ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Με τη φιλοδοξία της οριστικής επίλυσης του προβλήματος της μη νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, εισήχθη, εκ μέρους του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Εμπορίου, το σχέδιο νόμου για τη «λειτουργική τακτοποίησή τους»...
Στην επί της αρχής πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος, αντιμετώπισε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την αποτελεσματικότητα των προβλέψεών του όσο και το δίκαιο της φιλοσοφίας που το διέπει, απέναντι στα οποία αντέταξε το επείγον της ρύθμισης, ενισχυμένο από την οικονομική κρίση.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικά καταλύματα, που δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις εντός εξαμήνου, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης πιστοποιητικού πυρασφάλειας, πλήρους σειράς αρχιτεκτονικών σχεδίων των καταλυμάτων, βεβαιώσεων ιδιωτών μηχανικών για την στατική επάρκειά τους, παράβολου του Δημοσίου, αξίας 50 έως 200 ευρώ, και βεβαιώσεων ενημερότητας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.(για τα ξενοδοχεία).
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «η προτεινόμενη ρύθμιση θα είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα - μετά δε, τη λήξη της προθεσμίας εφαρμογής της, θα σφραγιστεί κάθε τουριστικό κατάλυμα που λειτουργεί χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας».
Για τη χορήγηση, τέλος, του σήματος, επιβάλλεται εφάπαξ «τέλος λειτουργικής τακτοποίησης», κυμαινόμενο από 25 έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σημειώνεται πως, σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ του ιδιώτη επιχειρηματία και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού σχετικά με τη χορήγηση του σήματος, της υπόθεσης επιλαμβάνονται πενταμελείς επιτροπές, που συγκροτούνται σε κάθε Περιφέρεια και αποφαίνονται εντός μηνός από την κατάθεση της προσφυγής.