ΝΕΑ ΔΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΑΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Ακόμη βαθύτερα στη δίνη της κρίσης εισέρχεται το κόμμα των Εργατικών στη Μ. Βρετανία, μετά τις ανακοινώσεις δύο υπουργών ότι πρόκειται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Η εντύπωση σε κοινή γνώμη και ΜΜΕ είναι ότι η κυβέρνηση Μπράουν «φυλλοροεί» ενώ η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ότι μέσα στους Εργατικούς, βουλευτές έχουν αναλάβει πρωτοβουλία αντικατάστασης του επικεφαλής τους Γκόρντον Μπράουν...
Η υπουργός Τοπική Αυτοδιοίκησης κ. Μπλίαρς ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή της, μετά από έντονη κριτική που είχε δεχτεί στο πλαίσιο του σκανδάλου με τα υπέρογκα έξοδα βουλευτών. Υπό το βάρος κριτικής για το ίδιο σκάνδαλο έγινε την Τρίτη η ανακοίνωση της παραίτησης και της υπουργού Τζάκι Σμιθ.
Ο Γκόρντον Μπράουν, παρότι η περίοδος της παραίτησης για την κ. Μπλίαρς είναι ιδιαίτερα δυσμενής για το κόμμα, δήλωσε ότι «κατανοεί και σέβεται την απόφασή της», υπογραμμίζοντας παράλληλα την «εξαιρετική συνεισφορά της στη δημόσια ζωή».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπράουν – πιο αδύναμη παρά ποτέ- δέχθηκε πάλι μέσα στη Βουλή τα πυρά των Συντηρητικών που ζήτησαν εκλογές εκ νέου.
Την ίδια στιγμή η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ότι βουλευτές των Εργατικών ετοιμάζουν κίνηση επίσημης αμφισβήτησης της αρχηγίας του Γκ. Μπράουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βουλευτές ευελπιστούν να συγκεντρώσουν περίπου 80 υπογραφές αμφισβήτησης ώστε να επιτύχουν την αντικατάσταση του επικεφαλής.
Μέλη της κυβέρνησης ωστόσο, όπως ο υπουργός Μεταφορών Τζεφ Χουν διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.
Οι τελευταίες εξελίξεις σε συνδυασμό με πληροφορίες περί επικείμενης αποχώρησης και του Άλιστερ Ντάρλινγκ, υπουργού Οικονομικών, ενίσχυσε την αίσθηση που επικρατεί στη Βρετανία ότι η κυβέρνηση του Μπράουν βρίσκεται υπό διάλυση με τους υπουργούς να «αποχωρούν» ο ένας μετά τον άλλο, πριν από τον ανασχηματισμό που αναμένεται μετά τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν την Πέμπτη.
«Επικρατεί καθαρά η αίσθηση ότι οι υπουργοί αποχωρούν πριν τους απομακρύνει ο Γκόρντον Μπράουν. Είναι ολοφάνερο ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την πρωτοβουλία και να κινηθούν με τους δικούς τους όρους», σχολίασε ο Τόνι Τράβερς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο London School of Economics. «Αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για τον πρωθυπουργό και την εικόνα της κυβέρνησής του -το κάνουν για το δικό τους συμφέρον» συμπληρώνει. Πηγή: http://www.cosmo.gr