Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΑΘΕΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ - ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί για την κυβέρνηση η απόφαση των δύο ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez να μην καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ αντιστοίχως...

Η απόφαση ιδιαίτερα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom αιφνιδίασε απόλυτα την κυβέρνηση.Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσώπων της εταιρείας Sintez στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία είχαν ενημερώσει ότι τελικά δεν θα καταθέσουν προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ. Σε ό,τι αφορά στον ΔΕΣΦΑ πάντως, η αζερική κρατική εταιρεία Socar κατέθεσε προσφορά, κάτι που ήταν επιθυμητό και από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Οι λόγοι της απόφασης της Gazprom δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων, που ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λειτούργησαν ανασταλτικά στην κατάθεση προσφοράς από τον ρωσικό κολοσσό. Άλλωστε, η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα ελάμβανε το «πράσινο φως».

Τελικά η μόνη προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ είναι αυτή της αζέρικης Socar, ενώ για τη ΔΕΠΑ δεν κατέθεσε προσφορά καμία εταιρεία. Από το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό των όρων αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί.

Η μη κατάθεση προσφοράς από τη Sintez ανοίγει τον δρόμο στη αζερική Socar και έχει άμεση σχέση με τον αγωγό TAP που θα περνάει από τη χώρα μας και θα δίνει στη δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Η αλλαγή της στάσης της ρώσικής πλευράς φαίνεται ότι άλλαξε μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την επιστροφή του από την Κίνα, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αλίεφ. Το Μπακού επισκέφτηκε επίσης και ο σύμβουλος της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό TAP πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού

Τον φόβο των όρων που θα έθεταν οι Βρυξέλλες στην περίπτωση που η Gazprom προχωρούσε στην εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) επικαλέστηκε ως τον πιθανότερο λόγο απόσυρσης του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μάκης Παπαγεωργίου. Ως εκ τούτου, εξήγγειλε νέο διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί οποιδήποτε ενδεχόμενο «ισοδύναμου» λόγω της μη τέλεσης της αποκρατικοποίησης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Gazprom αποκάλυψε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για ιδιωτικοποίηση. «Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Gazprom, κ. Σεργκέι Κουπριγιάνοφ.

«Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ».

Γιατί, όμως, η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά; «Αυτό που γνωρίζουμε από υψηλά ιστάμενες πηγές της ρωσικής πρωτεύουσας είναι ότι έκριναν για την τελική τους απόφαση ότι θα υπάρχουν αυστηροί όροι από την ευρωπαϊκή επιτροπή στην υπόθεση αυτή» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου. «Δεν ξέρω τι άλλαξε. Δεν είχαμε κάποιο μήνυμα άρνησης ή οποιαδήποτε τοποθέτηση αμφισβήτησης» είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

«Προφανώς σκέφθηκαν κάτι διαφορετικό από αυτό που σκέφτονταν μέχρι χθες. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το τι θα έλεγε η Κομισιόν. Η ΕΕ βλέπει τα πράγματα συνολικά. Η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετωπίζεται σε συνολική βάση και όχι ανά χώρα» σχολίασε ο υφυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι οι όλοι οι υποψήφιοι για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ γνώριζαν τα στοιχεία των εταιριών και την κατάσταση της αγοράς. «Στην ελεύθερη αγορά αναλαμβάνεις και ρίσκο. Ελεύθερη αγορά με κρατική εγγύηση είναι λίγο δύσκολη» σχολίασε με νόημα.

Σε ερώτηση του «Βήματος» για το εάν ο άγονος διαγωνισμός στέλνει και μήνυμα στις αγορές για χαμηλότερο πήχη στο επιδιωκώμενο τίμημα για την ιδιωτικοποίηση, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «τέτοιο μήνυμα δεν υπάρχει». «Η ΔΕΠΑ είναι μία σημαντική εταιρία, ιδιαίτερα στρατηγικής αξίας για την περιοχή» σημείωσε και εξήγησε ότι «δεν άλλαξε κάτι ως προς την αξία της» ούτε ως προς τα σχέδιά της για το μέλλον. «Θα έλεγα ότι σε έξι μήνες μπορεί να είναι μεγαλύτερη η αξία της από αυτήν που έχει σήμερα» σχολίασε.

Ο διαγωνισμός επανεξετάζεται και θα προκηρυχθεί εκ νέου «σε επόμενο χρονικό διάστημα αφού γίνει η ανάλογη οργάνωση και προετοιμασία» συνέχισε ο υφυπουργός. «Οι συνθήκες υπό τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός στις αρχές του 2012 ήταν διαφορετικές για την Ελλάδα. Το country risk ήταν υψηλό και έως τον Νοέμβριο του 2012 υπήρχε το θέμα να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε. «Πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση, καθώς δεν υπάρχει η πιθανότητα Grexit, θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή ακόμη και αυτών που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «διαπραγματεύσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού δεν έγιναν», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ ζήτημα συμβολαίων τιμών με την Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Άλλωστε, είναι κάτι που θα συζητηθεί, καθώς η διακρατική συμφωνία λήγει το 2016.

