Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία: Η έκρηξη μπαλονιών αερίου και ο τραυματισμός έξι νεαρών στον Αγιο Θεόδωρο, το Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, ο καταρτισμός του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές, η έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στην Κύπρο, και οι εορτασμοί για την 1η Απριλίου, και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου, είναι τα κυριότερα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Παράνομοι αλλοδαποί παντού», γράφει στο κύριο του θέμα πως σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, οι παράνομοι απασχολούμενοι στην Κύπρο που προέρχονται από τρίτες χώρες υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 30 χιλιάδες, ενώ οι νόμιμα εργαζόμενοι έφθασαν τις 57.798. Επίσης γράφει για τους χθεσινούς εορτασμούς για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, και φιλοξενεί τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έκανε λόγο για ενότητα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Δεν βρίσκουν υποψήφιους», γράφει πως «σοβαρό πρόβλημα καταρτισμού του ευρωψηφοδελτίου αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΔΗΚΟ, καθώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος δεν θέλουν να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο παρά τις πιέσεις». Γράφει επίσης πως με νόμο που θα εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ανοίγει ο δρόμος αποφυλάκισης ισοβιτών, καθώς κατάδικος που εκτίει το ήμισυ της ποινή φυλάκισης του, η οποία υπερβαίνει τα δύο έτη, θα δικαιούται να εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός φυλακής. Το ίδιο ισχύει και για ισοβίτες όταν εκτίουν 15 χρόνια φυλάκιση.

Η «Μάχη» στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Έπαιξαν με τις ζωές τους» γράφει για την έκρηξη μπαλονιών αερίου κατά την αναβίωση εθίμου για την 1η Απριλίου, η οποία σημειώθηκε τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου σε δωμάτιο που εφάπτεται εγκαταλελειμμένου πλινθόκτιστου σπιτιού στον Αγιο Θεόδωρο και κατά την οποία τραυματίστηκαν έξι νεαρών, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Γράφει επίσης πως σε ρακέτες θαλάσσης εισήχθη ποσότητα χασίς στην Κύπρο, όμως «η μια που ήταν λίγο σπασμένη πρόδωσε το περιεχόμενο της».

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Εγγυήσεις του ’60 βλέπει ο Ντάουνερ», γράφει στο κύριο του θέμα πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και συνεργάτες του δείχνουν να προσανατολίζονται στη διατήρηση του πλέγματος των εγγυήσεων, ενώ εμφανίζονται αρνητικοί ακόμα και στο ενδεχόμενο κατάργησης του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας. Αλλού, γράφει πως με βάση στοιχεία επιστημονικών ερευνών η Κύπρος είναι δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τη Βραζιλία, στην οποία διενεργούνται καισαρικές τομές.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Βόμβες θανάτου κατασκευάζουν νεαροί για το Πάσχα» γράφει για το περιστατικό στον Αγιο Θεόδωρο με την έκρηξη των μπαλονιών αερίου και των τραυματισμό των έξι νεαρών, όμως αναφέρεται επίσης και σε άλλο περιστατικό στην Αραδίππου, όπου 15χρονος κινδύνευσε να χάσει το χέρι του κατασκευάζοντας κροτίδες. Αλλού, γράφει για την ετοιμασία μελέτης από εμπειρογνώμονες για την αναδόμηση της κυπριακής Αστυνομίας .

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συστήνεται η ΔΕΦΑ», γράφει πως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του χερσαίου τερματικού και την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, καθώς την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σημαντικές αποφάσεις για τη σύσταση της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου. Γράφει επίσης για την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως «τερματιστούν οι κατά φαντασίαν προθέσεις αυτής της Κυβέρνησης να διαστρεβλώσει γεγονότα και να παραχαράξει την ιστορική αλήθεια» στο χθεσινό μήνυμα του για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης διερευνά υπόθεση «ταπεινωτικής γκάφας», όπως τη χαρακτηρίζει, που διέπραξε ευρωπαϊκή αλυσίδα υπεραγορών, πωλώντας τόνους από φρούτα που προέρχονταν από το Ισραήλ, με την ένδειξη «κυπριακής παραγωγής». Αλλού αναφέρει ότι ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιό βροχερός των τελευταίων έξι ετών αφού ξεπέρασε το 20% της κανονικής βροχόπτωσης για τον μήνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com