Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ 2%



Της Ντόρας Νταϊλιάνα

Πίσω ολοταχώς έκανε τελικά η κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, έχασαν το δώρο της διακίνησης μαύρου χρήματος δεκάδων εκατ. ευρώ, που η κυβέρνηση είχε «αμπαλάρει» στην τροπολογία με την οποία παρατείνονταν επί τριετία το προνόμιο να διαθέτουν το 2% του τζίρου των επιχειρήσεών τους χωρίς έλεγχο και παραστατικά.

Νομιμοποιούσε δηλαδή την φοροαποφυγή και την ενθυλάκωση ή μετακύληση σε άλλες δραστηριότητές τους, ποσά που έπρεπε να διοχετευθούν στην ενίσχυση παραγωγικών σκοπών των ΜΜΕ.


Η άμεση αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και κυβερνητικών βουλευτών, με πρώτο τον Μανώλη Κεφαλογιάνη, έφερε αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας ανακοίνωσε την απόσυρση της σκανδαλώδους τροπολογίας που κατατέθηκε λίγες μόνο μέρες πριν μπούμε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, παραμονή πρωτομαγιάς, με τους εργαζόμενους στους δρόμους να διαμαρτύρονται για τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα εις βάρος τους και υπό την πνιγερή οσμή των οικονομικών σκανδάλων.

Εν ολίγοις, χωρίς αιδώ, η κυβέρνηση ανέδειξε μια ακόμα ...εστία αδιαφάνειας και διαπλοκής, στερώντας ταυτόχρονα έσοδα από τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό, που μας οδηγεί στην δεύτερη –μέσα σε δυο χρόνια- ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Η ρύθμιση, ήταν τόσο σκανδαλώδης ώστε, να μην μπορούν να την «καταπιούν» ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, εν μέσω μάλιστα του κλίματος που έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία οι υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη.

Έθιγε όμως και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο καρπός της διαπλοκής κυβέρνησης-ιδιοκτητών ΜΜΕ, δεδομένου ότι οι περισσότερες των επιχειρήσεων εμφανίζονται ζημιογόνες και, εν’ ονόματι της κακής οικονομικής συγκυρίας, οι επιχειρηματίες επιχειρούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους όλα τα δεινά. Άλλοι τους αφήνουν απλήρωτους και άλλοι καταφεύγουν σε απολύσεις. Όφειλαν, ως εκ’ τούτου, οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις να μην μείνουν αδιάφορες.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Δημοσιογραφική Ενότητα» έχει καταγγείλει προ πολλού και έχει αποκαλέσει νομιμοποιημένο μαύρο χρήμα το 2%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Π. Παυλόπουλος και Γ. Παπαθανασίου, στο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται σειρά κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και ρυθμίζονται θέματα φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ κλπ, κατά τα οικονομικά έτη 2010,2011 και 2012, επέρχεται απώλεια εσόδων λόγω της παράτασης της έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από συγκεκριμένα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων: α] Έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών και β] Ραδιοφωνίας-τηλεόρασης για τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Η κυβερνητική τροπολογία επιχείρησε να ρίξει «στάχτη στα μάτια» όλων, με την προσθήκη ότι θεσπίζεται αυτοτελής φορολόγηση 10% επί της υπολογιζόμενης έκπτωσης.
Ωστόσο, στην ίδια την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρεται ότι το τελικό ύψος της απώλειας πόρων για καθένα από τα τρία έτη δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί εξαρτάται από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τον αριθμό των επιχειρήσεων κλπ..



www.dimenotita.gr


Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com