Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΤΟ EUROGROUP ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΣΗ ΥΨΟΥΣ 4,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την καταβολή της δόσης του πρώτου τριμήνου 2013 ύψους 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και για την έγκριση της δόσης του δευτέρου τριμήνου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στην βάση πρότασης του Euroworking Group...

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και για επί μέρους ζητήματα που άπτονται της έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε η τρόϊκα για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση θα παρουσιασθεί σήμερα από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Για το ενδεχόμενο να εγκρίνει άμεσα το Eurogroup την εκταμίευση της διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε προ ημερών πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο επίπεδο και προσέθεσε πως τεχνικές συζητήσεις γίνονται, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε «πολύ μικρό καλάθι» όσον αφορά στο ζήτημα αυτό.

Στο Eurogroup θα αναζητηθεί και λύση στο ζήτημα της αποπληρωμής του ελληνικού ομόλογου των 5,6 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Μαΐου και διακρατείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το γεγονός ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δικής του συμμετοχής στην δόση των συνολικά 6 δισ. ευρώ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, στις 31 Μαΐου 2013 και ότι τα χρήματα αυτά θα έλθουν στην Ελλάδα το νωρίτερο εντός του πρώτου 10ημέρου του Ιουνίου συνεπάγεται πως θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος καλύψεως των 1,4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Μαΐου.

Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο η Ελλάς να λάβει την έγκριση του Eurogroup και να επαναλάβει την λύση που υιοθέτησε τον Αύγουστο 2012, οπότε κάλυψε με εκδόσεις εντόκων γραμματίων ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έληξε στις 20 Αυγούστου και είχε ξανά στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει και την καταβολή της δόσης των 3 δισ. ευρώ προς την Κύπρο.

Η δόση θα καταβληθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο, ύψους 2 δισ. ευρώ, θα δοθούν στα μέσα Μαΐου, ενώ το δεύτερο ύψους 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου.

Στη συνεδρία θα τεθεί και η έκθεση για την έρευνα που διενεργήθηκε από την Moneyval και την Deloitte Ιταλίας «για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Συνολικά, το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κύπρου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το 1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει την συνεισφορά του ταμείου στο πρόγραμμα την Τετάρτη, 15 Μαΐου. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com