Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ

Μία «καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες...

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ και της Χάλκης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές και προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ, αναφέρθηκε σε λύση «win - win», δηλαδή για εξέλιξη η οποία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφεται μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο υπογράφεται και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Αθλητισμού και στον τομέα του Πολιτισμού. Κοινή δήλωση θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com