Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ : ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΘΑΜΜΕΝΑ ΓΙΑ 14 ΕΚΑΤ. ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΗ

Εντυπωσιακές βουνοκορφές και πεδιάδες, που παρέμεναν θαμμένες κάτω από τον πάγο για 14 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτουν στους επιστήμονες την εικόνα της Ανατολικής Ανταρκτικής κατά την περίοδο της δημιουργίας της, ενώ δίνουν όλα τα στοιχεία για το πώς θα «συμπεριφερθούν» οι πάγοι ενόψει της κλιματικής αλλαγής...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα έδειξε ότι το τοπίο, πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια, έμοιαζε πολύ με τις σημερινές ευρωπαϊκές Άλπεις, με ποτάμια να κυλάνε ανάμεσα σε μεγάλες κοιλάδες. Σήμερα εικάζεται ότι το τοπίο αυτό έχει διατηρηθεί λίγο-πολύ άθικτο κάτω από τους πάγους.

«Πρόκειται για την περιοχή εκείνη που περιέχει τα περισσότερα αποθέματα πάγου στη γη και ταυτόχρονα εκείνη, για την οποία έχουμε κατανοήσει τα λιγότερα», δήλωσε ο Fausto Ferraccioli, ερευνητής της Βρετανικής Ανταρκτικής Υπηρεσίας, που συμμετείχε πρόσφατα σε μία ακόμη αποστολή στην ίδια περιοχή.

Όπως είπε, αν ποτέ όλοι οι πάγοι της Aνατολικής Ανταρκτικής καταρρεύσουν, το επίπεδο των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 60 μέτρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η υπόγεια, πλέον, οροσειρά Gamburtsev, που βρίσκεται σήμερα θαμμένη στο κέντρο της ανατολικής Ανταρκτικής, ήταν ήδη αρκετά κρύα για να σχηματιστεί σε αυτήν ο πρώτος παγετώνας και στη συνέχεια οι πάγοι να αρχίσουν να επεκτείνονται μέχρι που κάλυψαν τα πάντα.

Τα ραντάρ υπεδάφους που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, στέλνουν ραδιοκύματα κάτω από την επιφάνεια, διαπερνώντας τον πάγο, μέχρι να συναντήσουν τα βράχια που βρίσκονται θαμμένα από κάτω. Λόγω των διαφορετικών ηλεκτρικών ιδιοτήτων ανάμεσα στα βράχια και τους πάγους, τα ραδιοκύματα αντανακλώνται στην επιφάνεια και έτσι είναι εφικτή η χαρτογράφηση μιας υπόγειας οροσειράς.

Οι ερευνητές ταξίδεψαν 1.235 δύσκολα χιλιόμετρα πάνω σε ειδικό όχημα, από έναν ερευνητικό σταθμό στην ακτή της ανατολικής Ανταρκτικής μέχρι την κορυφή του λεγόμενου Θόλου Α, κοντά στο επίκεντρο των Gamburtsev, σε υψόμετρο 4.093 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες χρειάστηκε μια μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου, για να σχηματιστούν οι πρώτοι παγετώνες, που έθαψαν τελικά τα όρη, τα οποία πήραν το όνομά τους από τον σοβιετικό γεωφυσικό Gamburtsev, που τα ανακάλυψε το 1958. Σήμερα η μέση θερμοκρασία στην περιοχή είναι μείον 60 βαθμοί.

Οι πρώτοι μεγάλοι παγετώνες άρχισαν να σχηματίζονται στην Ανταρκτική πριν 34 εκατ. χρόνια, στην αρχή της λεγόμενης Ολιγόκαινης περιόδου. Λόγω του μεγάλου ύψους τους, κατά πάσα πιθανότητα τα όρη, που τότε, ήταν ελεύθερες πάγων, άρχισαν να αποτελούν το αρχικό σημείο σχηματισμού των παγετώνων. Το επόμενο μεγάλο κύμα παγετώνων συνέβη πριν περίπου 14 εκατ. χρόνια, οπότε και έθαψε οριστικά τα Gamburtsev κάτω από τους πάγους.

Μία ομάδα κινέζων και βρετανών επιστημόνων, υπό τον Sun Bo του Ινστιτούτου Πολικών Ερευνών της Κίνας, εκτιμούν ότι αν και στο πέρασμα των 14 εκατ. ετών πολλά έχουν αλλάξει στο γήινο κλίμα, στην Ανατολική Ανταρκτική δεν φαίνεται σχεδόν τίποτε να έχει αλλάξει. Όμως, όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της σχολής γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Dr Siegert, αν επιδεινωθεί η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σε 1.000 χρόνια μπορεί τα πράγματα να γίνουν επικίνδυνα.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com