Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ EUROGROUP

«Η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος από την τρόικα πρέπει να τελειώσει έως τις αρχές Ιουλίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα μπει σε περιπέτειες». Αυτό ήταν το μήνυμα που εισέπραξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο...

Σε διαφορετική περίπτωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διακόψει την καταβολή των δόσεων προς τη χώρα μας, όπως άλλωστε υπονόησε σαφώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ. Το πρόβλημα οφείλεται στο καταστατικό του Οργανισμού, το οποίο απαιτεί ότι για να συμμετάσχει σε ένα Πρόγραμμα Προσαρμογής, αυτό θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, στο ελληνικό Πρόγραμμα θα παρουσιαστεί χρηματοδοτικό κενό το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και επομένως αυτή η προϋπόθεση δεν θα τηρείται.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, τόσο ο επικεφαλής του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, επανέλαβαν τουλάχιστον πέντε φορές, με το πλέον έντονο ύφος, την τεράστιας σημασία του γεγονότος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις αρχές Ιουλίου. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν, δεν θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση. Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ευρωζώνη δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να συζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για τη χώρα μας ή ακόμη και νέο Πρόγραμμα, ενώ εκκρεμούν οι γερμανικές εκλογές. Εξ ου και είναι αναγκαίο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Ντάισελμπλουμ, η αποστολή της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι την 1η Ιουλίου το αργότερο. Ακόμη και σε περίπτωση πολιτικής κρίσης ή και πτώσης της κυβέρνησης, «η αξιολόγηση συνεχίζεται», ενώ είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων. «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που διέρχεται η Ελλάδα. Αν και δεν θέλω να μπω σε εικασίες για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, εύχομαι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ τους και της εφαρμογής του Προγράμματος», κατέληξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη πιο δραματικούς τόνους υιοθέτησε ο κ. Ρεν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην ελληνική πολιτική ηγεσία «να διατηρήσουν την πολιτική σταθερότητα, για το καλό της πατρίδας τους. Η πολιτική σταθερότητα επέτρεψε στην Ελλάδα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επαναφέρει το Πρόγραμμα εντός τροχιάς υλοποίησης. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Οχι σε πρόωρες εκλογές

Οπως γίνεται κατανοητό, η Ευρωζώνη απεύχεται το σενάριο πρόωρων εκλογών ή οποιοδήποτε είδος αποσταθεροποίησης στη χώρα, που θα εκτρέψει την εφαρμογή του Μνημονίου, μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν απομείνει, έως ότου πραγματοποιήσει την απειλή de facto αποχώρησής του το ΔΝΤ. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι εταίροι μας εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έντονο προβληματισμό τους στον κ. Στουρνάρα για την εσωστρέφεια που δείχνει η Ελλάδα και την ανησυχία τους ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί για μια ακόμη φορά εγκαίρως. «Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά θέλω να περάσουμε ένα Eurogroup χωρίς να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής και ένα καλοκαίρι επιτέλους χωρίς ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com