Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΙ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εφαρμόζεται εδώ και μια εικοσαετία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος για τη χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών, που ξεκινάει πιλοτικά τώρα και στη χώρα μας, με πρωτοπόρους τους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς...

Το Έργο “ATHENS BIO-WASTE” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δήμος Κηφισιάς ξεκίνησε την υλοποίηση το Νοέμβριο του 2012, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μπαίνει στο χορό εντός του Ιουλίου 2013 στην περιοχή Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια και στο Γκάζι.

Με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος θα διανεμηθούν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας.

Νέοι κάδοι χρώματος καφέ στο δρόμο θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Από οικονομικής άποψης, οι Δήμοι επιβαρύνονται με 45 €/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 € ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών.
Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στο Δήμο Αθηναίων το Έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Ανακύκλωσης κ. Ανδρέα Βαρελά.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες
www.biowaste.gr και www.facebook.com/athensbiowaste και στη γραμμή καθαριότητας-ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων 1960.

—Πρακτικές πληροφορίες

Διανομή των κάδων
Κυπριάδου: 6-7 Ιουλίου 2013, ώρες 9:00-14:00
Γκάζι: 13-14 Ιουλίου 2013, ώρες 15:00 – 20:00

Περίπτερο Ενημέρωσης ATHENS BIOWASTE

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα σας παρέχονται και από το περίπτερο του ATHENS BIOWASTE που θα στηθεί:
Κυπριάδου: Πλατεία Επαμεινώνδα Κυπριάδη, Ηρακλείου & Λασκαράτου, 3-10 Ιουλίου 2013
Γκάζι: Έξω από το σταθμό μετρό «Κεραμεικός», 11-21 Ιουλίου 2013
Πηγή: econews.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com