Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΑΡ

Σε μία απόφαση με δραματικό παρασκήνιο, ο κ. Φώτης Κουβέλης σηματοδότησε ουσιαστικά χθες την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί σήμερα εάν το κόμμα της Αριστεράς θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του προς το κυβερνητικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει τακτική ανοχής...

Η κυβέρνηση θα πορευθεί, όπως κατέστησαν σαφές χθες τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη θα παράσχουν εκ δεξιών οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Θεόδ. Σολδάτος (σ.σ. που βρίσκονταν ήδη σε τροχιά ένταξης στη Ν.Δ.) όσο και εξ αριστερών οι κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο, την οποία ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να επαναβεβαιώσει εμφανίζεται ως το μικρότερο πρόβλημα, καθώς η τραυματισμένη από τη διαχείριση της ΕΡΤ κυβέρνηση καλείται να επιδείξει γρήγορα δυναμική και, σε πρώτη φάση, να κλείσει επιτυχώς τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, καθώς η αποχώρηση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από το σχήμα καθιστά άμεση την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ, όπως σημείωσε στις δηλώσεις του και ο πρωθυπουργός, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει επικαιροποίηση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης και ρήτρες βελτίωσης της συνεργασίας των δύο κομμάτων. Μένει να φανεί αν στο νέο σχήμα θα συμμετάσχει πλέον και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ως προς την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των υπουργών της Ν.Δ., των επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του προέδρου της Βουλής και αποφασίστηκε ότι εφόσον δεν τίθεται δημόσια ζήτημα απόσυρσης εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί η επαναβεβαίωση από το σώμα, ενώ, πιθανότατα, στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν μία σχετική πρωτοβουλία (πρόταση μομφής) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της ρήξης

Η ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ κατέστη αναπόφευκτη μετά τη σκλήρυνση της στάσης της ως προς το ζήτημα της ΕΡΤ, όπου επί της ουσίας ζήτησε ανασύσταση της επιχείρησης.

«Αποσύρεις τους υπουργούς σου», φέρεται να είπε στον κ. Κουβέλη ο πρωθυπουργός, «αποσύρεις και την εμπιστοσύνη σου;». «Δεν μπορώ να σου απαντήσω, θα διαβουλευθώ με τα όργανα του κόμματος και θα σου απαντήσω», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας συνεδριάζουν σήμερα.

Ο κ. Σαμαράς, αποφεύγοντας την επίθεση στον μέχρι πρότινος (και τύποις ακόμη) εταίρο του, δεν απέφυγε να εκθέσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, επιφυλάσσοντας, αντιθέτως, θετικά σχόλια για τον κ. Βενιζέλο. «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς», είπε ο πρωθυπουργός, δικαιώνοντας τον Ευ. Βενιζέλο «όταν λέει ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση». «Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα… Κι αυτό θα κάνουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com