Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

AΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ

Σχέδιο για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ακαθάριστα έσοδα έως 20.000 - 25.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Στα δύο νομοσχέδια (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών) που θα κατατεθούν στη Βουλή από τις 15 Ιουλίου και μετά θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν τζίρο έως και 20.000 - 25.000 ευρώ να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ...

Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Πάντως, υπάρχουν επιφυλάξεις από το οικονομικό επιτελείο ως προς το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν εισηγήσεις το ποσό να είναι χαμηλότερο των 20.000 - 25.000 ευρώ.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο αποδέχεται την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικρών επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη Ευρωζώνη είναι σήμερα μόλις κάτω των 25.000 ευρώ. Εξαιτίας των δεδομένων αυτών το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του έκανε λόγo για υψηλό κίνδυνο από απάτες ΦΠΑ, προτείνοντας την καθιέρωση ελάχιστου ορίου ως ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ. Η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση, αφήνοντας ωστόσο τη δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ όσων το επιθυμούν. Δηλαδή, για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια εφορία.

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ.

-Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

-Θέσπιση ταχύτερης διαδικασίας για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

-Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

-Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Οσον αφορά στη διαδικασία επιβολής προστίμων, αυτά θα επιβάλλονται εφόσον ο φορολογούμενος ή οποιοδήποτε πρόσωπο:

-Δεν υποβάλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα.

-Δεν υποβάλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα.

-Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης.

-Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.

-Δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου.

-Δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος.

-Δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος και σε 15 μέρες θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για τον ίδιο λόγο και ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών.
Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com