Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ


Μοντέζ: Ήρθα στη δεύτερη πατρίδα μου

Στα Γιάννενα βρίσκεται από χτες ο θρυλικός άσσος της χρυσής εποχής Χουάν Μοντέζ, όπου για ένα περίπου μήνα θα βρεθεί μεταξύ φίλων και συμπαικτών από τα παλιά. Ο Μοντέζ είναι ένα βαρύ όνομα ταυτισμένο με την ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου». Από τους μεγαλύτερους σε αξία παίκτες που φόρεσαν στα 43 χρόνια τη φανέλα του ΠΑΣ και ηγέτης με τα όλα του. Όταν μιλούσε ο Μοντέζ, αυτό που έλεγε ήταν κανόνας. Ήρθε από την Αργεντινή στην Ελλάδα και στα Γιάννινα το 1972, μετά τους Παστερνάκη, Γκλασμάνη, Κοντιογιωργάκη, για να τον ακολουθήσουν οι Αλβαρέζ και Λίσσα. Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από την ημέρα που ο Χουάν Μοντέζ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια (12-12-1982) και αποχώρησε από τα Γιάννινα, αλλά ποτέ το όνομά του δεν ξεχάστηκε, ποτέ δεν έφυγε από τη μνήμη των φιλάθλων και ποτέ δεν έσβησε η φλόγα της αγάπης γι’ αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ...με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, έχει δεχτεί δεκάδες προτάσεις από φίλους και γνωστούς για να τον φιλοξενήσουν, να του κάνουν το τραπέζι ή να πιουν ένα καφέ μαζί του. Όπως το ίδιο έκανε και εκείνος, όταν μάθαινε ότι βρίσκεται στο Μπουένος Άυρες (εκεί είναι ο τόπος κατοικίας του) κάποιος από τα Γιάννενα, χωρίς καν να είναι γνωστός. Αρκεί που ήταν από τα Γιάννενα, που είναι γι’ αυτόν η δεύτερη πατρίδα του.
Ο «Τσίτσε» όπως τον αποκαλούν, είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στα Γιάννινα, αφού είχε έρθει και τα Χριστούγεννα του 2000 με την οικογένειά του. Ζήτησε λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στα Γιάννενα και είναι έτοιμος να κατέβει στο γήπεδο και να παίξει σε αγώνα παλαιμάχων με την ομάδα του ΠΑΣ. Εντός των ημερών, οι τότε συμπαίκτες του ετοιμάζουν ένα δίτερμα στις εγκαταστάσεις του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, το «LOCO CLUB» στο Σταυράκι και θα ακολουθήσει μπάρμπεκιου για να θυμηθούν όλοι μαζί τα παλιά.
Με τον Εδουάρδο Κοντογιωργάκη επικοινωνεί συχνά, όπως και με τον Διονύση Αλεξάκη. Συχνά συναντιέται στην Αργεντινή και με τον Τίτο Παστερνάκη, που μένει στη πόλη Λα Πλάτα. Ο Κοντογιωργάκης είναι η αδυναμία του, καθώς υπήρξαν συμπαίκτες σε ομάδα της Αργεντινής. Άλλωστε αυτός ήταν η αιτία που ήρθε στην Ελλάδα, αρχές του 1972. Ο «Λόκο» του έκανε την πρόσκληση σε συνεννόηση με τον Φαρία και αυτός αποδέχτηκε.
Επί 10 ολόκληρα χρόνια ο Χουάν Μοντέζ ήταν η ηγετική φυσιογνωμία του ΠΑΣ Γιάννινα. Άριστος χειριστής της μπάλας, αλλά και παίκτης με πολύ τσαγανό, νεύρο και υπέρμετρο ποδοσφαιρικό εγωισμό. Δεν ήθελε να χάνει ούτε στις προπονήσεις…. Καμιά φορά, όπως λένε οι τότε συμπαίκτες του, γίνονταν και υπέρ του δέοντος σκληρός.
«Είμαι νευρικός τύπος γι’ αυτό δεν έγινα και προπονητής. Αν γινόμουν προπονητής, θα ήμουν σαν τον Αλέφαντο» είπε με χιούμορ σε κάποια παλιότερη συνέντευξη.
Ήταν όμως ένας ολοκληρωμένος παίκτης, από σπάνια ποδοσφαιρική πάστα.
«Ο Μοντέζ ήταν πολύ μεγάλος τεχνίτης με μεγάλο πλεονέκτημα την αλλαγή του παιχνιδιού με μεγάλη πάσα» μας είπε πέρσι σε μια συνέντευξη ο Αντώνης Γεωργιάδης, που τον είχε παίκτη για 4 χρόνια και συμπλήρωσε: "Βέβαια ήταν αργός, αλλά το ποδόσφαιρο τότε δεν είχε τις σημερινές απαιτήσεις. Πολύ μεγάλος και εγκεφαλικός παίκτης».
Έχει προγραμματιστεί στην επίσημη φιέστα που θα κάνει η διοίκηση του ΠΑΣ για την άνοδο στην σούπερ λίγκα να γίνει και φιλικό των βετεράνων πριν ξεκινήσει ο επίσημος αγώνας. Ο Μοντέζ θα είναι παρόν στο παιχνίδι αυτό και μετά από πολλά χρόνια θα γνωρίσει την αποθέωση των φιλάθλων.
Χτες είχαμε την τύχη να έχουμε μια πρώτη σύντομη συνομιλία με τον Χουάν Μοντέζ, ενώ ανυπομονούμε να δούμε και κάποιο φιλικό παιχνίδι των βετεράνων που θα είναι και αυτός στο γήπεδο. Ήταν μια μίνι συνέντευξη για το καλώς όρισε στα Γιάννενα. Κάποια άλλη στιγμή θα πούμε πολύ περισσότερα. Στη μεγάλη έρευνα που κάναμε για την ιστορία του ΠΑΣ σε πολλά μεγάλα γεγονότα ο Χουάν Μοντέζ ήταν ο πρωταγωνιστής. Κι έχει ενδιαφέρον σε κάποια άλλη συνέντευξη να μας μιλήσει για πρόσωπα και καταστάσεις εκείνης της εποχής για να δέσει καλύτερα και η δική μας ιστορική έρευνα.

