Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ!

Τα χρέη οδηγούν σε απονενοημένα διαβήματα, σε ενδοοικογενειακά εγκλήματα, αλλά ακόμη και στην οργάνωση ληστειών! Η κρίση οπλίζει!
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 20 αυτοκτονίες ιδιωτών, οι οποίοι βρήκαν στον θάνατο τη μοναδική διέξοδο στη «θηλιά» των χρεών τους προς τράπεζες και τοκογλύφους...

Μόλις προ δέκα ημερών στη Θεσσαλονίκη ένας 38χρονος εργάτης μηχανουργείου, λίγες ώρες προτού βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του, σκότωσε την 36χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του. Είχε προσπαθήσει να σκοτώσει και τα παιδιά του.

Την ίδια στιγμή, έκπληκτοι οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής διαπιστώνουν ότι οι απλήρωτες δόσεις πιστωτικών καρτών και δανείων ωθούν ανθρώπους της διπλανής πόρτας στην οργάνωση επιδρομών σε υποκαταστήματα τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 20%-30% των υποθέσεων ληστρικών επιθέσεων που εξιχνιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι δράστες δεν είχαν ποινικό παρελθόν. Επέλεξαν να γίνουν ληστές τραπεζών για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. «Σαν να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο...» όπως λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Η περίπτωση της δράσης της οκταμελούς συμμορίας ληστών τραπεζών που εξιχνιάστηκε προ μερικών ημερών είναι χαρακτηριστική της «μετάλλαξης» συνηθισμένων ανθρώπων σε αδίστακτους ληστές.

Η παρέα, την οποία αποτελούσαν ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., ένας υδραυλικός, ένας οδηγός ταξί, ένας σεκιούριτι, ένας αλλοδαπός οικοδόμος, ένας τραπεζικός υπάλληλος και άλλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κάθε πρωί Κυριακής έπιναν μαζί τον καφέ τους στην πλατεία Βικτωρίας, μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες στη «σπείρα με τα τζόκεϊ» που έσπερνε τον τρόμο στις τράπεζες. Μια παρέα φίλων, συγγενών, παλιών συμμαθητών που την ένωσαν τα εκκρεμή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, οι μεγάλες οφειλές και ο τυχοδιωκτισμός...

Η συμμορία από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τις 25 Απριλίου του 2009, οπότε και συνελήφθη, διέπραξε 25 ληστείες, με συνολική λεία περίπου 370.000 ευρώ και 5.000 δολαρίων. Δηλαδή ουσιαστικά οι ληστές των τραπεζών χτυπούσαν μία φορά στις τέσσερις ημέρες και από κάθε ληστεία κέρδιζαν κατά μέσον όρο περίπου 15.000

ευρώ.

Είναι ενδεικτικές οι απολογίες των συλληφθέντων. Ο 27χρονος αλλοδαπός οικοδόμος δικαιολογήθηκε: «Τον Νοέμβριο με την κρίση της οικοδομής απολύθηκα. Η γυναίκα μου ήταν έγκυος. Τα έξοδα έτρεχαν και είχα φθάσει σε οριακή οικονομική κατάσταση. Τότε ο πεθερός μου μού πρότεινε να κάνουμε ληστείες». Ο αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος εργαζόταν στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υποστήριξε: «Η γυναίκα μου δούλευε καθαρίστρια σε συνεργείο και αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πριν από δύο χρόνια γνώρισα στην πλατεία Βικτωρίας έναν οδηγό ταξί που είχε κι αυτός οικονομικά προβλήματα και μου πρότεινε να κάνουμε ληστείες». Οικονομικό αδιέξοδο επικαλέστηκε και ένας άνδρας εταιρείας σεκιούριτι ο οποίος είχε, όπως είπε, περιφερειακό ρόλο στις επιθέσεις.

Λεία 15.000 ευρώ σε κάθε χτύπημα
Οι ληστές επέδραμαν στις τράπεζες χρησιμοποιώντας τις δικές τους μοτοσικλέτες και το ταξί του άτυπου «δημιουργού» της σπείρας. Απλώς φρόντιζαν ώστε οι πινακίδες των μοτοσικλετών να είναι καλυμμένες και οι «τσιλιαδόροι» να είναι προσεκτικοί. Στις τράπεζες έμπαιναν ένοπλοι συνήθως ο ταξιτζής και ο αστυνομικός, ο οποίος έλεγε στους ταμίες και τους πελάτες: «Μη φοβάστε. Εξάλλου τα λεφτά είναι ασφαλισμένα. Θέλουμε να τα πάρουμε και να φύγουμε γρήγορα»!

Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., τα 10.000-15.000 ευρώ που αποκόμιζαν σε κάθε ληστεία τα μοιράζονταν δύο- τρία άτομα. Κάποιοι από τους ληστές έπαιρναν μόνο ένα... χαρτζιλίκι της τάξεως των 500-600 ευρώ για την περιφερειακή βοήθειά τους. Τα χρέη των μελών της σπείρας ήταν μεγάλα και έτρεχαν. Το μερτικό πήγαινε σε... δόσεις. Και έτσι η μία ληστεία έφερνε την άλλη. Ωσπου κάποιοι τραπεζικοί υπάλληλοι και αυτόπτες μάρτυρες πρόσεξαν τους αριθμούς των πινακίδων των μοτοσικλετών. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οταν οι αστυνομικοί επέδραμαν στο διαμέρισμα της οδού Παλληκαρίδη στη Νέα Χαλκηδόνα όπου ήταν η «βάση» της συμμορίας, ανακάλυψαν μόνο 30.610 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα είχαν επιστραφεί, διά της πληρωμής δόσεων, εκεί από όπου είχαν κλαπεί...

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com