Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Η τετράωρη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο είναι άλλη μια ένδειξη της περιπλοκότητας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με την κινητικότητα στο Δημόσιο να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει και το νέο σχέδιο του Α.Μανιτάκη...

Αντίθετα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank και στο ζήτημα της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση οι διαθέσεις της τρόικας θα φανούν στη νέα συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ την Κυριακή στις 11:00 πμ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η δόση του Μαρτίου.

Ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει τις εξελίξεις στο θέμα της ανεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ούτε αν άλλαξε κάτι στη στάση της τρόικας σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

«Όχι. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Αισιόδοξος δε εμφανίστηκε στο εάν θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο. «Προς αυτό δουλεύουμε. Συζητήσαμε όλα τα ανοικτά θέματα και τις εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα».

«Ανοικτά τα τρία βασικά ζητήματα»

Στη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών που ξεκίνησε στις 7:00 περίπου το απόγευμα, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Ανακεφαλαιοποίηση: Η τρόικα έχει από χθες (Πέμπτη) καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, κάτι που πέραν των άλλων δημιουργεί μέγα ζήτημα στο γάμο της Εθνικής με την Eurobank.

Βεβαίως από το πρωί καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες να μεταπειστεί η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών από το πρωί της Παρασκευής είχαν επαφές με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλο.

Η διοίκηση της Επ.Κεφαλαιαγοράς ενημέρωσε λεπτομερώς για τη συνολική νομική και τεχνική διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κυρίως για χρονοδιαγράμματα των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Επίσης τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έκαναν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Σε ό,τι αφορά την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για την οποία τώρα η τρόικα -που σημειωτέον αρχικά είχε χαιρετίσει την απόφαση- διατυπώνει ενστάσεις ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η τρόικα θεσμικά «δεν μπορεί να θέσει βέτο στη σχετική διαδικασία», όπως άλλωστε καθιστά σαφές και η προσεκτική ανακοίνωση της Κομισιόν για το θέμα.

Ωστόσο, προσέθεσε με νόημα, «είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα [...] θέλουν να πειστούν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν και άλλα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση».

Η τρόικα που πλέον εκφράζει φόβους για το μέγεθος του τραπεζικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί θέλει να πειστεί για τις συνέργιες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, επισήμανε ο ίδιος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Νωρίτερα η Εθνική Τράπεζα σε συνάντηση που είχε με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες συνέργειες που θα εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε στο κλιμάκιο της τρόικας ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank πρέπει να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς η όλη διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν θα ήταν καλό να ανατραπεί.

Για το θέμα των αλλαγών στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, και την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, η τρόικα εξετάζει με προσοχή εάν το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις που υποβάλει η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βομβάρδισαν και χθες (Πέμπτη) με ερωτήσεις το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να είναι σίγουροι ότι έχουν υπολογιστεί σωστά οι εκτιμώμενες απώλειες από το νέο φόρο και η κάλυψη τους από τα προτεινόμενα μέτρα.

«Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατείνεται πως το μέτρο είναι κοστολογημένο και το χρηματοδοτικό κενό περίπου 200 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μείωση, θα καλυφθεί από την ένταξη στον νέο φόρο, ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο, αλλά και όσων είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Ανησυχητική εμπλοκή στο θέμα της κινητικότητας

Έντονη ανησυχία δημιουργεί στην κυβέρνηση το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αφού η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτει και το νέο σχέδιο του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση».

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέβασαν τους τόνους μετά τις διαρροές αυτές το ΥΠΟΙΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που κάνουν τη διαπραγμάτευση, να βάλουν και την υπογραφή τους» στην όποια συμφωνία με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται δε ότι το σχέδιο για διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com