Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ BRUSSELS BLOG ΤΩΝ FT «ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ»

Δεν έχουν υπάρξει πάρα πολλές Ελληνικές επιτυχίες στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στο άρθρο. Ομως, συνεχίζει, μια από αυτές όμως προέκυψε την περασμένη Τετάρτη, μετά από την ψηφοφορία-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναμόρφωση της πολύκροτης Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αλιείας...

Πολλοί είναι εκείνοι στους οποίους αξίζουν τα εύσημα - από τους ευρωβουλευτές και τους περιβαλλοντιστές μέχρι και τους ίδιους τους ψαράδες . Όμως στην κορυφή της λίστας πρέπει να βρεθεί η Ελληνίδα Επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.

Η Ελληνίδα Επίτροπος είναι αυτή που ξεκίνησε τη σχετική διαδικασία εισάγοντας το 2011 τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και έκτοτε εργάστηκε ακατάπαυστα προκειμένου να τη φέρει σε πέρας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Είμαι μεγάλος οπαδός της», δήλωσε το Δεκέμβριο ο Βρετανός Υπουργός Αλιείας Richard Benyon. «Θεωρώ ότι προώθησε τη διαδικασία της μεταρρύθμισης με έναν πολύ συγκροτημένο τρόπο.»

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής θαλασσινών στον κόσμο. Μέχρι τώρα, τα ιχθυοαποθέματά της υποφέρουν από χρόνια υπεραλίευση. Τα τρία τέταρτα των αποθεμάτων αλιεύονται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους που θα τα επέτρεπε να αναπαραχθούν φυσιολογικά ενώ το ένα τρίτο τους βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνη κατάσταση ως προς τη βιωσιμότητά του.

Η μεταρρύθμιση της Επιτρόπου Δαμανάκη στοχεύει:

- να βάλει τέλος στο φαινόμενο της απόρριψης ψαριών πίσω στη θάλασσα, δηλαδή της πρακτικής να πετιούνται νεκρά στη θάλασσα εκείνα τα ψάρια που δεν θεωρούνται εμπορεύσιμα.

- να ζητήσει από την αλιευτική βιομηχανία, στα επόμενα δύο χρόνια να ψαρεύει σε βιώσιμα επίπεδα - όπως αυτά καθορίζονται από επιστημονικά πορίσματα –

- και να επαναφέρει την τοπική αλιεία σε θέση ισχύος.

Τα κράτη μέλη έχουν παράσχει μη δεσμευτική στήριξη σε μια πιο ήπια εκδοχή της μεταρρύθμισης. Η θετική ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη στη γραμμή της Επιτρόπου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, τα περιθώρια ελιγμών των κρατών μελών που εμφανίζονται επιφυλακτικά θα είναι αρκετά περιορισμένα.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς αλιείας της ΕΕ ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο ... θα πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα του τερματισμού της υπεραλίευσης πολύ νωρίτερα από ότι θα επιθυμούσαν », δήλωσε ο Uta Bellion από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Pew.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης

Η Μαρία Δαμανάκη έχει ένα πολυποίκιλο παρελθόν ως περίπτωση Επιτρόπου. Όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου της Αθήνας εξεγέρθηκαν κατά της στρατιωτικής χούντας της χώρας το 1973 - μια καίρια στιγμή που οδήγησε στην επακόλουθη πτώση της δικτατορίας – εκείνη από τα ερτζιανά μέσω του πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού Ιδρύματος καλούσε τους Αθηναίους να αντισταθούν στην χούντα. Αργότερα φυλακίστηκε, καθιερώθηκε ως εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα και μέχρι σήμερα είναι γνωστή ως «η φωνή του Πολυτεχνείου».

Η Μαρία Δαμανάκη, μηχανικός στο επάγγελμα, έγινε αργότερα μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα, κάτι που εξόργισε τους πρώην συντρόφους της. Εκείνη, πριν το 2009 που η τότε Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να τη στείλει ως Επίτροπο στις Βρυξέλλες, δεν είχε φανταστεί ποτέ τον εαυτό της στο ρόλο του επόπτη της αλιευτικής πολιτικής της Ευρώπης. «Ως Έλληνας Επίτροπος, δεν έχεις τα μέσα και τη δυνατότητα να ζητήσεις συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιό», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια μιας περυσινής της συνέντευξης.

Η μετάβαση στις Βρυξέλλες δεν ήταν απολύτως ομαλή. Παράλληλα με την εποπτεία της αλιείας, πολλές φορές η προσοχή της στρέφονταν στα γεγονότα πίσω στη χώρα της, ζητώντας συχνά από την Κομισιόν να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια για την Ελλάδα. Μάλιστα, ενόχλησε κάποιους συναδέλφους της όταν προειδοποίησε σε συνέντευξή της το 2011 ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να «επιστρέψει στη δραχμή» γιατί θεωρήθηκε ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν βοηθούσαν την ευρύτερη προσπάθεια να ηρεμήσουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μιλώντας μεταφορικά, η Επίτροπος Δαμανάκη συνέδεσε την κρίση του ευρώ με την κρίση που έχει πλήξει την αλιεία στην ΕΕ. Τα ιχθυοαποθέματα στην ΕΕ, εξηγεί η ίδια, είναι όπως τα κεφάλαια σε μια τράπεζα - σε αυτή την περίπτωση τράπεζα είναι ο ωκεανός. «Αυτό που κάνουμε είναι να ξοδεύουμε το κεφάλαιο αυτό πάρα πολύ γρήγορα», είπε.

Ενώ από τη μία πλευρά μερικοί εκπρόσωποι συμφερόντων αλιείας παραπονιούνται ότι είναι πάρα πολύ άκαμπτη στις απόψεις της, από την άλλη έχει κερδίσει τις περιβαλλοντικές ομάδες. Ο Aaron McLoughlin, που αγωνίζεται πολλά χρόνια για την προστασία της αλιείας, την επαίνεσε ως «την πρώτη Επίτροπο αλιείας, εδώ και πολύ καιρό, που πραγματικά νοιάζεται για τη βελτίωση των αλιευτικών αποθεμάτων.» Υποθέτει ότι ο χρόνος της στη φυλακή την έχει «ατσαλώσει» στο έργο της να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο παγιωμένα λόμπι της Ευρώπης, αυτό της αλιείας.

Ο Βρετανός Υπουργός Αλιείας Richard Benyon της απόδωσε ακόμη μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Η Επίτροπος Δαμανάκη, παρατήρησε, «είχε την ευκαιρία να αφήσει κληρονομιά κάτι που απέφευγαν οι Επίτροποι όλα αυτά τα χρόνια».

Βεβαίως, η έγκριση της μεταρρύθμισης δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Όμως η ψηφοφορία της Τετάρτης αύξησε πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com