Μάλιστα, δικαιολόγησε την μη ύπαρξη ενδιαφέροντος από δυτικές εταιρίες, για τον διαγωνισμό λέγοντας ότι οι όροι του έκλεισαν πριν επιλυθεί το θέμα της παρ' ολίγον αποπομπής της χώρας από το Ευρώ, και εκφράζοντας την ελπίδα του ότι στον επόμενο διαγωνισμό οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι.

Επίσης, τόνισε ότι η απόσυρση της Gazprom από τον διαγωνισμό δεν θέτει οποιοδήποτε ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως αυστηρά επιχειρηματική. «Δεν νοιώθουμε ότι υπήρξε ένα σκωτσέζικο ντουζ» είπε, ενώ κάλυψε το ΤΑΙΠΕΔ για τους χειρισμούς του. Επίσης, επικαλέστηκε την μεταβατική φάση που περνάει η αγορά και τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα.

Όμως αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα με την Τρόικα; «Υπάρχει μια πολλή καλή συνεργασία με την Τρόικα και πιστεύω ότι θα έχουμε μία αρκετά εποικοδομητική συζήτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα» είπε και τόνισε ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και το τίμημα αυτό να εξυπηρετήσει το χρέος.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμπλήρωσε ότι «αταλάντευτος στόχος» είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, όπως έγινε με τον TAP, ένα πρότζεκτ που δεν είχε αρχικά τόσες πιθανότητες επιτυχίας. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ είναι πολύ ευχάριστο» και συνδυαστικά αυξάνει την πιθανότητα επιλογής του TAP, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω προσφορά θα είναι ικανοποιητική.

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η SOCAR υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Για την ΔΕΠΑ δεν υπεβλήθησαν προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις» ανακοίνωσε το Ταμείο.

Βρυξέλλες: Αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί ανάμειξης του Μπαρόζο

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

Τι υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ

«Το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για την ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέχρι ύψους € 180 εκ. τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών που θα υπάρχουν προς την ΔΕΠΑ μέχρι τις 31.12.2015. Eπιπλέον, δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή. Οι αποφάσεις αυτές του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτουν πλήρως τους υποψήφιους αγοραστές, με δεδομένη επίσης την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο μέλλον.

Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη σχετικών (επιχειρηματικών) κινδύνων. Ένας από αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας.

Επομένως, τα παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα, όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Aς αναζητηθούν, λοιπόν, αλλού τα αίτια για την μη συμμετοχή της Gazprom και όχι στην ελληνική πλευρά».

Ανακοίνωση του τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σημερινές εξελίξεις με το «ναυάγιο» στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, επιβεβαιώνουν τη σκληρή κριτική που έχουμε ασκήσει στην πολιτική εκποίησης δημόσιας περιουσίας που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση και εγείρουν μια σειρά από κρίσιμα, εθνικής σημασίας ζητήματα:

1. Τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά, εθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα γύρω από τον ενεργειακό κλάδο, τελικά δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν. Όπως είναι λογικό, κάθε ενδιαφερόμενος (στην προκειμένη περίπτωση Ρωσία, Ε.Ε., ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν και οι εταιρείες τους) επιχειρεί να προωθήσει τους στρατηγικούς του στόχους και τις δικές του επιδιώξεις. Η μόνη πλευρά που λειτουργεί χωρίς να προστατεύει τα συμφέροντα που υποτίθεται ότι εκλέχτηκε για να προασπίζει είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται να επιδιώκει την άνευ όρων εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, υπονομεύοντας έτσι το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

2. Η σημερινή ανακοίνωση της Gazprom «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση, η πολιτικής της οποίας να φορτώσει στη ΔΕΠΑ τις οφειλές των ευνοημένων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών φυσικού αερίου, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η λεγόμενη «μεγάλη ιδιωτική επιχειρηματικότητα» μεταθέτει ουσιαστικά το κόστος της κερδοφορίας της στις δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια ταμεία και τελικά στους φορολογούμενους πολίτες.

3. Εκτιμούμε ότι η τρόικα και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τις σημερινές εξελίξεις για να επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό. Το γνωστό ψευτοδίλημμα «ιδιωτικοποιήσεις ή νέα μέτρα» θα χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά για να εκβιαστεί η κοινή γνώμη και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την επιβολή νέων μέτρων. Η επιχείρηση εξαπάτησης όμως έχει κοντά ποδάρια. Έχει γίνει πλέον κατανοητό από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πολιτικές λιτότητας είναι συμπληρωματικές και αλληλοτροφοδοτούμενες.

4. Η κυβέρνηση, αντί να λειτουργεί ως ατζέντης συμφερόντων και πλασιέ ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, θα έπρεπε να έχει ήδη εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας ως μοχλούς ανάπτυξης κομβικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου και την υλοποίηση, μαζί με την κοινωνία, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής, περιβαλλοντικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com