Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την ενεργοποίηση των διατάξεων για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων διέταξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, κρίνοντας ότι επέδειξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο βουλευτής αξιοποίησε την προγραμματισμένη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του, προκειμένου να εξαπολύσει προσωπική υβριστική επίθεση σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα...

Είχε προηγηθεί η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα για τον αντιρατσιστικό νόμο, όταν ήρθε η σειρά να συζητηθεί η ερώτηση του κ. Ηλιόπουλου. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε «σούπα» την ερώτηση του κ. Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «ο μίστερ Τσίπρας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα», τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις του τύπου «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ το λόγο», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε», ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 80 «η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή συνεπάγεται την περικοπή του ¼ της αποζημίωσής του».

Τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

Η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου στη συνέχεια και, τελικά, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, είναι τα τρία από τα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά σήμερα, σωρευτικά σε βουλευτή.

Στα άρθρα 75 ως και 82 του Κανονισμού της Βουλής, προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις συμπεριφοράς των βουλευτών μέσα στο Κοινοβούλιο και οι παρεπόμενες ποινές για τη μη τήρησή τους. Τρεις είναι οι βασικές υποχρεώσεις: η εμφάνιση και η συμπεριφορά με τρόπο που να ανταποκρίνεται προς τη σοβαρότητα του επιτελούμενου έργου, η αποφυγή ενεργειών που παρενοχλούν την άνετη διεξαγωγή των εργασιών και η συμβολή καθενός ατομικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Βουλής. Τέσσερις είναι οι παρεπόμενες ποινές: ανάκληση στην τάξη, στέρηση του λόγου, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις, με κρατήσεις αντιστοίχως μέρους των αποδοχών τους για τις δύο τελευταίες ποινές.

Στη μεταπολεμική κοινοβουλευτική ιστορία, η πειθαρχική διαδικασία έχει φτάσει ως τη στέρηση του λόγου.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο αρμόδιος να επιβάλει τα πειθαρχικά μέτρα για ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στην παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και στη διατάραξη της τάξης σ' αυτές, με πρόκληση θορύβου ή αταξίας ή άλλον τρόπο.

Ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστά η διακοπή των ομιλητών ή η αποδοκιμασία τους με λόγια ή έργα ή η ομιλία χωρίς την απαιτούμενη άδεια του προέδρου, η απρεπής συμπεριφορά λόγω ή έργω, ή έλλειψη του οφειλομένου σεβασμού προς το προεδρείο, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του προέδρου, η χρησιμοποίηση προσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Βουλής, του προεδρείου και των μελών της κυβέρνησης και η καταφρόνηση, με λόγια ή έργα, του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών.

Το πρώτο μέτρο είναι η προειδοποίηση και ακολουθεί η ανάκληση στην τάξη, εκτός αν ο παρεκτραπείς ανακαλέσει.

Αν ο ταραξίας συνεχίσει την ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί ο πρόεδρος του σώματος να του στερήσει το λόγο ως το τέλος της συζήτησης του θέματος. Πριν τη στέρηση του λόγου, ο πρόεδρος, κατά τον Κανονισμό, σηκώνεται από τη θέση του.

Αν το αδίκημα είναι βαρύ, μπορεί ο πρόεδρος να διατυπώσει πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή, ο βουλευτής καλείται επί πεντάλεπτο να δώσει εξηγήσεις και αν ο πρόεδρος επιμείνει, το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία με ανάταση. Η θετική γνωμοδότηση συνεπάγεται περικοπή του ¼ της μηνιαίας αποζημίωσης του τιμωρηθέντος.

Η βαρύτερη πειθαρχική ποινή είναι ο προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις και επιβάλλεται σε τρεις περιπτώσεις: αν συνεχίζεται η ανεπίτρεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά και μετά τη μομφή ή αν επιβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλει ο παρεκτραπείς, με βία ή απειλή βίας, στη Βουλή ή σε μέλος της, ενέργεια ή παράλειψη πράξης που ανάγεται στην αποστολή τους, ή αν παρεμποδίζει με πρόθεση την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Τότε, μπορεί να διαταχθεί άμεση απομάκρυνσή του, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση μπορεί με πρόταση του προέδρου ή του ενός εικοστού του συνόλου των βουλευτών να επεκταθεί ο αποκλεισμός ως 15 ημέρες. Η απόφαση λαμβάνεται μετά από ψηφοφορία και αφού ακουστούν οι απόψεις ενός εκ των υπέρ της ποινής και ενός εκ των εναντίον της. Πέρα από τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, περικόπτεται και η μισή βουλευτική αποζημίωση, ενώ ο παρεκτραπείς έχει δικαίωμα να λάβει μέρος μόνον σε ονομαστικές και μυστικές ψηφοφορίες. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com