Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΓΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μετά τη ρύθμιση χρεών, έρχεται και περαίωση για 1.500.000 εκκρεμείς υποθέσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτων και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογίες που κατέθεσε την Πέμπτη δημιουργεί νέο φορολογικό τοπίο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία...

Με άλλη τροπολογία παρατείνεται κατά τρία χρόνια (31.12.2011) η δυνατότητα έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων Τύπου, ραδιοφωνίας-τηλεόρασης. Οι δαπάνες (που ισοδυναμούσαν με το 2% του τζίρου) αυτή τη φορά θα φορολογούνται αυτοτελώς με 10% επί της έκπτωσης. Το θέμα στο παρελθόν είχε προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις με πρωτοστάτη τον πρώην υπ. Οικονομικών Στέφανο Μάνο, που αντιδρούσε σε μια τέτοια ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, προβλέπεται η περαίωση 1.000.000 εκκρεμών υποθέσεων για φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από αγοραπωλησίες, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές, φόρους αυτόματου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής:

1. Για περιοχές όπου εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία εκείνη που προκύπτει αντικειμενικά τη χρονιά δημιουργίας του φόρου. Για την αποδοχή της αξίας ο υπόχρεος πρέπει να υποβάλει έως την 31.12.2009 τη σχετική φορολογική δήλωση και τα φύλλα προσδιορισμού της αξίας. Εάν τα στοιχεία είναι ειλικρινή, η υπόθεση περαιώνεται, ακόμη και εάν έχει ασκηθεί προσφυγή στα δικαστήρια. Οσοι υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση απαλλάσσονται από κάθε είδους προσαύξηση, ενώ μπορούν να πληρώσουν τον τυχόν φόρο μεταβίβασης, υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγών σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ τους φόρους κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών σε 12 δόσεις (τουλάχιστον των 500 ευρώ). Εκπτωση 5% για εφάπαξ πληρωμή.

2. Για περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος η περαίωση γίνεται με βάση την τιμή που έχει προσδιορίσει ο αρμόδιος προϊστάμενος ΔΟΥ, μειωμένη κατά 20%.

3. Οσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων πάσης μορφής μπορούν να το πράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί πράξη ή φύλλο ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά την περαίωση 500.000 εκκρεμών υποθέσεων ΦΜΑΠ, προβλέπεται οριστική ρύθμιση για τα έτη 1997 έως και 2007, με αίτηση μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου. Οι υποθέσεις περαιώνονται με βάση τη δηλωθείσα αξία των ακινήτων προσαυξημένη κατά 10%.

Ειδικά για το έτος 1997 η προσαύξηση του 10% δεν ισχύει εφόσον ο υπόχρεος αποδεχθεί την προταθείσα από το υπ. Οικονομικών αξία. Ως εκκρεμείς ορίζονται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση ΦΜΑΠ και δεν έχει εκδοθεί καταλογιστική πράξη.

Σε περιπτώσεις που έχει κοινοποιηθεί φύλλο ελέγχου οι υπόχρεοι μπορούν να δεχθούν ως φορολογητέα αξία αυτή που έχει προσδιορίσει η ΔΟΥ μειωμένη κατά 10%. Η ίδια μείωση ισχύει για όσους δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ, αλλά έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου.

Με την υπογραφή Εκκαθαριστικού Σημειώματος Περαίωσης πρέπει να καταβληθεί το 10% της οφειλής. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε 12 μηνιαίες δόσεις άνω των 100 ευρώ. Για εφάπαξ καταβολή έκπτωση 5%. Πηγή: http://www.e-tipos.com

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com