Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Υπερδιπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, σύμφωνα με τα πρόσφατα δελτία μετρήσεων...

Ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν «συνεχή εγρήγορση στη διαχείριση για τη μείωση της κατανάλωσης και όχι εφησυχασμό», αφού η ζήτηση του νερού καταγράφει ανοδική πορεία και εμφανίζεται αυξημένη έως 80% την τελευταία δεκαπενταετία.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2008 οι συνολικές ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες της Υλίκης, του Μαραθώνα, του Μόρνου και του Εύηνου είχαν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας οκταετίας και επαρκούσαν για την υδροδότηση της Αττικής για περίπου έναν χρόνο: σύμφωνα με το δελτίο, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ ανέρχονταν στα 419 εκατ. κυβικά μέτρα. Στις 4 Μαΐου 2009, έπειτα από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών και το λειώσιμο των λιγοστών χιονιών, οι ποσότητες νερού στους ίδιους ταμιευτήρες ξεπέρασαν τα 870 εκατομμύρια κ.μ.

«Σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, που επικρατούσε λειψυδρία, οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα και των πρώτων μηνών της άνοιξης μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Κατά τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν μεγάλα ύψη βροχής σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι ταμιευτήρες. Για τον ίδιο μήνα τα ύψη βροχής στην Αθήνα ξεπερνούσαν κατά λίγο τα συνηθισμένα. Μεγάλα ύψη βροχής είχαμε και τον Ιανουάριο- πέρα από τη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη- αλλά και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι κατά το τετράμηνο που άρχισε από τον Δεκέμβριο του 2008, τα πράγματα ήταν πολύ καλά», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα δελτία της ΕΥΔΑΠ, από 419 εκατομμύρια κ.μ. που ήταν το αρνητικό ρεκόρ σε αποθέματα στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ταμιευτήρες ενισχύθηκαν κατά 160 εκατομμύρια κ.μ. έως τα τέλη Ιανουαρίου και έφτασαν να έχουν 688 εκατ. κ.μ. νερού στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και καθ΄ όλο τον Μάρτιο (κερδίσαμε άλλα 130 εκατομμύρια κ.μ.), ενώ στα τέλη Απριλίου τα καταγεγραμμένα αποθέματα ανήλθαν στα 870 εκατομμύρια κ.μ.

«Η ενίσχυση των αποθεμάτων ήταν αναμενόμενη, καθώς είχαμε εξαιρετικά βροχερό χειμώνα, ενώ οι χιονοπτώσεις δεν ήταν πολλές. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τον διπλασιασμό των αποθεμάτων: ακόμα και σήμερα είμαστε χαμηλότερα από άλλες χρονιές» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Μιμίκου από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αν και τα αποθέματα στις αρχές Μαΐου φέτος είναι κατά 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερα από πέρυσι που διανύαμε περίοδο ήπιας ξηρασίας, είναι αρκετά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2007 (1,08 δισεκατομμύρια κ.μ.), του 2006 (1,41 δισ. κ.μ.), του 2005 και του 2004 (1,3 δισ. κ.μ.) καθώς και του 2003 (1,25 δισ. κ.μ.). «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν ενέργειες ώστε να μειωθούν οι απώλειες του νερού κατά τη μεταφορά του από τους ταμιευτήρες αλλά και εντός του εσωτερικού δικτύου. Επίσης, να μειωθεί η κατανάλωση νερού στην Αθήνα και να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τον ταμιευτήρα της Υλίκης» επισημαίνει η κ. Μιμίκου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 τα αποθέματα της Υλίκης έφταναν τα 201 εκατομμύρια κ.μ. και στον Μόρνο τα 142 εκατομμύρια κ.μ., στις αρχές Μαΐου του 2009 οι αντίστοιχες ποσότητες ανήλθαν σε 262 και 533 εκατομμύρια κ.μ. αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των αποθεμάτων στην Υλίκη μέσα σε πέντε μήνες ήταν 61 εκατομμύρια κ.μ. ενώ στον Μόρνο 390 εκατ. κ.μ. Όσον αφορά στους ταμιευτήρες του Εύηνου και του Μαραθώνα, τα επίπεδα των αποθεμάτων σήμερα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου. Πηγή: http://www.tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com