-Χουάν Μοντέζ πως βρήκες τα Γιάννινα μετά από 9 χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψή σου;
-Η πόλη μεγαλώνει και ομορφαίνει. Είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα μου. Εδώ γεννήθηκε η μία κόρη μου, εδώ πέρασα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Νιώθω χαρά και συγκίνηση που βρέθηκα πάλι ανάμεσα σε παλιούς φίλους και στην πόλη που με αγάπησε και την αγαπώ.

-Αναπολείς το παρελθόν;
-Τη ζωή πρέπει να τη βλέπεις με ρεαλισμό και να δέχεσαι την πραγματικότητα του σήμερα. Αλλά το παρελθόν είναι η προηγούμενη ζωή σου και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις. Πάντα θυμάμαι τα παλιά Γιάννενα, τον κόσμο που έρχονταν στους αγώνες και στις προπονήσεις, την αγάπη που έδειχνε για εμάς και την ομάδα όταν μας συναντούσε στους δρόμους. Για μένα ο ΠΑΣ και τα Γιάννενα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου.

-Πέρασες μεγάλες στιγμές με τη φανέλα του ΠΑΣ μέσα στα γήπεδα, αφού έπαιξες γεμάτα 10 χρόνια σε μεγάλες εποχές. Ξεχωρίζεις κάποιες στιγμές;
-Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα, που δυσκολεύομαι να τα ιεραρχήσω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χρονιά που βγήκαμε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική (σ.σ. 73-74) και τα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες. Είχαμε και εμείς μεγάλη ομάδα που πάλευε όλους στα ίσα».

-Κάθε φορά που έρχεσαι στα Γιάννενα ο ΠΑΣ ανεβαίνει στην σούπερ λίγκα. Φέρνεις γούρι…
-Τότε να μείνω όλο το χρόνο στα Γιάννινα για να σταθεροποιηθεί και στην σούπερ λίγκα.

-Παρακολουθείς την πορεία του;
-Τον συγχαίρω για την άνοδο και του εύχομαι ολόψυχα να ξαναγίνει πάλι μεγάλη ομάδα, γιατί είναι μεγάλη ομάδα. Παρακολουθώ τα γεγονότα από το διαδίκτυο και έχω επικοινωνία με φίλους και παλιούς συμπαίκτες που μου λένε τα πάντα».

-Με Αργεντίνους, όπως τότε, ανέβηκε και φέτος στην Α’ Εθνική.
-Το ξέρω και μακάρι να βρει καλούς παίκτες που θα τον βοηθήσουν στο νέο πρωτάθλημα

-Καλή διαμονή στα Γιάννενα και θα τα ξαναπούμε.
-Να κάνω λίγη…προπόνηση στη γλώσσα και είμαι στην διάθεσή σας. Ξέρω Ελληνικά, αλλά θέλω λίγο να τα φρεσκάρω.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com