐσταται ο πρώην υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός. Το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ και το υπουργείου Πολιτισμού ο ανιψιός του πρώην προέδρου Φρανσουά ΜιτεράνΦρεντερίκ Μιτεράν. Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπρούνο Λε Μαίρ ορίστηκε υπουργός Γεωργίας στη θέση του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής.
Επίσης, η Γαλλική εθνοσυνέλευση συγκρότησε επιτροπή που θα εξετάσει την εξάπλωση της μπούργκας στη χώρα, μετά τα σχόλια του πρόεδρου Σαρκοζί ότι το ισλαμικό αυτό ένδυμα «στερεί στις γυναίκες την αξιοπρέπειά τους».
Σε χθεσινή του ομιλία στην εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το ένδυμα, που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και το κεφάλι των γυναικών, «δεν είναι ευπρόσδεκτο» στη χώρα.
«Η μπούργκα δεν είναι σημάδι θρησκείας, αλλά υποταγής. Δεν θα είναι ευπρόσδεκτο στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας», όπως δήλωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Γαλλία «δεν πρέπει να δώσει τη λάθος μάχη», καθώς «η μουσουλμανική θρησκεία πρέπει να είναι σεβαστή όσο και άλλες θρησκείες» στη χώρα.
Η επιτροπή, που απαρτίζεται από 32 βουλευτές, έχει έξι μήνες προθεσμία για να υποβάλει τις προτάσεις της.
Η Γαλλία φιλοξενεί περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη δυτική Ευρώπη. Το 2004 απαγόρευσε την ισλαμική μαντίλα και άλλα προφανή θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία, πυροδοτώντας έντονες αντιπαραθέσεις (Γαλλικό πρακτορείο, BBC).