Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Σκληρό πόκερ μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την τύχη της Ελλάδας με αφορμή την απαίτηση του Ταμείου για ένα νέο "κούρεμα" ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών δανειστών καθώς η Γερμανία απειλεί με διακοπή των δανείων προς τη χώρα μας αν υποστεί απώλειες το γερμανικό δημόσιο...

Μιλώντας στην Handelsblatt εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, ανέφερε: "Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει τη χορήγηση δανείων μόνο αν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι οι πόροι θα επιστραφούν".

"Αυτό δεν θα ισχύει στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους που αφορά τον δημόσιο τομέα", πρόσθεσε.

Πρόκειται για τη γερμανική απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του είχε θέσει ως προϋπόθεση συνέχισης της βοήθειας στην Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του χρέους προς τους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία συμφωνεί με το ΔΝΤ στο ότι η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να βγει στις αγορές το 2014, ωστόσο το Βερολίνο ελπίζει πως με μείωση στα επιτόκια δανεισμού και παράταση στις ωριμάνσεις θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης των 4,6 δισ. ευρώ.

Δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι το ΔΝΤ πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό.

Έτσι, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Επίσης εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι δεν πιστεύει πως το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα διαγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

"Διαρροή" εσωτερικού εγγράφου

Την ίδια ημέρα είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του Reuters, εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας με τίτλο "αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ευρώ" και θέμα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το οποίο απορρίπτει την μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών.

Σύμφωνα με το Reuters, από το γερμανικό υπουργείο αποκλείεται η αμοιβαιοποίηση - ή η κοινοτικοποίηση - των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ενθαρρύνεται το άνοιγμα και η ελαστικοποίηση των αγορών.

Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για την διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Την Τρίτη και την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει τις προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, η έκδοση ωστόσο της απόφασης δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κριτική από Μπλανσάρ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ανέφερε πως το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι "έχασαν χρόνο" στην περίπτωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το χρέος, ενώ πρόσθεσε πως "το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό" με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα.

"Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους", εκτίμησε ο ίδιος. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com