Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΟΥ IKEA

Aπό την Ελλάδα και άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες αποσύρονται κεφτεδάκια που πωλούνταν στα καταστήματα ΙΚΕΑ, μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε δείγμα στην Τσεχία...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ομίλου, Ίλα Μάγκνουσον, η επίμαχη παρτίδα, που πωλείτο με την ονομασία Koetbullar, αποσύρθηκε από όλες τις χώρες στις οποίες είχε διατεθεί: Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχία Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα.

«Μόλις λάβαμε τις πληροφορίες από τις τσεχικές αρχές, σταματήσαμε τις πωλήσεις της συγκεκριμένης παρτίδας», δήλωσε η κ. Μάγκνουσον.

Στη χώρα μας η IKEA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα υπάρξει άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων, που ήδη διενεργούνται. Η πώληση και διάθεση των σχετικών προϊόντων έχει σταματήσει για προληπτικούς λόγους».

Εξάλλου, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες στην εγχώρια αγορά της, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις κατεψυγμένων κεφτέδων αλλά και κεφτέδων που πωλούνταν στα εστιατόρια του καταστήματός της σε όλη τη Σουηδία, παρόλο που η εν λόγω παρτίδα δεν είχε διατεθεί εκεί.

Νωρίτερα, ο όμιλος είχε ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη παρτίδα είχε πωληθεί στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Οι τσεχικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε δείγμα από το υποκατάστημα του IKEA στην πόλη Μπρνο, από προϊόν το οποίο στη συσκευασία του αναφέρει ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κρέατος, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές.

Διενέργεια ελέγχων

Ο όμιλος ΙΚΕΑ ανακοίνωσε επίσης ότι διενεργεί ελέγχους σε δείγματα από την επίμαχη παρτίδα για να διαπιστώσει την ποσότητα του κρέατος αλόγου περιείχαν. Αν το ποσοστό είναι λιγότερο από 1%, τότε τα προϊόντα θα θεωρηθεί ότι μολύνθηκαν κατά την επεξεργασία και εντός του περιθωρίου λάθους.

Η επιχείρηση άρχισε ελέγχους στα προϊόντα κρέατος που διαθέτει εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά οι έλεγχοι σε 12 δείγματα κεφτέδων δεν είχαν δείξει ίχνη κρέατος αλόγου, σύμφωνα με την κ. Μάγκνουσον.

Η επίμαχη παρτίδα είχε παρασκευαστεί από την σουηδική εταιρεία Familjen Dafgård και πωλείτο στο τμήμα τροφίμων των καταστημάτων ΙΚΕΑ και όχι στις καφετέριες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.

Δέσμευση ύποπτου βοδινού κρέατος στην Ελλάδα

Στη δέσμευση 13 τόνων βοείου κατεψυγμένου κρέατος, προέλευσης Ρουμανίας, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εργαστηριακοί έλεγχοι, προχώρησε σήμερα -σε δύο ψυκτικές αποθήκες- το τμήμα ελεγκτών τού τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, μετά τον εντοπισμό ποσοστού κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα γεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά, έγγραφο τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αντίστοιχο τού Ε.Φ.Ε.Τ, αναφέρει ότι δύο εταιρείες απέσυραν από την αγορά τού Ηνωμένου Βασιλείου κατεψυγμένα γεύματα, επειδή περιείχαν κρέας αλόγου σε ποσοστό 30% - 100%, που πιθανόν να προήλθε από δύο σφαγεία στη Ρουμανία.

Επισημαίνεται ότι, τόσο οι αρχές της Ιρλανδίας, όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων.

Ενδεικτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγή: naftemporiki.gr,nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com