Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Επι τελικού κειμένου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και τρόϊκας για το θέμα του Δημοσίου. Η πρωϊνή συνάντηση στο υπουργείο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση το απόγευμα. Οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται αυτή την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο...

Η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε έξι ή εννέα μήνες από τους δώδεκα που ισχύουν μέχρι σήμερα, η άμεση συγχώνευση - κατάργηση φορέων και οργανισμών, ο συνυπολογισμός των μετατάξεων στην κινητικότητα αλλά και συγκεκριμένο πλάνο για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο προαπαιτούμενος από το Μνημόνιο «στόχος» των 12.500 διαθέσιμων, φαίνεται να είναι τα τέσσερα σημεία που τελικώς θα «κλείσουν» τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας για το θέμα του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων των δανειστών θα συνεχισθούν σήμερα για τέταρτη ημέρα, διαφαίνεται ότι τελικώς θα βρεθεί η «χρυσή τομή». «Εχουμε κάνει πρόοδο. Είναι δύσκολη συζήτηση. Θα τη συνεχίσουμε και αύριο και μεθαύριο αν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντησή του με την τρόικα, με ζητούμενο τη χρονική παράταση της υλοποίησης του προγράμματος της κινητικότητας, διεφάνη ότι τελικώς θα γίνει αποδεκτός ο συνυπολογισμός των μετατάξεων στο πρόγραμμα. Ως «αντιστάθμισμα» θα μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε κινητικότητα από τους 12 στους 9 ή στους 6 μήνες. Εφόσον συμπεριληφθούν οι μετατάξεις στην κινητικότητα, το πρόγραμμα θα «τροφοδοτηθεί» κυρίως από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών (εργαζόμενοι σε ΟΤΑ). Ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων θα συμπληρωθεί από την άμεση προώθηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου που αφορά τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, καθώς και από τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών που συναποτελούν τα Αμυντικά Συστήματα.

Πάντως, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τρίμηνη προθεσμία, η τρόικα ζητεί να της γνωστοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στην « Κ», το αίτημα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών φαίνεται να έχουν «κουραστεί» από τις συνεχείς παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, αλλά και γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι ακόμα και αν ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα -π.χ. μετατάξεις- θα εκπληρωθούν οι αριθμητικοί στόχοι.

Επί του παρόντος, πάντως, φαίνεται να έχει αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις η αύξηση του συνολικού αριθμού των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. «Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των απολύσεων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφού προηγουμένως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είχε απορρίψει πρόταση για αριθμητικό συμψηφισμό κινητικότητας και υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com