Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας για την δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα της περιοχής. Σε καθεστώς προστασίας τίθενται οι 35 εργάτες με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε...

Εναντίον των τριών επιστατών έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση κατά των μεταναστών. Ο ιδιοκτήτης της φυτείας κατηγορείται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Την ίδια ώρα, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τίθενται σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα στη Μανωλάδα Ηλείας, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Τέντες ζητεί από τους συναδέλφους του να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις σχετικές δικογραφίες που σχηματίζονται για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής κ.λπ.).

Παρέμβαση της Κομισιόν για την Μανωλάδα - «Σοκαριστικά νέα» λέει η Επίτροπος Δικαιοσύνης

H Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού που συνέβη στη Μανωλάδα Ηλείας, με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό εργατών από το Μπαγκλαντές. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe τονίζοντας πως η Επίτροπος σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές».

Η Agence Europe σχολιάζει ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, «οι εργάτες που δουλεύουν στην περιοχή, ζουν σε φριχτές και απαράδεκτες συνθήκες ενώ συχνά εκτυλίσσονται περιστατικά βίας εναντίον τους. Παρότι κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό, αρκετοί εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Επίτροπος, λέει το δημοσίευμα, άσκησε κριτική για την ατμόσφαιρα μίσους που έχει καλλιεργηθεί από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και έκανε έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν εναντίον του φαινομένου. Πηγή: in.gr, kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com