Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Άρχισε γύρω στις 18.30 η συζήτηση στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν την εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη...

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα ακολουθήσει τελικά και η ψηφοφορία, στην οποία με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων το νομοσχέδιο θα απορριφθεί. Μάλιστα, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, και το κυβερνών κόμμα, ΔΗΣΥ, έχει αποφασίσει να απόσχει από την ψηφοφορία.

Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, αυτό που έγινε αποτελεί ένα στιγμιότυπο της χρεοκρατίας του κυπριακού λαού και ζήτησε την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Πλήθος διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο

Το κυπριακό κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες άτομα που φωνάζουν κατά του κουρέματος και της τρόικας.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία», κρατώντας σημαίες, τόσο κυπριακές, αλλά και σημαίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές.

Σχέδιο β';

Όπως μετέδιδε το ΑΜΠΕ το μεσημέρι, φαίνεται πως ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και σχέδιο β'.

Σε δηλώσεις του στη σουηδική τηλεόραση ο Νίκος Αναστασιάδης είπε νωρίτερα ότι η Βουλή «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Σε ερώτηση για πώς θα χειριστεί την κατάσταση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της και πρόσθεσε ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που ανέμενε η Λευκωσία από την τρόικα και τους φίλους -όπως είπε- στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζονται με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί το «κούρεμα». Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε νέο νομοσχέδιο, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ προβλέπεται να επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρει 1 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ αναχωρεί για την Κύπρο στο πλαίσιο σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών αναγκών που θα ανακύψουν για τους Βρετανούς στρατιώτες στο νησί.

Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο δηλώνει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή εκτάκτων δανείων σε στρατιώτες και τις οικογένειές τους σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν οι αυτόματες ταμειακές μηχανές ή/και οι χρεωστικές κάρτες.

Σόιμπλε: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην Κύπρο


«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

«Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είπε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου», δήλωσαν βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση, αλλά διευκρίνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.

Στην ίδια συνάντηση, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ φέρεται να δήλωσε ότι εάν η κυπριακή Βουλή υπερψηφίσει απόψε το πρόγραμμα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να προγραμματίσει τη δική του συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη (η Μπούντεσταγκ κλείνει την Παρασκευή για τις πασχαλινές διακοπές).

Γιούνκερ: Οι κύπριοι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί


Οι κύπριοι μικροκαταθέτες δεν φταίνε σε τίποτε για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα τους, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας πως δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ, ο Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη πως οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.

Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.

Χθες στη Βιέννη, ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, δήλωσε πως δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup, αν όμως βρισκόταν εκεί, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Αλ. Τσίπρας: Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης η απόφαση για την Κύπρο


«Κίνηση – βόμβα» στα θεμέλια της σταθερότητας συνολικά της Ευρώπης χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για τη σταθερότητα τόσο του κυπριακού, όσο και του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για στρατηγική αποικιοποίησης στον ευρωπαϊκό νότο.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι απώτερος στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών είναι να επιβληθεί στην Κύπρο καθεστώς απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας. «Είναι προφανές ότι στοχεύουν να υποθηκεύσουν προκαταβολικά και τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου», σημείωσε, επισημαίνοντας τις «τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδοχή της «προκλητικής και απαράδεκτης» απόφασης για τη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην επικυρώσει «έστω και εκ των υστέρων» την απόφαση «αποικιοποίησης» της Κύπρου, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να αξιώσει την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές «ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια επιλογή».

Καταλόγισε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση παντελή έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής. «Ζήτησα χθες με επιστολή μου στον πρόεδρο της Βουλής να γίνει άμεσα ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τη σταση της κυβέρνησης στο Eurogroup. Αρνήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να συναινεί δίχως την ενημέρωση και την έγκριση της Βουλής σε μια απόφαση που διαλύει το χρηματοσπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θετει σε κίνδυνο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τέλος ότι στην απόφαση της κυπριακής βουλής στηρίζεται όχι μόνο το μέλλον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης. «Το ηχηρό και περήφανο ‘όχι’ του κυπριακού κοινοβουλίου θα είναι και ‘όχι’ των ευρωπαϊκών λαών σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Θα αποδείξει ότι ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και επαναδιαπραγματευσης», κατέληξε.

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου, για την Κύπρο αναχωρεί την Τετάρτη το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους: Γιάννη Δραγασάκη, αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ρένα Δούρου, υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τον Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής.

Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται εαυτόν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Πολιτικό τυχοδιωκτισμό» καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στις βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

«Προφανώς, ο κ. Τσίπρας επειδή στην Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς του, φαντασιώνεται εαυτόν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων αδιανόητων, είπε σήμερα ότι ακόμα και αν η Κυπριακή Βουλή επιλέξει να ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να τη μπλοκάρει», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί «μαθήματα αγάπης» για την πατρίδα «από τον αρχηγό ενός κόμματος που δέχεται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων, μιλάει για Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του και “χαρίζει” ελληνικές βραχονησίδες στην Τουρκία.

«Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ασχολείται με το Αιγαίο και τα ψάρια του, καλό θα ήταν τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγκληματικές αποφάσεις για την Κύπρο», ανταπάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοντά σε συμφωνία» για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών


Κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας για την μεταβίβαση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά και από την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από τουλάχιστον δύο εγχώριους ομίλους, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μεταβιβάσει τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας σε ελληνικές τράπεζες σε λίγες ώρες», ανέφερε συγκεκριμένα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ωστόσο πως «πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση στο κυπριακό κοινοβούλιο.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θωρακίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από πιθανή μετάδοση στην Ελλάδα ενός κύματος φυγής καταθέσεων στην Κύπρο λόγω της σχεδιαζόμενης επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης στην Κύπρο καθυστερεί και τις σχετικές εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος σημείωσε πάντως με δηλώσεις του στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι δεν διαπιστώνεται απόσυρση καταθέσεων «ή κάποια τέτοια τάση». «Η επιβάρυνση των καταθέσεων δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες και ο κόσμος δεν πανικοβάλλεται», παρατήρησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την Κύπρο


Σε εξέλιξη είναι συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Κύπρο έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επί της οδού Βασ. Σοφίας, έπειτα από κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συγκέντρωση υπάρχουν αρκετές σημαίες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ενώ συμμετέχουν και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Πάντζας, Αλ. Μητρόπουλος, Ευ. Αμανατίδου και Μ. Μπόλαρη.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Ρένα Δούρου και Κώστα Ήσυχο θα μεταβεί αύριο στην Κύπρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις με επίκεντρο την απόφαση του Eurogroup. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com