Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, σε μήνυμά του με αφορμή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση της θωρακίζεται»...

Ο κ. Σαμαράς τόνισε συγκεκριμένα ότι με την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, αλλά θα είναι «μια χώρα ισχυρή, ανταγωνιστική που θα δίνει προοπτική στους ανθρώπους της».

Μείωση φορολογικών συντελεστών

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για πρώτη φορά, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. «Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από φέτος αρχίζει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια».

Στην επόμενη αξιολόγηση το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος, τον Ιούνιο, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που, όπως είπε, η τρόικα «δεν το δεχόταν καν για συζήτηση», αλλά τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη.

«Ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου»

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους οι 4.000 θα απομακρυνθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.

Το σημαντικό όμως, όπως είπε, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί «ίσος αριθμός - ένας προς ένα - νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά».

«Δεν είναι αυτό… ‘ανθρωποθυσία’, όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις ‘επίορκους’ και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.», παρατήρησε.

«Η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της»

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, επαναλαμβάνεται επίσημα η δέσμευση των εταίρων ότι μόλις η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να διεκδικήσει περεταίρω περικοπή του δημοσίου χρέους και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι η έκθεση της τρόικας «επισημαίνει ρητά ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι φέτος είναι δύσκολη χρονιά, καθώς «αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες». Ωστόσο, συνέχισε, «επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται».

Διασφαλισμένη η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ενώ τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία, η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. «Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, γεγονός που θα επαναφέρει τη ρευστότητα στην αγορά.

Στήριξη των ασθενέστερων

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ενεργοποίηση προγραμμάτων με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Παράλληλα, όπως είπε, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών, δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

«Στόχος να βγούμε από τα μνημόνια»

Στόχος για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, παραμένει το να βγει η χώρα από την κρίση και από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνει στο ευρώ. «Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας», σημείωσε.

«Δεν σας λέω - κάθε άλλο - ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει», κατέληξε.

Φ. Κουβέλης: Η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της

Η τρόικα και οι εταίροι μας οφείλουν να αντιληφθούν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες, χρειάζεται να καταλάβουν ότι διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν, τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως η συμφωνία που επήλθε περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και βελτιωτικές ρυθμίσεις σε θέματα όπως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η μείωση της φορολόγησης των ακινήτων, η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακόμη, προσθέτει πως περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανάγκης να ληφθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης των ανέργων – ιδιαίτερα των νέων και όσων ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν ενήλικα εργαζόμενο - και των ανασφάλιστων πολιτών, μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, «όπως είχε προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά».

Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επανεξέταση του καθορισμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει αναγκαία την ευρωπαϊκή ενίσχυση για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού κύματος με κινητοποίηση όλων των εσωτερικών δυνάμεων και τη μόχλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί συστηματικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, καταπολεμώντας όλα τα φαινόμενα γραφειοκρατίας, σπατάλης, διαφθοράς, ιδιοποίησης των δημοσίων πόρων και φοροδιαφυγής, «που στέκονται εμπόδιο στη δίκαιη προσαρμογή και την ανόρθωση της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Περίσσιο θράσος από τον Πρωθυπουργό

Περίσσιο θράσος καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του για τη συμφωνία με την τρόικα. Μόνο αυτός βλέπει σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας εκεί που όλοι βλέπουν μνημονιακά συντρίμμια. Στο μόνο που έχει δίκιο είναι ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από τα μνημόνια, ούτε από τον ίδιο για τη σωτηρία της, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση - απάντηση της Κουμουνδούρου.

Βολές Π. Καμμένου κατά του Αντώνη Σαμαρά

Επίθεση κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός μετέτρεψε το μέγαρο Μαξίμου σε "Ζάππειο 7". Θα πρέπει να τον ενημερώσουν άμεσα ότι το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός δεν αντιμετωπίζεται πλέον με "Ζάππεια" ψέματα και υποσχέσεις αλλά με εθνική υπερήφανη πολιτική» σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Χρυσή Αυγή: Ανεύθυνος και επικίνδυνος ο Αντ. Σαμαράς

«Η απόλυτη οικονομική καταστροφή της χώρας, τα χαράτσια και οι νέοι φόροι, η ανεργία που καλπάζει και οι απολύσεις, θεωρούνται... επιτυχία από τον ανεύθυνο και επικίνδυνο ψεύτη που παριστάνει τον Πρωθυπουργό της χώρας», παρατήρησε με τη σειρά της η Χρυσή Αυγή.

«Στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, «η Ελλάς διοικείται από τους τοκογλύφους πιστωτές της, που έχουν στόχο την οριστική υποδούλωση του ελληνικού λαού και την υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου».

ΚΚΕ: Νέος γύρος βάρβαρων μέτρων

Για «νέο γύρο βάρβαρων μέτρων» κάνει λόγο από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανακούφιση των ασθενέστερων.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οφειλές σε εφορίες, ταμεία και ΔΕΗ αποτελούν κυνική πρόκληση απέναντι στον εργαζόμενο λαό, τη στιγμή που το χαράτσι μονιμοποιείται, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνει και οι εργαζόμενοι δε μπορούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτούς και άδικους φόρους, όσες δόσεις και αν μπουν, ενώ ενεργοποιούνται σε βάρος τους μηχανισμοί δήμευσης και κατάσχεσης», αναφέρει ο Περισσός.

Τονίζει παράλληλα ότι οι απολύσεις στο δημόσιο «με όποιο τρόπο και αν γίνουν» ανοίγουν το δρόμο για την «κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους (…) προωθώντας παραπέρα την παράδοση κρίσιμων τομέων κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια και άλλες υπηρεσίες, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».


Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com